Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Citra NEIPA 6,7% - recept discussie

Gestart door rfrins, 16-12-2020 11:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

rfrins

Hoi,

Ik wil een Citrus-Fruit NEIPA gaan brouwen en heb tot nu toe het volgende recept samengesteld.

Nog tips / adviezen wat naar jullie idee beter zou kunnen of beter zou passen?

Brew Monk 30L
Batch Size : 30 L

IBU : 43 (Tinseth)
Color : 10 EBC
Pre-Boil Gravity : 1.051
Original Gravity : 1.061
Final Gravity : 1.010

Fermentables (8.1 kg)
5 kg - Pale Ale 6 EBC (61.7%)
600 g - Sugar, Table (Sucrose) 2 EBC (7.4%)
500 g - Carapils 3 EBC (6.2%)
500 g - Oats, Malted 3.9 EBC (6.2%)
500 g - Pale Malt, Golden Promise 5.9 EBC (6.2%)
500 g - Vienna MALT 9 EBC (6.2%)
500 g - Wheat MALT 6 EBC (6.2%)

Hops (225 g)
60 min - 25 g - Magnum - 12% (24 IBU)
10 min - 10 g - Citra - 12% (5 IBU)
5 min - 10 g - Citra - 12% (3 IBU)
0 min - 10 g - Citra - 13.5% (2 IBU)

Hop Stand
30 min 80 °C - 25 g - Citra - 12% (4 IBU)
30 min 80 °C - 25 g - Mosaic - 12.25% (4 IBU)

Dry Hops
3 days - 50 g - Citra - 12%
3 days - 50 g - Mosaic - 12.25%
3 days - 20 g - Styrian Goldings - 3%


Yeast
2 pkg - Lallemand (LalBrew) Verdant IPA


Mash Profile
65 °C - 60 min - Temperature
72 °C - 20 min - Temperature
78 °C - 10 min - Mash Out
Fermentation Profile
19 °C - 5 days - Primary
20 °C - 1 days - Secondary
21 °C - 8 days - Tertiary


Hopfenfox

Deze ga ik even volgen. Aparte keuze, Styrian in de dryhop, maar waarom ook niet. Lekker kruidig.
Is er een reden dat je zo'n ingewikkelde moutstort doet?

biking rebel

Voor een 10 liter batch is de hoeveelheid hop al aan de lage kant, laat staan voor 30 liter. Ik zou de hoeveelheid in vlamuit en koudhop zeker keer 3 doen. Wat je nu hebt is de hoeveelheid voor een American Pale Ale. Ook lekker, maar dat is geen NEIPA. Ohja Magnum eruit, aangezien die best een harde bitterheid geeft en die wil je niet in je NEIPA.

JanDeGraaff

Magnum kan wel, maar dan veel minder.

Hier op de Craft Beer Channel vind je NEIPA recept gebaseerd op de Verdant NEIPA. Ter inspiratie. Er zitten ook 2 Youtube filmpjes bij die erg nuttig kunnen zijn.
Overigens zijn ze zo ook leuk om te bekijken..

Dit helpt je sowieso om je recept aan te scherpen.

Bvk1983

Is het ook niet zo dat je voor een NEIPA eigenlijk pas hop toevoegt vanaf vlamuit?

Hopfenfox

Fijne link. Alleen al dat gedoe met CO2-flushing, dat is voor een hobbyist zonder kegs en CO2 toch niet weggelegd? Zou je het zonder ook aandurven of wordt het dan sowieso een mislukte bruine brij?

rfrins

Citaat van: Hopfenfox op 16-12-2020  11:55 uDeze ga ik even volgen. Aparte keuze, Styrian in de dryhop, maar waarom ook niet. Lekker kruidig.
Is er een reden dat je zo'n ingewikkelde moutstort doet?

Ik twijfel nog een beetje over de Styrian.... eens dat hij iets meer kruidigheid toevoegt t.o.v. het citra geweld, maar ik wil er niet te veel van hebben...

rfrins

Citaat van: JanDeGraaff op 16-12-2020  12:26 uMagnum kan wel, maar dan veel minder.

Hier op de Craft Beer Channel vind je NEIPA recept gebaseerd op de Verdant NEIPA. Ter inspiratie. Er zitten ook 2 Youtube filmpjes bij die erg nuttig kunnen zijn.
Overigens zijn ze zo ook leuk om te bekijken..

Dit helpt je sowieso om je recept aan te scherpen.

Prima link inderdaad en ik had deze al eens gezien (dit recept is dan ook daarop gebaseerd  :brouwen:)
Ik ga de magnum wat minder doen en meer late hoppen toevoegen.

rfrins

In die link spreken zo overigens over een 3e hopsoort: BRU-1

ik ken deze niet, wat zou een goed alternatief zijn voor deze?

Hopfenfox

Lijkt vrij nieuw te zijn, omschrijving als ananas doet vermoeden dat El Dorado, Galaxy, Zythos een goed alternatief zouden kunnen zijn?

rfrins

Ik heb de Styr. Goldings toch eruit gesloopt en vervangen door de Cascade die ik nog heb.

Daarnaast alleen een klein beetje magnum voor de bitterheid aan het begin van het koken en verder alleen maar aroma hoppen in de hopstand en in de dry hop.

Brew Monk 30L
Batch Size : 30 L

IBU : 43 (Tinseth)
Color : 10 EBC
Pre-Boil Gravity : 1.051
Original Gravity : 1.061
Final Gravity : 1.010

Fermentables (8.1 kg)
5 kg - Pale Ale 6 EBC (61.7%)
600 g - Sugar, Table (Sucrose) 2 EBC (7.4%)
500 g - Carapils 3 EBC (6.2%)
500 g - Oats, Malted 3.9 EBC (6.2%)
500 g - Pale Malt, Golden Promise 5.9 EBC (6.2%)
500 g - Vienna MALT 9 EBC (6.2%)
500 g - Wheat MALT 6 EBC (6.2%)


Hops (360 g)
60 min - 10 g - Magnum - 12% (10 IBU)
Hop Stand
30 min hopstand @ 80 °C
30 min 80 °C - 50 g - Cascade (Whole) - 5.7%...
30 min 80 °C - 50 g - Citra - 12% (8 IBU)
30 min 80 °C - 50 g - Mosaic - 12.25% (9 IBU)
Dry Hops
3 days - 100 g - Citra - 12%
3 days - 50 g - Cascade - 5.7%
3 days - 50 g - Mosaic - 12.25%

Yeast
2 pkg - Lallemand (LalBrew) Verdant IPA


Mash Profile
65 °C - 60 min - Temperature
72 °C - 20 min - Temperature
78 °C - 10 min - Mash Out
Fermentation Profile
19 °C - 5 days - Primary
20 °C - 1 days - Secondary
21 °C - 8 days - Tertiary

Hopfenfox

Ben benieuwd! Heb jij mogelijkheden om oxidatie te voorkomen bij drooghoppen en bottelen?

rfrins

Nee helaas niet.

Dryhop is heel snel het dekseltje omhoog en alles erin.
Bottelen is rechtstreeks uit de CCT via het kraantje met behulp van een slangetje tot op de bodem van het flesje..

ik zoek nog naar goede manieren om dit beter te doen, maar momenteel heb ik die niet.

Simonsj

Citaat van: Hopfenfox op 16-12-2020  13:25 uBen benieuwd! Heb jij mogelijkheden om oxidatie te voorkomen bij drooghoppen en bottelen?

Heb op een ander topic ergens gelezen: vat open, hop erin, klein schepje suiker en dicht. Hierdoor wordt de lucht langzaamaan door het waterslot weer naar buiten geduwd.


rfrins

Dit klinkt zo gek nog niet... Het kan in ieder geval geen kwaad... Ga ik proberen.

Hopfenfox

Klinkt goed, ik blijf het volgen. En dan bottelsuiker in de fles zeker. Laat je weten hoe het ging?

rfrins

Klopt, bottelsuiker per flesje. Heb een aantal dingen geprobeerd, overhevelen naar bottelemmer en met een suikeroplossing per flesje.
Maar het toevoegen van de suiker rechtstreeks in het flesje is me toch het gemakkelijkste.
(Op ali express een nauwkeurige weegschaal gekost, waarbij ik op 0.1 gram kan afwegen)

Het brouwsel staat overigens pas voor begin januari op. Ben nog aan het wachten op de gist, die komt dan pas binnen.

JanDeGraaff

Citaat van: rfrins op 16-12-2020  15:09 uNee helaas niet.

Dryhop is heel snel het dekseltje omhoog en alles erin.
Bottelen is rechtstreeks uit de CCT via het kraantje met behulp van een slangetje tot op de bodem van het flesje..

Ik zoek nog naar goede manieren om dit beter te doen, maar momenteel heb ik die niet.
Ik gebruik een RVS bottelpijp als deze.
Ideaal; de veer zorgt dat ie goed afsluit en ik vind hem fijner dan de plastic pijp waar ik mee begon. Die kwam gebroken uit de bak met brouwspullen, terwijl ik hem voorzichtig behandeld had. Die van RVS kan flink wat hebben.

Hopfenfox

Is die RVS niet te dik, zodat er na verwijderen te weinig bier in de fles zit? Dat las ik ergens anders.

GvB84

Ik heb vorige week mij NEIPA ook gebotteld vanuit het gistvat. Ik heb geen CCT. Ik heb gebotteld via het kraantje van mijn vat. Op het laatst een handdoek aan de achterkant onder het vat om het laatste beetje te bottelen. Deze flesjes heb ik apart gehouden en drink ik het eerst op.
Ging eigenlijk best goed. De gist bleef mooi op de bodem liggen.
Als ik nu ook nog de flesjes zou kunnen flushen met CO2 zou het helemaal goed moeten gaan.

Takkie83

Styrian Goldings als dryhop  :groots:

Jammer dat je je bedacht hebt, ik vind het serieus een goed idee.

Iemand M47 al eens gebruikt voor een NEIPA?

Ik ga zelf ook eens experimenteren met Duitse fruitige hopjes. German pale ale  :police:

Hopfenfox


Takkie83

Citaat van: Hopfenfox op 16-12-2020  19:34 uDas ist Nicht Ein IPA!

 :lol:

Zolang ik brouw volgens het Reinheitsgebot hebben ze geen poot om op te staan. Moeten ze maar geen fruitige hoppen kweken  ;D

rfrins

Citaat van: Takkie83 op 16-12-2020  19:28 uStyrian Goldings als dryhop  :groots:

Jammer dat je je bedacht hebt, ik vind het serieus een goed idee.

Iemand M47 al eens gebruikt voor een NEIPA?

Ik ga zelf ook eens experimenteren met Duitse fruitige hopjes. German pale ale  :police:
Twijfel twijfel [emoji848]

Er mag iets kruidigs aanwezig zijn, maar mag absoluut niet de boventoon voeren.

Takkie83

Citaat van: rfrins op 16-12-2020  22:05 uTwijfel twijfel [emoji848]

Er mag iets kruidigs aanwezig zijn, maar mag absoluut niet de boventoon voeren.

Wanneer staat 'ie op het programma? Ik heb zelf tegen de adviezen van anderen in namelijk wat Columbus in mijn NEIPA gebonjourd en die ga ik eerdaags bottelen. Ik had diezelfde lichte kruidigheid behoefte als tegenhanger van al dat taksi fruit als jij namelijk.

Vergelijkbare Topics (7)

44793

Reacties: 31
Gelezen: 2865

34363

Gestart door Jukkie


Reacties: 4
Gelezen: 2919

09-06-2017 20:36 u
door Serge VL
21023

Reacties: 21
Gelezen: 5170

686

Reacties: 8
Gelezen: 9796


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.