Vragen nav prijswinnnend Weizen recept van Theo van Eijden

Gestart door Ko, 03-09-2008 13:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ko

Citaat van: Theo van Eijden op 17-06-2008  00:16 uDeze Weizen heb ik op 9 maart 2008 gebrouwen, moest allemaal snel want het was kort dag om het bier gebotteld te krijgen i.v.m. een vakantie die gepland was.   

Een Paulaner Hefe Weizen was het doel. 

Hierbij het recept;

Brouwer: Theo van Eijden
Soort: Weizen
Start SG: 1056
Eind SG: 1012
kleur: 9 EBC
Bitterheid: 12 IBU
Schaal: 40 L

Mout
3150 gr pilsmout 3 EBC
7300 gr tarwemout


Water
31 L Maischwater
22 L Spoelwater

Maischschema
10 min 40 °C
25 min 50 °C
20 min 64 °C
1 min 72 °C
spoelen 78 °C

Hop

20 g  Hallentau Perle 5,5% 90 min
10 g  Hallentau Perle 5,5% 30 min
10 g  Hallentau Perle 5,5% 15 min

Gist
Safbrew WB-06 (1 zakje korrelgist)

Hoofdvergisting 5 dagen 22 °C (tot 1014)
Lagering 10 dagen 15 °C ( tot 1012)
Lagering 10 dagen 2 °C
Gebotteld met 8 g/liter suiker.


Nadat het wort in het gistvat zat de korrelgist er op gestrooid en de deksel er op.....

Een mooie Weizen met veel banaan, zegt dus veel over de gebruikte gist.

Hallo,

Ik heb volgens dit recept gebrouwen, mijn jongbier staat nu te lageren bij 15 graden. Dit is mijn eerste keer dat ik gekoeld lager maar mijn vraag is, of er ook bottelgist toegevoegd is bij dit brouwsel. Of is het gist nog actief genoeg na zo lang en koud lageren dat het met toevoeging van suiker weer actief wordt?

gr. Ko

MO

Na een paar weken lageren bij 15 °C hoef je geen verse gist toe te voegen bij bottelen.

Edwin

Hoi Ko,

Lageren bij 15 ºC zorgt er niet voor dat je gist niet meer actief kan worden. Daarvoor moet je het jongbier echt bevriezen (en dan doen sommige gistcellen het nog steeds als ze niet geperforeerd zijn door ijskristallen). Ik zou geen bottelgist toevoegen.

Edwin

Jacques


Ko

Citaat van: Jacques op 03-09-2008  15:30 uHoe lang heb je gelagerd?

Ik probeer me qua lageren gewoon te houden aan het recept:
Lagering 10 dagen 15 °C
Lagering 10 dagen 2 °C

Op dit moment zit ik nog op de 15°C stap. Alvast erg bedankt voor de nuttige info

gr. Ko

Jacques

Als je het recept volgt zul je geen verse gist hoeven toe te voegen.

Rik85

Is het nodig om je brouwsel na de hoofdvergisting over te hevelen voor het lageren? Of kan ik gewoon mijn klimaatkast naar een lagere temperatuur zetten met het vat erin?

Neetje

Citaat van: Rik85 op 03-03-2020  19:48 uIs het nodig om je brouwsel na de hoofdvergisting over te hevelen voor het lageren? Of kan ik gewoon mijn klimaatkast naar een lagere temperatuur zetten met het vat erin?

Waarom lageren?
Wil je een kristalweizen maken oid.

Weizen is normaal gezien troebel. (gist).
Gewoon goed uitvergisten en bottelen.

Takkie83

Citaat van: Neetje op 03-03-2020  20:33 uWaarom lageren?
Wil je een kristalweizen maken oid.

Weizen is normaal gezien troebel. (gist).
Gewoon goed uitvergisten en bottelen.

Ik denk dat nagisten wordt bedoeld i.p.v. lageren. Maar dan nog kun je je afvragen waarom de temperatuur omlaag moet  :weetniet:

Weggeman

Ben heel benieuwd hoe deze weizen is geworden, wil het zelf dan ook eens proberen.

Vergelijkbare Topics (7)

29859

Reacties: 2
Gelezen: 1631

40227

Reacties: 27
Gelezen: 3961

11130

Reacties: 32
Gelezen: 11376

28010

Reacties: 9
Gelezen: 4166

7069

Reacties: 31
Gelezen: 9358


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.