Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoppie Niet Bitter

Gestart door Hoppie, 11-04-2006 18:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Voor de liefhebber van zoet-sappig, hierbij een lekker mild vanille-biertje.
Deze gaat mij zelfs te ver Ha Ha, maar het ken net.
Volgende keer ga ik weer wat bitterders doen.
Ik heb 'm al gebrouwen.
Nu er koolzuur op komt wordt de smaak iets pittiger.

Het gekke is dat bij het bottelen het hele huis naar de vanille rook (lekker).

Naam brouwsel: Hoppie niet Bitter
Biertype: Blonde
Begin SG: 1064
Eind SG:  1018
Kleur (berekend): 10     EBC
Berekende bitterheid: 15 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 23 liter wort/bier

Mout
5300  gram       90,0%      Pilsmout                 3 EBC
0294  gram       5,00%      Munichmout          15 EBC
0294  gram       5,00%      Cara-Pils                5 EBC

Water
21 L maischwater
16 L spoelwater

Maischschema
52ºC   05 min.
63ºC   30 min.
73ºC   20 min.
78ºC   01 min.

Hop
32,0 gram    Goldings                 3,5% alfa  bloemen     kooktijd 60 min

Overige
1/2 Vanillestokje
500 gram klaverhoning bij bottelen

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   Unibrew voor blonde zware bieren T58.

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   7  dagen bij  18 gr C
lagering        14 dagen bij  18 gr C

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 60% EU = 80% Promash/BrouwHulp
De T58 gist is van Unibrew niet van Fermentis.
De T58 van fermentis heb ik nooit geprobeerd.
Zal er verschil in zitten, of is het hetzelfde?

 :degroeten:

Gerb

Hoppie,

Wanneer heb je het vanillestokje toegevoegd?

Gerb

Edgar

500 gram honing in 23 liter bier bij het bottelen toegevoegd?

500/23=21 gram per liter! Ik weet dat honing niet 100% vergistbaar is, maar 35% is wel een héél lage schatting. Ik zou deze flesjes openen en wegsmijten, als ik jou was.

Hopmans

Dat is toevallig.
Ik kreeg ook argwaan gezien mijn vraag bij BrouwHulp.
Oops.

Vanille ging er trouwens in 10min voor einde koken Gerb.

 :degroeten:

hansm

Hoi Hoppie,

Ik denk (hoop) dat het uit elkaar spatten van de flesjes wel meevalt. Volgens mijn berekening zal er iets meer dan 5 bar druk opgebouwd worden (bij 20 gr C). Flesjes kunnen ca. 8 bar hebben, dus dat gaat nog wel.

Je bier zal wel veel koolzuur bevatten. Honig is voor ca 72 % vergistbaar (zie elders op dit forum). Dat betekent dat je ca. 360 gram vergistbare suiker hebt toegevoegd. In 23 liter, dus dat is 15,6 gram per liter. De helft wordt omgezet in alcohol, de andere helft in koolzuur ==> 7,8 gram koolzuur per liter. Je bier bevatte ca. 1,8 gram koolzuur per liter na lagering. In totaal bevat het uitgegiste gebottelde bier dan ca. 9,6 gram koolzuur per liter.

Ter vergelijking: Duvel bevat ongeveer 8 gr/ltr, en er zijn Weizens tot 7,5 gr/liter (zie o.a. de Biertypengids van Derek Walsh). Daar zit je dus boven, maar volgens mij niet gevaarlijk hoog.

Wel goed koelen natuurlijk, en de (schone) flesjes openmaken in een grote schone pan (truc van Jan van Schaik). Loopt het over, dan schenk je gewoon je glas vol vanuit de pan.

Of vanuit de pan drinken natuurlijk ;D

 :degroeten:
HansM


Edgar

Mooie berekening hier zeg. Daar heb je tenminste wat aan.

Ik heb ook nog even wat gespit op het net naar het vochtgehalte in honing. Dat lijkt te variëren tussen 13 en 17% (hoger dan ik had gedacht trouwens). Van de suikers is, zoals ik het begrijp, zeker 95% vergistbaar. Daarmee lijkt je getal van 72 gewichts% wel wat optimistisch. 80% komt naar mijn weten meer in de buurt. Er was en is op het forum nogal wat verwarring over. Dit zijn dus gewichtsprocenten met inbegrip van het vochtgehalte.

Verder weten we niets over het type en de staat van Hop's flesjes. Daarbij komt: Als Hop de honing niet heeft verhit, zullen de enzymen uit de honing ook nog eens gaan knabbelen aan de dextrinen in het bier. Kortom voorzichtigheid geboden.


Hopmans

Inderdaad mooie berekeningen.
Bedankt daarvoor Hans.  :proost2:

Het zijn standaard euroflesjes (Heineken, amstel).
De honing heb ik gemengt met 0,7 ltr water en een kwartier op 80 graden gehad.

Het bier wordt redelijk helder.
Maar dat zegt nog niet zoveel.
Vanavond staat het een week in een ruimte >20graden.
Het is korrelgist, dus die gist niet stiekem door (hoop ik).
Aah, lichtpuntje ! Vergistingsgraad van maar 70%.  :idea:

 :degroeten:

MO

Ik snap Hoppie wel, hij heeft nogal eens last van weinig schuim op zijn bieren, dat probeert hij nu met veel koolzuur te verbeteren. Wat wordt dit voor het ONK Hoppie, fantasiebier of een blonde?

Hopmans

Hey Mo,

Eigenlijk was deze niet bedoeld voor het ONK (is te extreem).
Deze was puur voor mijzelf.
Als ik 'm opstuur zal het klasse V zijn (vanille-Honingbier).
Maar ik denk niet dat ik 'm opstuur. Te link ivm explosiegevaar  :pasop:.

 :degroeten:

Hopmans

Bom in spe'.

6 dagen na bottelen.



 :degroeten:

Oscar

Erg weinig schuim zo hoor....of staat ie hier al even...? en koolzuur is wel goed.??

Groeten en gezondheid
Oscar

Hopmans

Je maakt een geintje zeker.  ;D
Ik herhaal: 6 dagen na bottelen.
De meeste hebben dan nog nada nakkes niks man.

Over een week gaat het schuim het glas uit  :D

 :degroeten:

Caspar

Pfoei, mijn bier ziet er na 14 dagen zo uit... hoop dat dit nog te handhaven is! Ik heb ooit met 12 gr/l suiker gebotteld en het resultaat was een bier met Cola bubbels ;).... door flink wat boeren te laten was het nog best weg te werken  ;D 

Hopmans

Dit is 16,5 gram suiker.  ;)

BBBBOOOEEEEAAAAAAUUUUUUUUURPPPPPP !!!!   :D

 :degroeten:


Caspar

Hahahaha, ik ben benieuwd  :D

Drents Hopbier

Citaat van: Hoppie op 12-04-2006  18:42 uJe maakt een geintje zeker.  ;D
Ik herhaal: 6 dagen na bottelen.
De meeste hebben dan nog nada nakkes niks man.

Mijn bieren gisten maximaal 7 dagen op fles, met 9 g glucose per liter. Dan is de koolzuurvorming zeker klaar.

Hans Hans
 

Hopmans

Hoi Hans,

CiteerMijn bieren gisten maximaal 7 dagen op fles, met 9 g glucose per liter. Dan is de koolzuurvorming zeker klaar.

Gaat glucose sneller dan honing/kristalsuiker, of kan ik er vanuit gaan dat er niet veel koolzuur meer bij zal komen?
Het is immers een ruimte waar het altijd boven de 20 graden is, waar de boel heeft na lopen gisten.

 :degroeten:

Caspar

Nog twee weekjes wachten en je weet het  ;)

Drents Hopbier

Citaat van: Hoppie op 13-04-2006  10:39 uGaat glucose sneller dan honing/kristalsuiker, of kan ik er vanuit gaan dat er niet veel koolzuur meer bij zal komen?
Het is immers een ruimte waar het altijd boven de 20 graden is, waar de boel heeft na lopen gisten.

Glucose gaat denk ik net zo snel als honing en een fractie sneller dan kristalsuiker (maar dat zouden uren kunnen zijn). Verder zou ik het advies van Caspar maar opvolgen, even geduld.

Hans Hans

Hopmans

Koolzuur is nog onder controle !  :elifant:

Het bier is wel godsgruwelijk lekker trouwens.
Een paar punten bitterder, en iedereen zou 'm wel lusten hier denk ik.
Een Lazarus-kloon zou wel binnen bereik zijn.
Dit bier heeft er wel veel van weg, alleen deze is lichter.
Met een beetje Cara-aroma-300 en fuggles (  :P ) zal dit echt een toppertje zijn.

 :degroeten:

Hopmans

Nog steeds zeer stabiel.
Een Duvel heeft nog meer koolzuur.
Ik denk dat ik mazel heb gehad dat de gist niet zo veer doorgist.
Of Adrie heeft gewoon keihard gelijk met z'n originele berekening.  ???

 :degroeten:

Hopmans

Joepie,

5e plek klasse V met 80 punten.
Ik heb er nog maar een paar.
Toch maar weer eens wat van dit brouwen, maar
dan ietsje bitterder, en evt iets meer vanille.


 :degroeten:

Edgar

Echt geen verkeerd bier was dit! Erg zoet, dat wel, en ik vond ook wel veel koolzuur, maar dat was beide niet vervelend en ik heb geen storende korreltoestanden geproefd. De vanillegift was wat mij betreft subtiel (en moet dus niet worden verhoogd!). Zoet, vanille en niet-bitter maken het natuurlijk niet tot een mannenbier of een doordrinker.

Ik denk wel dat het met die honinggift en restsuikers nog zal blijven pruttelen in de fles en misschien beter koud gezet wordt om de gist te kalmeren.

Hopmans

Hoi Edgar,

Citeer(en moet dus niet worden verhoogd!)

Je kan wel eens gelijk hebben. Soms moet je iets laten tot wat het is.

 :degroeten:

Vergelijkbare Topics (7)

38761

Reacties: 8
Gelezen: 2357

27078

Gestart door seed7


Reacties: 1
Gelezen: 1546

13892

Gestart door Herman


Reacties: 14
Gelezen: 4267

1850

Reacties: 25
Gelezen: 9896


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.