Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Een kruidige blond?

Gestart door erik ijssels, 11-02-2019 16:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

erik ijssels

Zou dit wat worden denken jullie?

Kruiden laatste 10 minuten van de kook.

Ik krijg alleen mijn uitdraai niet goed uit BrouwHulp.
want:
begin SG 1,052
geschatte eind sg 1,012
Geschat alcohol 5,3%

Of heb ik toch iets verkeerds ingevuld.
Ga het ook  nog met Styrian Goldings doen zelfde ibu en tijden

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBlond
Naam recept0003 Saaz (00-00-2019)
Brouwdatum03-02-2019
BierstijlBlond
Volume10,0 l
Begin SG1,027 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad69,9%
Alcoholgehalte2,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)23 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
10,00 lmijn water
4,32 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
3 mg/l1 mg/l34 mg/l11 mg/l54 mg/l29 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC80,0 %
0,50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC20,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
44,0 °C1 min.10 min.4,0 l/kg
63,0 °C19 min.30 min.4,0 l/kg
72,0 °C9 min.30 min.4,0 l/kg
78,0 °C6 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,6 gSaazbellen3,2%60 min.15,9 IBU
38,9 gSaazbellen3,2%10 min.7,5 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gCitroengraskruidkoken
5,00 gKardemonspecerijkoken
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
4,5 gAbbaye ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering5,0 °C


goom

44 graden stap kan er uit
En kardemom moet je niet al te veel er in doen 5 g is echt veel te veel.
Denk meer aan 0,1 g - 0,2 g.

erik ijssels

Citaat van: goom op 11-02-2019  18:15 u44 graden stap kan er uit
En kardemom moet je niet al te veel er in doen 5 g is echt veel te veel.
Denk meer aan 0,1 g - 0,2 g.

Gebruik je dan poeder of het hele zaad, met schil ed die je kneust?


Gebruik verse citroengras die ik in blokjes snij, korianderkorrels die ik plet tussen 2 lepels en dit doe ik met de kardemom ook.
Dit in een liter water dat kookt en 10 minuten mee koken.
Aflaten koelen en proeven (3 verschillende hoeveelheden mengsels)

En smaakte niet heel verkeerd 0,5 gram citroengras 0,5 gram korianderkorels en 0,5 gram kardemom.
Doet het gisten en dergelijke ook nog veel met de smaak omdat het zo snel overheerst dan?

goom

Citaat van: erik ijssels op 11-02-2019  19:41 uGebruik je dan poeder of het hele zaad, met schil ed die je kneust?


Gebruik verse citroengras die ik in blokjes snij, korianderkorrels die ik plet tussen 2 lepels en dit doe ik met de kardemom ook.
Dit in een liter water dat kookt en 10 minuten mee koken.
Aflaten koelen en proeven (3 verschillende hoeveelheden mengsels)

En smaakte niet heel verkeerd 0,5 gram citroengras 0,5 gram korianderkorels en 0,5 gram kardemom.
Doet het gisten en dergelijke ook nog veel met de smaak omdat het zo snel overheerst dan?
Zaad kneuzen

Kardemom overheerst gewoonweg zeer snel.

Jacques

Citaat van: erik ijssels op 11-02-2019  19:41 uDoet het gisten en dergelijke ook nog veel met de smaak omdat het zo snel overheerst dan?

In bier overheersen kruiden heel snel. Ontdekt het en leer...

lier

Als ik citroengras in mijn bier zou willen dan kneusde ik dat ding, maakte er een knoop in en liet hem 5 minuten meekoken.

Dat gezegd hebbende zou ik mijn citrus smaken eerder uit hop halen dan uit citroengras, heerlijk in de Indische keuken gebruik het zelfs in mijn sambal badjak maar in bier? ik volg dit draadje meet veel interesse  ^-^. Heb overigens wel Daun jeruk (of kaffier limoen blad) gebruikt in witbier ipv sinaasappelschil en daar geeft een mooie citrussmaak

erik ijssels

Heb de 44 graden stap er uit gehaald.
En de kardemon verlaagt naar 2.5 gram.
De rest hetzelfde gehouden.
Hoofdvergisting is nu voorbij. Overgeheveld naar een nieuw gistvat.

Gelijk even geproefd en geroken.
Tot nu toe niet slecht.
Ben heel benieuwd als het op fles gaat.

Hopelijk zakt het SG nog een beetje is nu 1.020
en bijna geen blupjes meer..
Kijk het nog 2 dagen aan en dan misschien de temperatuur iets
verhogen van 19 naar 22 graden?

Fractus

Hou ons aub op de hoogte van de ontwikkelingen! Het zou mooi zijn als je ons over een maandje of twee kunt laten weten wat het uiteindelijk geworden is ;)

Jacques

Citaat van: erik ijssels op 18-02-2019  13:16 uKijk het nog 2 dagen aan en dan misschien de temperatuur iets
verhogen van 19 naar 22 graden?

Dat kan. Door de verhoging van de temperatuur gist het bier sneller uit.

erik ijssels

Na 7 dagen maar 1 puntje gedaald. Van 1.020 naar 1.019.
Zondag de flessen gebotteld. rook erg lekker en smaakte goed.
Nu een week op 19 graden in de fles en dan maar is 1tje koud zetten. En kijken of het wat is.
Of is dat een beetje kort voor de hergisting op fles... :weetniet:

Heb 66 gram suiker opgelost in 136 ml water.
Dus zo een 8 gram per liter.

Fractus

Na één week is wel een beetje vroeg, maar proef vooral: Je zult zien dat de smaak van het bier verandert over de tijd. De smaak kan over 1-2 maanden een stuk anders zijn dan 1 week na bottelen (hoeft niet altijd).

Misschien zit er ook nog niet zoveel koolzuur op, maar dat heb je dan ook meteen getest ;)

erik ijssels

Citaat van: Fractus op 26-02-2019  09:53 uNa één week is wel een beetje vroeg, maar proef vooral: Je zult zien dat de smaak van het bier verandert over de tijd. De smaak kan over 1-2 maanden een stuk anders zijn dan 1 week na bottelen (hoeft niet altijd).

Misschien zit er ook nog niet zoveel koolzuur op, maar dat heb je dan ook meteen getest ;)

Dan ga ik van het weekend er eentje proberen en laat ik de rest nog even een weekje of langer staan. Ga ik het daarna weer proberen en kijken of er verschil in zit.

Vergelijkbare Topics (7)

41699

Gestart door Larsje40


Reacties: 4
Gelezen: 990

9498

Reacties: 3
Gelezen: 1778

06-06-2008 22:26 u
door oranjeboombiertje
16203

Gestart door goom


Reacties: 21
Gelezen: 6157

23278

Reacties: 14
Gelezen: 4226

36394

Reacties: 9
Gelezen: 2501

23-11-2018 18:58 u
door Serge VL

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.