Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wat vinden jullie van dit pompoenbier recept?

Gestart door Nick H., 11-09-2018 13:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Nick H.

Binnenkort zijn de pompoenen weer volop beschikbaar. Ik wil dus binnenkort eens een pompoenbier brouwen, met name voor de dames in mijn gezin. Heeft iemand van jullie ervaring met pompoenbier? Ik sta open voor ieders mening en ervaring.
Bij voorbaat dank.
Nick

 :brouwen:


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPompoenbier
Brouwdatum14-08-2018
BierstijlOverige bieren
Volume25,0 l
Begin SG1,044 SG
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Heerlen
1,00 gCaCl2
3,20 mlMelkzuur
19,05 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
48 mg/l8 mg/l78 mg/l176 mg/l41 mg/l75 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,10 kgPilsmoutDingemans3 EBC89,1 %
0,50 kgAroma 150Dingemans150 EBC10,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C2 min.90 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gNewportbellen10,4%70 min.22,3 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1500,00 gPompoen (in maische)andersmaischen
0,30 mlGemberpoeder (theelepel)specerijkoken
1,00 mlKaneelstok (stuks)specerijkoken
0,30 mlNootmuskaat (theelepel)specerijkoken
10,00 mlVanille extractsmaakstofkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starterDanstar Nottingham en Gozdawa Belgian Fruit and Spicy Ale ()bovengist

Voorbereiding pompoen

Bedek ovenplaat met aluminiumfolie. Leg kleine stukken geschilde pompoen op de folie. Zet in oven bij 190 graden Celsius tot de pompoen zacht is (2 tot 3 uur). Laat afkoelen. In hopzakken doen bij maische.

DoubleW

Pompoen keuze is belangrijk en voorbereiding. Flessepompoen aanbevolen, caramellisatie in de oven door pompoen in lengte door te snijden en te bestrooien met bruine suiker. 3 uur op 180 roosteren. Daarna pompoen uitlepelen schil blijft achter. Het maischen geeft het grootste probleem, door het in een aparte hopzak te doen verstopt je filter niet, sommige voegen het in een zak toe bij het koken (zou ik doen want veel suiker bevat het niet)
Kruiden toevoegen voor einde kook, je hebt speciale combinatie, hier in Nederland doe je het met speculaaskruiden, niet overdoseren.
Hop keuze standaard duit, Saaz of engels. Aromatische hop gaat verloren in het kruidenbuiltje. Vergisten met een stoutgist oid

Succes

Nick H.

Citaat van: DoubleW op 11-09-2018  13:39 uPompoen keuze is belangrijk en voorbereiding. Flessepompoen aanbevolen, caramellisatie in de oven door pompoen in lengte door te snijden en te bestrooien met bruine suiker. 3 uur op 180 roosteren. Daarna pompoen uitlepelen schil blijft achter. Het maischen geeft het grootste probleem, door het in een aparte hopzak te doen verstopt je filter niet, sommige voegen het in een zak toe bij het koken (zou ik doen want veel suiker bevat het niet)
Kruiden toevoegen voor einde kook, je hebt speciale combinatie, hier in Nederland doe je het met speculaaskruiden, niet overdoseren.
Hop keuze standaard duit, Saaz of engels. Aromatische hop gaat verloren in het kruidenbuiltje. Vergisten met een stoutgist oid

Succes

Dank voor je input. Hoeveel speculaaskruiden zou jij aanbevelen?
 :biersmile:

DoubleW

Op 20 liter niet meer dan 10 g, vooral kaneel en gember overheersen snel.

Nick H.

Citaat van: DoubleW op 12-09-2018  20:24 uOp 20 liter niet meer dan 10 gr, vooral kaneel en gember overheersen snel

Dank je, ik ga mijn recept aanpassen met jouw aanvullingen
Nick
 :groots:

hansHalberstadt

Vorig jaar ook pompoenbier gebrouwen. Pompoen zelf zit vrijwel geen smaak aan dus alles wat je aan kruiden toevoegt maskeert vrijwel de hele smaak van de pompoen. Als je dus pompoen wilt proeven moet je heel weinig kruiden toevoegen, eigenlijk helemaal geen. En verder inderdaad een heel slijmerig laagje wat je filter verstopt bij het spoelen en ook bij hopfilteren had ik die slijmerige laag.

DoubleW

Welke pompoen heb je gebruikt Hans? Er zit inderdaad geen smaak aan pompoen daarom kies je voor flespompoen, karamellisatie en kruiden om er nog iets van te maken. Geeft wel mooie oranje kleur

hansHalberstadt

Citaat van: DoubleW op 13-09-2018  18:54 uWelke pompoen heb je gebruikt Hans? Er zit inderdaad geen smaak aan pompoen daarom kies je voor flespompoen, karamellisatie en kruiden om er nog iets van te maken. Geeft wel mooie oranje kleur
Oranje pompoen van een boer hier uit Groesbeek.

DoubleW

Tja dat kan maar niet de beste, try again

hansHalberstadt

Het vruchtvlees was oranje, maar ik weet niet meer hoe de buitenkant eruit zag. zou een flenspompoen geweest kunnen zijn.

BrouwMark

Geen verstand van pompoenbier, maar met stip de lekkerste om mee te koken zijn de hokkaido-pompoenen. Van die oranje ronde met een tuutje erop. Die hoef je ook niet te schillen en zijn lekker 'vet' zonder draderig te zijn. Daarbij vergeleken zijn flespompoenen erg saai en smaken inderdaad nergens naar.

BrouwMark

Maar, Nick, ongeacht de soort pompoen: ik vraag me af wat voor soort pompoenbier je wilt brouwen. Zoals ik al zei: van pompoenbier heb ik geen verstand, maar je recept neigt volgens mij zo naar een behoorlijk kruidig en dun bier waar je waarschijnlijk de pompoen niet meer echt in terug proeft. Ook omdat je begin SG niet heel hoog is denk ik dat het bier redelijk laag in SG zal eindigen (vooral door de Nottingham), en er niet heel veel zoetige tonen over blijven. Had je dat voor ogen?

Ik zou denk ik persoonlijk voor een s-04, s-33 of andere gist die niet heel diep uitgist gaan om wat meer zoetigheid over te houden. Wellicht zelfs met een toefje special-b erbij, of iets anders wat de notigheid van de pompoen versterkt. Met kruiden zou ik erg oppassen (ik zou ze weglaten), het wordt denk ik al gauw een 'christmas pudding'.
Ook een optie is, om er een deel havervlokken in te doen, voor wat meer dik mondgevoel.

Edit: ik zie nu pas 10 ml vanilleextract staan. NEE!  ;)

hansHalberstadt

Citaat van: BrouwMark op 13-09-2018  23:45 uMet kruiden zou ik erg oppassen (ik zou ze weglaten)
Zou ik ook adviseren. Dan kun je echt proeven hoe de pompoen zelf smaakt. Kruiden kun je altijd nog later toevoegen via trekken van thee. ik had 5 gram gember op 20 liter en dat was al veel te veel. proefde alleen maar kruiden.

DoubleW


Nick H.

Het doel is een bier seizoensbier met een medium body dat ook door dames graag gedronken zal worden. Ik zal de kruiden weglaten om de pompoen (die grote oranje) te laten schitteren en eventueel kan ik inderdaad achteraf nog een thee met kruiden maken. En ik heb meerdere granen toegevoegd om een complexere, moutige basis te maken voor de pompoen. En de Danstar Nottingham ook eruit.

Dan nog even wachten op mooie pompoenen. Ik zal in ieder geval berichten hoe het verlopen is.
Dank voor jullie inbreng.

:degroeten:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPompoenbier
Brouwdatum14-08-2018
BierstijlOverige bieren
Volume25,0 l
Begin SG1,048 SG
Eind SG1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,9%
Alcoholgehalte4,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)30 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)19 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,50 lWater uit Heerlen
1,00 gCaCl2
3,50 mlMelkzuur
20,05 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l8 mg/l78 mg/l185 mg/l42 mg/l75 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC29,4 %
1,50 kgMünchenermoutDingemans17 EBC29,4 %
1,50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC29,4 %
0,20 kgAroma 150Dingemans150 EBC3,9 %
0,20 kgBiscuitDingemans60 EBC3,9 %
0,20 kgSpecial BDingemans350 EBC3,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C2 min.90 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
17,3 gNewportbellen10,4%70 min.18,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2000,00 gPompoen (Hokkaido, in maische)andersmaischen

Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starterBelgian Fruit and Spicy Ale ()bovengist


hansHalberstadt

Heb je nog een theorie achter je maischschema?

Amylaserust   69,0 °C   2 min.   90 min.   3,0 l/kg
Uitmaischen   78,0 °C   2 min.   10 min.   3,0 l/kg

Nick H.

Citaat van: hansHalberstadt op 14-09-2018  18:42 uHeb je nog een theorie achter je maischschema?

Amylaserust   69,0 °C   2 min.   90 min.   3,0 l/kg
Uitmaischen   78,0 °C   2 min.   10 min.   3,0 l/kg

Een simpel pale ale schema, misschien iets langer om zoveel mogelijk suiker en smaak uit de pompoen te trekken...

Derp

Citaat van: Nick H. op 14-09-2018  14:13 uHet doel is een bier seizoensbier met een medium body dat ook door dames graag gedronken zal worden. Ik zal de kruiden weglaten om de pompoen (die grote oranje) te laten schitteren en eventueel kan ik inderdaad achteraf nog een thee met kruiden maken. En ik heb meerdere granen toegevoegd om een complexere, moutige basis te maken voor de pompoen. En de Danstar Nottingham ook eruit.

Dan nog even wachten op mooie pompoenen. Ik zal in ieder geval berichten hoe het verlopen is.
Dank voor jullie inbreng.

:degroeten:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPompoenbier
Brouwdatum14-08-2018
BierstijlOverige bieren
Volume25,0 l
Begin SG1,048 SG
Eind SG1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,9%
Alcoholgehalte4,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)30 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)19 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,50 lWater uit Heerlen
1,00 gCaCl2
3,50 mlMelkzuur
20,05 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l8 mg/l78 mg/l185 mg/l42 mg/l75 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC29,4 %
1,50 kgMünchenermoutDingemans17 EBC29,4 %
1,50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC29,4 %
0,20 kgAroma 150Dingemans150 EBC3,9 %
0,20 kgBiscuitDingemans60 EBC3,9 %
0,20 kgSpecial BDingemans350 EBC3,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C2 min.90 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
17,3 gNewportbellen10,4%70 min.18,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2000,00 gPompoen (Hokkaido, in maische)andersmaischen

Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starterBelgian Fruit and Spicy Ale ()bovengist

Sorry om je oude topic weer wakker te schudden, maar ik zit er over te denken ook een pompoenbier te brouwen, puur voor de gekkigheid (ik heb het nog nooit op, maar heb een tuin met pompoenen).

Hoe is dit biertje destijds bevallen? Nog tips?

Zie trouwens dat je ook een easybrew hebt, daar ga ik hem ook in brouwen! Is het nodig de pompoen in een zak te doen of kan ik hem gewoon los in de moutpijp gooien die je er toch uittilt?

En een tikje (veel) offtopic.. ik ben erg benieuwd naar de platenkoeler die je daarbij hebt, is dat met een externe pomp of laat je het bier gewoon 1x door die koeler lopen via de kraan? Ik vraag dat omdat ik de dompelkoeler erg traag vind en op internet zie dat veel brouwers die platenkoeler destilleren door er 10 min lang kokend wort doorheen te pompen. Dat mag niet met de pomp in de EasyBrew zelf had ik begrepen (die mag maar 80 graden pompen) dus ik ben benieuwd hoe je dat doet.

wernerthefox

In de pompoensoep vind ik sinaasappel pulp wel een lekkere toevoeging. Die kun je bij voorkeur tijdens de vergisting toevoegen. Maar zoals hierboven aangeven, pompoensmaak is naar mijn idee te weinig uitgesproken om als basis te nemen voor een bier. Zeker na het lezen van de post van HansH zou ik voor een andere fruit gaan, ingevroren hoeft het allemaal niet erg ingewikkeld te zijn. Wel een leuk topic!

Nick H.

Citaat van: Derp op 26-08-2020  20:11 uSorry om je oude topic weer wakker te schudden, maar ik zit er over te denken ook een pompoenbier te brouwen, puur voor de gekkigheid (ik heb het nog nooit op, maar heb een tuin met pompoenen).

Hoe is dit biertje destijds bevallen? Nog tips?

Zie trouwens dat je ook een easybrew hebt, daar ga ik hem ook in brouwen! Is het nodig de pompoen in een zak te doen of kan ik hem gewoon los in de moutpijp gooien die je er toch uittilt?

En een tikje (veel) offtopic.. ik ben erg benieuwd naar de platenkoeler die je daarbij hebt, is dat met een externe pomp of laat je het bier gewoon 1x door die koeler lopen via de kraan? Ik vraag dat omdat ik de dompelkoeler erg traag vind en op internet zie dat veel brouwers die platenkoeler destilleren door er 10 min lang kokend wort doorheen te pompen. Dat mag niet met de pomp in de EasyBrew zelf had ik begrepen (die mag maar 80 graden pompen) dus ik ben benieuwd hoe je dat doet.

Ik vond het bijzonder goed bier. Heb het niet herhaald.
Weet nog dat ik de pompoen in de oven voorbereid heb in redelijk kleine stukken die ik toen bij het mout heb gedaan, niet in een aparte zak.

De platenkoeler gebruik ik door het wort er doorheen te pompen via de circulatiepijp, zodra de temperatuur teruggelopen is tot 80 ºC.

Nick

Derp

Citaat van: Nick H. op 29-08-2020  17:04 uIk vond het bijzonder goed bier. Heb het niet herhaald.
Weet nog dat ik de pompoen in de oven voorbereid heb in redelijk kleine stukken die ik toen bij het mout heb gedaan, niet in een aparte zak.

De platenkoeler gebruik ik door het wort er doorheen te pompen via de circulatiepijp, zodra de temperatuur teruggelopen is tot 80 ºC.

Nick
Super, dank! Lijkt me leuk om te proberen en ga het recept gebruiken (wellicht met kleine aanpassingen).

Slim trouwens van het pompen via de pomp nadat het wort 80 graden of lager is, ga ik ook eens over nadenken..

Vergelijkbare Topics (7)

16332

Gestart door orangeloo


Reacties: 16
Gelezen: 5824

38114

Reacties: 20
Gelezen: 4386

1893

Reacties: 32
Gelezen: 10267

28244

Reacties: 19
Gelezen: 7809

44353

Reacties: 13
Gelezen: 677


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.