Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bier met Zwarte rijst

Gestart door Traploper, 07-10-2018 12:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Traploper

Ik ga een bier brouwen met
60% Pilsmout
20% Zwarte rijst
10% Goldswaen Light
10% Cara-red
Magnum en Styrian Goldings
Vergisting met Danstar London ESB

Gepland begin SG: 1055
Bitterheid: 38 IBU

Moet een redelijk laag-alcoholisch maar smaakvol bier worden, vandaar de gist met lage vergistingsgraad.

Ik brouw voor de eerste keer met Zwarte kleefrijst en ben erg benieuwd. Tijdens het voorkoken van een uur kleurde alles donker paars. Ik hou vandaag eerst een gomstoffenrust met de rijst en een halve kilo Pilsmout. De rest van de stort gaat er pas bij als we richting de 67 graden gaan. Zo hoop ik een plakkerige maisch te voorkomen.

Omdat rijst meestal weinig body geeft, gebruik ik ook vrij veel cara-mouten.

Wat denken jullie?

Ik ben benieuwd!


BrouwMark

Wow, paars bier!  :) Ben benieuwd wat de uiteindelijke kleur wordt!

PP

Test eens een beetje vloeistof door het op pH 4,0 te brengen, krijg je een indruk van de eindkleur in je bier.

Traploper

Citaat van: PP op 07-10-2018  12:50 uTest eens een beetje vloeistof door het op pH 4,0 te brengen, krijg je een indruk van de eindkleur in je bier.
Heb geen stripjes meer,  maar zal straks een foto plaatsen. Heb toen ik een recept maakte in BrouwHulp heb ik normale rijst ingevuld, waarbij de kleur uitkomt op 16 EBC. De 'extra' kleur die het krijgt zal dus vooral uit de rijst komen.

Traploper

Het bier heeft een meer koperen kleur gekregen, met nog wel een paarse gloed, al is dat op de foto niet echt goed te zien. Ook het schuim is nog iets paars.

Gaat nu met een begin SG van 1056 het gistvat in.

Hou jullie op de hoogte!

Brouwert

Heel erg bijzonder! Ik heb zelf nog nooi rijst in bier gebruikt. Ben erg benieuwd naar het eindresultaat, zowel qua smaak als het uiterlijk.

Traploper

Dit bier is vandaag gebotteld met een eind SG van 1019. De paarse kleur is nu bijna weg, afgezien van een lichte gloed. De smaak is erg zacht.

Biertje1985

Citaat van: Traploper op 29-10-2018  22:20 uDit bier is vandaag gebotteld met een eind SG van 1019. De paarse kleur is nu bijna weg, afgezien van een lichte gloed. De smaak is erg zacht.

Kan je de smaak die de rijst toevoegt misschien wat beter omschrijven, ik vind het erg origineel.

Wat doet de rijst met het SG?

En hoe heb je het proces gedaan,

Voorgekookt en alles + water toegevoegd aan de maisch of alleen de rijst toegevoegd na het koken?

Traploper

Citaat van: Biertje1985 op 30-10-2018  09:08 uKan je de smaak die de rijst toevoegt misschien wat beter omschrijven, ik vind het erg origineel.

Wat doet de rijst met het SG?

En hoe heb je het proces gedaan,

Voorgekookt en alles + water toegevoegd aan de maisch of alleen de rijst toegevoegd na het koken?
Wat de rijst met het SG doet weet ik niet precies, sinds ik dit bier nooit zonder heb gebrouwen. Maar zover ik weet is het in dat opzicht niet anders dan gewone rijst.

Ik heb eerst de rijst voorgekookt, daarna een gomstoffenrust gehouden met alleen de rijst en een pond pilsmout. Bij 60 graden heb ik de rest toegevoegd.

De smaak kan ik niet zo goed thuisbrengen. Zal ik meer over laten weten wanneer ik de eerste fles open trek.

Traploper

Hij zit nu twee weken op de fles en ik heb er eens eentje opengetrokken.

Hij is in werkelijkheid iets roder dan op de foto. Vrij stevig schuim dat goed blijft staan. Geur is beetje fruitig, waarschijnlijk door de gist.

De smaak is goed. Ik was bang dat de rijst het bier te dun zou maken, maar dat is niet het geval. Het bier heeft een mooie lange zachte nasmaak. Misschien komt dat van de rijst? Verder vind ik de zwarte rijst niet echt duidelijk aanwezig. Behalve de kleur dan.

Al met al een lekker biertje!

breda82

Origineel, jammer dat hij niet echt mooi paars is. Heb hier ook nog een zak zwarte rijst staan, leuk om eens iets mee te doen!

Traploper

Zelf ga ik het misschien gebruiken om een rode tripel te maken, waarbij ik de zwarte rijst gebruik om een deel van de suikerstort te vervangen. Denk dat dat een mooi bier kan worden.

Vergelijkbare Topics (7)

44858

Reacties: 3
Gelezen: 741

9833

Gestart door Busters


Reacties: 9
Gelezen: 2937

22567

Gestart door Erwin


Reacties: 20
Gelezen: 7937

40163

Reacties: 3
Gelezen: 1353


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.