Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


India Pale Lager ala Ur-Hop

Gestart door Arelse Krijs, 01-04-2020 17:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Arelse Krijs

Ik wil een India Pale Lager gaan brouwen, ala de Gulpener Ur-hop.
Niet per se een kloon (daar heb ik denk ik nog niet genoeg ervaring voor), maar een redelijke benadering zal hier in huis zeker gewaardeerd gaan worden  ;)

Dit wordt mijn eerste lager en mijn eerste dry-hop ervaring  8)
Nu heb ik van diverse bronnen wat bij elkaar geraapt en heb deze parameters gevonden:
Mout: pils en tarwe (staat op de fles)
Hop: Hellentauer Tradition, Smaragd, Cascade (op diverse sites en artikelen)
6%, 32 IBU
Gist: ondergistend ...

Uit deze informatie heb ik onderstaande recept samengesteld:

Kan iemand me vertellen of de hopgiften zo reëel zijn? (inc hoeveelheid dry-hop)
Zal de verhouding tarwe/pils zo goed zijn?
Is dit het juiste gist / wat zou het vergistingsprofiel moeten zijn?
Hoelang kan ik het beste koudhoppen?
Doe ik er goed aan om een 52 graden stap in de maisch te hebben  :weetniet:
En heb ik hem onder de juiste bierstijl geplaatst in BrouwHulp? (waar valt een IPL eigenlijk onder)


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkAK
Naam receptOerHop
Brouwdatum01-04-2020
BierstijlPilsener (Urtyp)
Volume10.0 l
Begin SG1.056 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)32 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
10.00 lWater uit Arelse Krij
3.78 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l8 mg/l70 mg/l196 mg/l99 mg/l19 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.25 kgPilsmoutDingemans3 EBC90.0 %
0.25 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
52.0 °C1 min.5 min.4.0 l/kg
65.0 °C1 min.40 min.4.0 l/kg
73.0 °C1 min.20 min.4.0 l/kg
78.0 °C1 min.5 min.5.1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16.5 gHallertau Traditionpellets6.0%60 min.27.1 IBU
5.0 gSmaragdpellets5.0%10 min.2.5 IBU
5.0 gCascadepellets5.5%10 min.2.7 IBU
10.0 gCascadepellets5.5%koudhop0.0 IBU
10.0 gSmaragdpellets5.0%koudhop0.0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11.5 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting11.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting11.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting11.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.000 SG
Temp. nagisting7.0 °C
Temp. lagering7.0 °C

Uiteindelijk heb ik deze nog gevonden https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,27239

Jacques

Citaat van: Arelse Krijs op 01-04-2020  17:48 uUit deze informatie heb ik onderstaande recept samengesteld:

Kan iemand me vertellen of de hopgiften zo reëel zijn? (inc hoeveelheid dry-hop)
Zal de verhouding tarwe/pils zo goed zijn?
Is dit het juiste gist / wat zou het vergistingsprofiel moeten zijn?
Hoelang kan ik het beste koudhoppen?
Doe ik er goed aan om een 52 graden stap in de maisch te hebben  :weetniet:
En heb ik hem onder de juiste bierstijl geplaatst in BrouwHulp? (waar valt een IPL eigenlijk onder)


Gewoon brouwen en kijken waar je uitkomt.
Wel zou ik het begin SG naar beneden brengen naar zo'n 1050 en de 52 ºC stap weglaten.


Wat ga je doen om het effect van hop creep zo klein mogelijk te maken? Cascade staat bekend als een hop die veel hop creep veroorzaakt. Het is niet voor niets dat ik deze hop gebruik bij mijn tests.

Arelse Krijs

Merci voor de feedback Jacques, de 52 graden stap eruit halen.

Citaat van: Jacques op 02-04-2020  17:07 uWel zou ik het begin SG naar beneden brengen naar zo'n 1050
Zou je me kunnen toelichten waarom naar 1.050?

Verder zie ik net in de resultaten van de dutch beer challenge dat de ur-hop er ook bij staat https://www.dutchbeerchallenge.nl/resultaten/2020/5586-gulpener-ur-hop/
hier staat vermeld:
Alcohol by volume 6    
Original gravity (Plato) 14.7   
Final gravity (Plato) 3.5   
Bitterness (IBU)   40
Bottle content (cl) 30
         
Als deze waarde kloppen is het begin sg 1.060 en eind sg 1.014

Citaat van: Jacques op 02-04-2020  17:07 uWat ga je doen om het effect van hop creep zo klein mogelijk te maken? Cascade staat bekend als een hop die veel hop creep veroorzaakt. Het is niet voor niets dat ik deze hop gebruik bij mijn tests.
Wat zou je adviseren dat ik hier aan doe, zoals aangegeven wordt dit mijn eerste dry-hop ervaring.
Kan ik de Cascade beter weglaten en dan alleen dry-hoppen met de smaragd?

Groet,
Arel

Jacques

Citaat van: Arelse Krijs op 02-04-2020  17:24 uMerci voor de feedback Jacques, de 52 graden stap eruit halen.
Zou je me kunnen toelichten waarom naar 1.050?

Verder zie ik net in de resultaten van de dutch beer challenge dat de ur-hop er ook bij staat https://www.dutchbeerchallenge.nl/resultaten/2020/5586-gulpener-ur-hop/
hier staat vermeld:
Alcohol by volume 6    
Original gravity (Plato) 14.7   
Final gravity (Plato) 3.5   
Bitterness (IBU)   40
Bottle content (cl) 30
         
Als deze waarde kloppen is het begin sg 1.060 en eind sg 1.014
Wat zou je adviseren dat ik hier aan doe, zoals aangegeven wordt dit mijn eerste dry-hop ervaring.
Kan ik de Cascade beter weglaten en dan alleen dry-hoppen met de smaragd?

Groet,
Arel

De technische fiche van Gulpener IPL was mij niet bekend.
Mijn advies was gebaseerd op het feit een pilsnerachtig bier vaak wat frisser van smaak is als het begin SG lager is. De doordrinkbaarheid wordt er ook door verhoogd.

Vergelijkbare Topics (7)

35227

Reacties: 2
Gelezen: 1201

23312

Reacties: 15
Gelezen: 4397

8814

Reacties: 22
Gelezen: 5623

43761

Reacties: 4
Gelezen: 761

31100

Reacties: 5
Gelezen: 2126


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.