Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Dunkel Weizen - maischschema correct?

Gestart door Mark GA, 11-11-2018 22:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Chilobrachys

Citaat van: Mark GA op 13-11-2018  18:52 uIk brouw voornamelijk zware Belgische bieren dus dit is ook nieuw voor me.
Heb me laten vertellen dat de WB-06 prima eigenschappen heeft voor voldoende banaan en kruidnagel

Er zijn echt betere alternatieven, zoek maar eens op het forum naar ervaringen met deze gist. 

Fermon

Ben je opzoek naar een banaan bom, of ook iets van kruidnagel? Als je alleen banaan wil : +- 50% tarwe mout, +-40% municher,  +- 10% cara (eventueel klein puntje choco mout) 1 stap op 66 a 67 ºC  maischen. Wb-06  iets onder enten en lekker warm +22 graden vergisten.

Mark GA

Heb mijn recept aangepast - vanavond even geïnventariseerd en ik had nog aroma mout liggen.
Zal morgen nieuwe versie recept plaatsen, heb nu alleen telefoon beschikbaar

Mark GA

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkGA013 GF6
Naam receptDunkel Weizen
Brouwdatum16-11-2018
BierstijlWeizen (Dunkel)
Volume23,3 l
Begin SG1,052 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,1%
Alcoholgehalte5,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)50 EBC
Berekende bitterheid (Rager)14 IBU
Brouwzaalrendement72,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lRotterdams Maaswater
0,50 gCaSO4
1,00 mlMelkzuur
0,04 gNaHCO3
10,38 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l7 mg/l45 mg/l1 mg/l68 mg/l68 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,51 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC58,9 %
1,00 kgPale moutWeyermann6 EBC16,8 %
0,70 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC11,8 %
0,30 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC5,0 %
0,30 kgAroma 50Dingemans50 EBC5,0 %
0,15 kgMroost 900 MDDingemans900 EBC2,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust55,0 °C3 min.10 min.3,7 l/kg
Maltroserust63,0 °C5 min.40 min.3,7 l/kg
saccharificatierust72,0 °C4 min.30 min.3,7 l/kg
uitmaischen78,0 °C3 min.5 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gHallertau Perlebellen6,5%90 min.12,6 IBU
10,0 gHallertau Perlebellen6,5%10 min.1,7 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,3%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

Dit zou, volgens BrouwHulp, binnen de lijntjes kleuren zijn...
Graag jullie visie?

dirk

Wat een ingewikkelde moutstort. Wat voegt TF in een Dunkel toe?

Mark GA

Citaat van: dirk op 15-11-2018  11:34 uWat een ingewikkelde moutstort. Wat voegt TF in een Dunkel toe?
TF?

tdp

Citaat van: Mark GA op 15-11-2018  12:04 uTF?

Afkorting voor Thomas Fawcett and Sons

Mark GA


tdp

Ik neem aan dat Dirk je probeert na te laten denken of een Engelse mout wel in een Duitse Dunkelweizen hoort ;).
Wanneer ik een Engels bier brouw, probeer ik zoveel mogelijk Engelse mouten te gebruiken, wanneer ik Duitse bieren brouw, gebruik ik zoveel mogelijk Duitse mouten.

'Dezelfde' mouten van verschillende mouterijen kunnen een heel andere smaak geven.

Mark GA

Dat begreep ik al, maar dit is wat ik op voorraad heb en ben benieuwd of het ook echt een klein beetje een toffee twist er aan zal geven.
Ik ben verder geen purist.

hans_nwk

Ik zou eerder voor de classic munich gist gaan dan voor de WB06. De WB06 heb ik weinig positief cmmentaar over gelezen, de Munich classic wel en heb ik zelf ook tot volle tevredenheid gebruikt.

JanEric

Citaat van: Mark GA op 15-11-2018  13:19 uDat begreep ik al, maar dit is wat ik op voorraad heb en ben benieuwd of het ook echt een klein beetje een toffee twist er aan zal geven.
Ik ben verder geen purist.
Als het je gewoon om een lekker biertje gaat: gewoon brouwen  :brouwen:
met je schema is verder niets mis, ik zou de 53 graden stap overslaan met de huidige moutsoorten.

Maar verwacht dan geen Dunkel weizen zoals je die misschien kent uit Duitsland.

Vergelijkbare Topics (7)

36533

Reacties: 1
Gelezen: 1301

12786

Gestart door Caspar


Reacties: 23
Gelezen: 11151

25519

Reacties: 5
Gelezen: 2944

42592

Reacties: 18
Gelezen: 2611

11371

Gestart door Polleke


Reacties: 6
Gelezen: 3623

22513

Reacties: 40
Gelezen: 10567


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.