Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vraag over prijswinnend recept voor Dubbelbok Hout

Gestart door GerbenH1, 17-10-2020 16:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

GerbenH1

Citaat van: SanderH op 08-10-2018  17:52 uHet recept voor mijn Dubbelbok - Hout. Het basis bier heb ik ook ingestuurd, die leverde beduidend minder punten op dan het jaar ervoor. De versie met hout was een gouden greep, een gelukstreffer!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk001
Naam receptDubbelbock
Brouwdatum07-09-2015
BiertypeDubbelbock
Volume63,0
Begin SG1,080 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,0%
Alcoholgehalte7,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)85 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement100,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
34,00 lWater uit Anna Paulowna
7,90 gCaSO4
3,75 gNaHCO3
19,96 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
99 mg/l7 mg/l80 mg/l80 mg/l67 mg/l165 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,600 kgPilsmoutDingemans3 EBC40,3 %
3,400 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC24,5 %
2,000 kgCara 120Dingemans120 EBC14,4 %
0,900 kgChocolademoutDingemans900 EBC6,5 %
2,000 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC14,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.30 min.2,9 l/kg
Beta-amylase62,0 °C10 min.60 min.2,9 l/kg
Alfa-amylase73,0 °C15 min.60 min.2,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.15 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
85,0 gChallengerpellets7,0%60 min.33,8 IBU
50,0 gSaazpellets3,8%15 min.5,4 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
60,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting15,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting15,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting15,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,024 SG
Schijnbare vergistingsgraad70,0%
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering15,0 °C

Van het basis bier is 2,5 liter apart gehouden, daarbij is 10 gram American Oak medium toast toegevoegd. Dat heeft er in totaal 3 weken in gezeten en is daarna gebotteld.

Commentaar van de keurmeester "Mooi bier, hout voegt echt iets toe. Gefeliciteerd."

89 punten in totaal.

Erg blij met het bier en de uitslag. De volgende 25 liter (ja, zonder komma) staat al klaar om gebotteld te worden.


Bedankt voor het delen van dit recept!
Wij zijn hem nu aan het brouwen. Er viel ons wel iets op. In de batch size/volume staat 63 liter terwijl je theoretisch op een liter of 35 uitkomt met het start en spoelwater. Kan het zijn dat je 36 liter bedoelt?

Happy brewing!

Roy_95

Ik heb Sander een tijdje terug een bericht gestuurd met dezelfde vraag.
Het recept dat gedeeld is op het forum is voor 40 liter.

Het bier staat hier nu een paar dagen op fles, nog even geduld dus!

GerbenH1

Dank voor je reactie! Wij gaan hem zondag brouwen, 20 liter. Ben benieuwd!

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.