Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Zoet fruitbiertje

Gestart door LAM, 16-11-2020 11:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

LAM

Beste medebrouwers.

Een aantal weken terug heb ik op basis van een aantal recepten een zoet fruitbiertje geprobeerd te maken. Het bevatte o.a. pils-, tarwe- en munichmout, Perle hop, safale US-05 gist, een hoop zomerfruit en kersen (gewoon bevroren uit de supermarkt). Dat was een grote mislukking. Het was ontzettend zuur en smaakte nauwelijks naar fruit. Ik dacht dat het een goed idee was om een beetje vals te spelen door er zoetstoffen en smaakstoffen bij te doen. Nu is het een soort vies chemisch brouwsel geworden.

Ik ben dus eigenlijk op zoek naar een bewezen recept voor een rood fruit biertje/kersenbiertje dat lekker zoet en fris is (t zou eigenlijk een lekker biertje moeten worden voor de vrouw)
Ze is een groot fan van Liefmans Fruitesse en Kasteel Rouge (ik weet dat 90% van het forum hier een werkelijke hekel aan heeft maar ja..)
Dus eigenlijk zoek ik een recept voor een van deze "biertjes" dat in ieder geval wel lekker is.
Alvast bedankt!

Ps. Ik las een aantal recepten met morellen en zo en heel uitgebreide uiteenlopende verschillende soorten mout. Ik hoop dat het recept niet te veel soorten mout bevat en dat ik het gewoon kan maken met fruit uit bijvoorbeeld de supermarkt.

Guppie

Citaat van: LAM op 16-11-2020  11:52 uBeste medebrouwers.

Een aantal weken terug heb ik op basis van een aantal recepten een zoet fruitbiertje geprobeerd te maken. Het bevatte o.a. pils-, tarwe- en munichmout, Perle hop, safale US-05 gist, een hoop zomerfruit en kersen (gewoon bevroren uit de supermarkt). Dat was een grote mislukking. Het was ontzettend zuur en smaakte nauwelijks naar fruit. Ik dacht dat het een goed idee was om een beetje vals te spelen door er zoetstoffen en smaakstoffen bij te doen. Nu is het een soort vies chemisch brouwsel geworden.

Ik ben dus eigenlijk op zoek naar een bewezen recept voor een rood fruit biertje/kersenbiertje dat lekker zoet en fris is (t zou eigenlijk een lekker biertje moeten worden voor de vrouw)
Ze is een groot fan van Liefmans Fruitesse en Kasteel Rouge (ik weet dat 90% van het forum hier een werkelijke hekel aan heeft maarja..)
Dus eigenlijk zoek ik een recept voor een van deze "biertjes" dat in ieder geval wel lekker is.
Alvast bedankt!

Ps. Ik las een aantal recepten met morellen en zo en heel uitgebreide uiteenlopende verschillende soorten mout. Ik hoop dat het recept niet te veel soorten mout bevat en dat ik het gewoon kan maken met fruit uit bijvoorbeeld de supermarkt.

Ik heb vorig jaar een soortgelijk biertje gebrouwen en dit jaar weer, die staat nu op keg.

Maar die ik vorig jaar heb gebrouwen heb ik ook eerst 6 maanden laten staan, die was ook mega zuur bij het keggen, maar na 6 maand heerlijk fris en fruitig.

Mijn recept was ook pils, tarwe en munich mout, geen extra zoetstoffen gebruikt, mijn advies is tijd, tijd geven.

Stevie51

Voor zo ver ik weet wordt een fruitbier altijd een beetje zurig tenzij je er niet vergistbare suiker aan toevoegt.

Heb zelf meerdere malen een Weizen met framboos en rabarber gebrouwen en een Weizen met passievrucht.

Van de framboos rabarber variant heb ik 200 gram rabarber en 200 gram framboos toegevoegd per liter.

Voor de passievrucht versie was dit slechts 76 gram per liter.

Fruit is toegevoegd na de hoofdgisting.

Het hangt dus van het soort fruit af hoeveel je toe moet voegen.

LAM

Citaat van: Guppie op 16-11-2020  12:29 uIK heb vorig jaar een soortgelijk biertje gemaakt en dit jaar weer, die staat nu op keg.

Maar die ik vorig jaar heb gebrouwen heb ik ook eerst 6 maanden laten staan, die was ook mega zuur bij het keggen, maar na 6 maand heerlijk fris en fruitig.

Mijn recept was ook pils, tarwe en munich mout, geen extra zoetstoffen gebruikt, mijn advies is tijd, tijd geven.

Heb je daar toevallig het recept van? Het maakt me erg benieuwd en ik heb nu een hoop ingrediƫnten over :)

Jacques

Citaat van: Stevie51 op 16-11-2020  12:51 uVoor zo ver ik weet wordt een fruitbier altijd een beetje zurig tenzij je er niet vergistbare suiker aan toevoegt.

Fruitbieren hoeven niet altijd zuur te zijn.
Onvergistbare suikers hebben een lage zoetkracht. Je moet er veel van toevoegen.

Guppie

Citaat van: LAM op 16-11-2020  12:59 uHeb je daar toevallig het recept van? Het maakt me erg benieuwd en ik heb nu een hoop ingrediĆ«nten over :)

60 % tarwemout, 40% pilsmout, bitterhop tot 15-20 IBU
Ik heb een paar dagen na de hoofdvergisting alles overgeheveld en op 20 liter 5 kilo frambozen toegevoegd.
3 weken uit laten gisten.
In mijn geval begin november 2019 op keg gezet en in juni van dit jaar op tap.

LAM

Citaat van: Guppie op 17-11-2020  08:20 u60 % tarwemout, 40% pilsmout, bitterhop tot 15-20 IBU
Ik heb een paar dagen na de hoofdvergisting alles overgeheveld en op 20 liter 5 kilo frambozen toegevoegd.
3 weken uit laten gisten.
In mijn geval begin november 2019 op keg gezet en in juni van dit jaar op tap.
Top! En wat is het maischschema? Wat voor gist heb je gebruikt? En welke hop?

Vergelijkbare Topics (7)

12588

Gestart door Erick


Reacties: 28
Gelezen: 7667

13-05-2009 18:22 u
door Erick
38330

Reacties: 8
Gelezen: 1918

24859

Reacties: 28
Gelezen: 11414

14546

Reacties: 12
Gelezen: 7669

6287

Gestart door Sjaak


Reacties: 9
Gelezen: 6132

40227

Reacties: 27
Gelezen: 3906


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.