Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Is dit wat? Graag feedback bij deze Dubbel!

Gestart door Goed-Hardt, 25-11-2018 18:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Goed-Hardt

Hallo!

Graag feedback bij mijn eerste poging tot een eigen Dubbel recept.

Alvast bedankt!  :groots:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptNieuwenhagen Dubbel
Brouwdatum
BierstijlDubbel
Volume3,8 l
Begin SG1,058 SG
Berekende kleur (Morey)57 EBC
Berekende bitterheid (Rager)19 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
3,80 lWater uit Landgraaf
3,34 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,95 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC74,8 %
0,15 kgBlackSwaen Honey BiscuitDe Swaen85 EBC11,8 %
0,10 kgSpecial BDingemans350 EBC7,9 %
0,02 kgChocolademoutDingemans900 EBC1,6 %
0,05 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC3,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
51,0 °C1 min.10 min.3,1 l/kg
61,0 °C1 min.25 min.3,1 l/kg
71,0 °C1 min.35 min.3,1 l/kg
78,0 °C1 min.3 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,5 gStyrian Goldingspellets3,4%60 min.19,2 IBU

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]7,5 gStyrian Goldingspellets3,4%60 min.19,2 IBU
Abbaye (Lallemand)bovengist

(EDIT: Gist geeft hij niet goed weer: ik gebruik droge Lallemand Abbaye, 3,5 gram zonder een starter, dus gewoon zo in de gistfles)
(EDIT 2: geschat eind SG is 1016, geschat alc: 6,4%)

Jacques

Ziet er in principe goed uit.

Voor meer body en volmondigheid zou ik starten bij 65 ºC en deze temperatuur 35 minuten aanhouden.
Daarna 20 minuten bij 73 ºC.

Verder zou ik de bruine basterdsuiker vervangen door Candy Syrup D-90.
Bruine basterdsuiker geeft een melassesmaak en werkt schuimnegatief. Diverse malen is dat gemeld hier op het forum. Waarschijnlijk komt dit door het anti-klontermiddel dat er in zit.
Je kunt 1 verpakking Candy Syrup D-90 gebruiken (225 g) en de rest aanvullen met kristalsuiker. Je zou zelfs het aandeel aan suiker in de stort kunnen verhogen naar 7 tot 8% om zo wat meer esters te krijgen die kenmerkend zijn voor een dubbel.

Goed-Hardt

Wouw! Dank je wel! Dit ga ik in ieder geval proberen te verwerken in het recept!

Goed-Hardt

Vandaag gebrouwen! Gezien ik de syrup nog niet binnen heb, maar wél wilde brouwen, heb ik kandijsuiker gebruikt ipv de basterdsuiker. Ik las namelijk dat die syrup grotendeels op basis van bruine kandijsuiker is.
Ik zal weer een update geven zodra het biertje verder is!

Het heeft in ieder geval al wel een naam gekregen: Nieuwenhagen Dubbel & Dwars

Vergelijkbare Topics (7)

41433

Reacties: 14
Gelezen: 2286

6644

Reacties: 39
Gelezen: 11413

2667

Gestart door bier4all


Reacties: 10
Gelezen: 3606


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.