Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept voor een DUVEL TRIPEL HOP CITRA

Gestart door hobbyman, 27-09-2018 15:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hobbyman

Hallo brouwers.

Pas geleden een heel lekker bier geprobeerd, de DUVEL TRIPEL HOP CITRA. Velen kennen dit bier al een hele tijd.
Op het forum zijn er enkele leden die dit bier al eens hebben na-gebrouwen. Helaas vind in geen goed recept voor een bier wat het origineel dicht benaderd.

Ik dacht de mangrove jack's M41 gist te gaan gebruiken om dat deze ver doorgist, zoals een duvel is.

Wie heeft een goed recept voor dit bier?

Chilobrachys

Ik zou in ieder geval de Wyeast 1388 gebruiken als je een kloon wil brouwen, dit is de Duvel gist.
Op het forum staat wel o.a hier een recept voor een gewone duvel. Voeg hier wat citra als koudhop aan toe en ik denk dat je een heel eind bent.




Mthijs

Ik heb hem een tijdje terug gebrouwen. Was superlekker bier geworden, vrienden vonden mijn versie lekkerder! #Trots!
Zal ff kijken voor het recept.


Mthijs

Hierbij dan:


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk11
Naam receptDuvel Citra (IPA'ish)
Brouwdatum02-08-2017
BierstijlBlond
Volume24,0
Begin SG1,062 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,6%
Alcoholgehalte7,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement75,3 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,10 lWater uit Water
12,63 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC66,7 %
1,00 kgPremium pilsmoutWeyermann2 EBC16,7 %
1,00 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC16,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,0 gSaazbellen3,3%60 min.6,6 IBU
14,2 gCitrabellen14,5%60 min.21,5 IBU
25,0 gSaazbellen3,3%20 min.5,2 IBU
15,0 gCitrabellen14,5%10 min.8,2 IBU
55,0 gCitrabellen14,5%koudhop0,0 IBU
10,0 gHallertau Mittelfrühbellen2,8%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
4,00 gWyeast gistvoedinganderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Strong Ale (1388)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting24,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting24,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad66,7%
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering03-09-2017
Temp. lagering4,0 °C


orangeloo

Citaat van: Chilobrachys op 27-09-2018  15:59 uIk zou in ieder geval de Wyeast 1388 gebruiken als je een kloon wil brouwen, dit is de Duvel gist.
Op het forum staat wel o.a hier een recept voor een gewone duvel. Voeg hier wat citra als koudhop aan toe en ik denk dat je een heel eind bent.

Of de WLP 570 Dat is ook de Duvel gist  :brouwen:
http://www.mrmalty.com/yeast.htm#Wyeast_vs_WLP

Maar de mangrove jack's M41 gist komt ook zeker aardig in de richting.
Voor de mensen die een korrelgist willen gebruiken.  :brouwen:
Verder is de Duvel Tripel hop 1 % zwaarder in alcohol, dus het begin SG iets ophogen.... ten opzichten van een "gewoon" Duvel recept.

orangeloo

Citaat van: Mthijs op 27-09-2018  16:11 uHierbij dan:


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk11
Naam receptDuvel Citra (IPA'ish)
Brouwdatum02-08-2017
BierstijlBlond
Volume24,0
Begin SG1,062 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,6%
Alcoholgehalte7,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement75,3 %
Kooktijd75 min.


Dit recept is te donker om een goede kloon te worden. Maar ongetwijfeld een lekker bier geworden.  :biersmile:

orangeloo

Als ik een voorstel mag doen zou ik het als volgt doen:
Onderstaand recept aanpassen:
Begin SG 1085 ipv 1075
En koudhoppen met Citra (3-4 gram per liter)

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Devil
Kenmerknr 148 18/07
Brouwdatum14-7-2018
BiertypeSterke Blonde
Aantal liters15
Gewenst begin SG1075 (8,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement74,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater28,0 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater15,6 liter
Spoelwater12,3 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur8 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid34 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (TS)70,0 %3,422 kg3 EBC
WhiteSwaen10,0 %0,489 kg4 EBC
Kristalsuiker20,0 %0,978 kg0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Goldings 20164,1 %35 gr60 minuten21 EBU
Styrian Goldings 20164,1 %25 gr15 minuten8 EBU
Saaz (CZ)3,1 %60 gr15 minuten14 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortMangrove Jack's M41 Belgian ale
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C60 minuten4,0 l/kg
272°C15 minuten4,0 l/kg
378°C5 minuten4,0 l/kg


BrouwMark

Ik heb nu 4 keer een kloon gebrouwen, en ik kom aardig dicht in de buurt, al zeg ik het zelf. Ik zal het recept posten als ik thuis ben  :brouwen:

Edit: hier mijn laatste versie: (25 liter BIAB)

BSG 1073, ESG 1006, ABV 9,23%, EBU 50, EBC 6,25
SVG 87%, EFF 80%, Gist WY1388, starter van 3 liter, afgegoten.

Ingrediënten:

5,6 kg pilsmout
1,4 kg suiker (zie verderop)

Maischen:

22 liter: 65 ºC 90 min, 73 ºC 15 min, spoelen 78 ºC 4 liter

Hop:

9 g magnum 11,6% FWH
31g styrian goldings 4,1% FWH
37g citra 12% 15 min koken
63g Saaz 3,4% 15 min koken
100g citra koudhop 3 dagen

Vergisten op 20 ºC, einde nagisting op laten lopen tot 24 ºC 

Ná hoofdvergisting 1,4 kg suiker opkoken in 5 liter water en na afkoelen toevoegen, verder laten gisten

Bottelen met 9 g/l bottelsuiker.

 :brouwen:

ramon86

Ik ga deze toevallig zondag ook proberen, met het volgende recept:

7 kg pilsmout
0,4 kg rijstvlokken
1,2 kg kristalsuiker

Hop: Saaz en Styrian Goldings als bitterhop (60 min), citra als aromahop (10 min) en koudhop.

Gist: Wyeast 1388

orangeloo

Citaat van: BrouwMark op 27-09-2018  18:18 uNá hoofdvergisting 1,4 kg suiker opkoken in 5 liter water en na afkoelen toevoegen, verder laten gisten

Waarom 5 liter water,  wat is hier de gedachte achter  :weetniet:
Is dit mee berekend in het recept??? Door bijvoorbeeld minder maisch of spoelwater te gebruiken..
Is anders best wel veel "verdunnen"

BrouwMark

Citaat van: Orangeloo op 28-09-2018  17:21 uWaarom 5 liter water,  wat is hier de gedachte achter  :weetniet:
Is dit mee berekend in het recept??? Door bijvoorbeeld minder maisch of spoelwater te gebruiken..
Is anders best wel veel "verdunnen"

Natuurlijk heb ik dat meegerekend. Het is voornamelijk om uiteindelijk 25 liter van dit bier (BIAB) uit een weckketel te krijgen. Met zoveel water levert het ook minder osmotische shock op voor de gist.

orangeloo

Citaat van: BrouwMark op 28-09-2018  17:36 uNatuurlijk heb ik dat meegerekend. Het is voornamelijk om uiteindelijk 25 liter van dit bier (BIAB) uit een weckketel te krijgen. Met zoveel water levert het ook minder osmotische shock op voor de gist.

Kijk dat zijn nog eens tips.  :brouwen:

BrouwMark

Citaat van: Orangeloo op 28-09-2018  18:56 uKijk dat zijn nog eens tips.  :brouwen:

Verder pruts ik ook maar wat  :biersmile:

hobbybob

Citaat van: ramon86 op 28-09-2018  13:46 uIk ga deze toevallig zondag ook proberen, met het volgende recept:

7 kg pilsmout
0,4 kg rijstvlokken
1,2 kg kristalsuiker

Hop: Saaz en Styrian Goldings als bitterhop (60 min), citra als aromahop (10 min) en koudhop.

Gist: Wyeast 1388
Waarom rijstvlokken? Gewoon 0.4 g extra suiker

Het beste bier brouw jezelf


ramon86

Puur omdat ik dat tegenkwam in diverse kloonrecepten van een gewone Duvel en daar nog een restje van moet opmaken :)

El Pastor Belga (MaJa)

Kan je ook rijstepap van maken is het ook opgewerkt ;)

orangeloo

Citaat van: hobbyman op 27-09-2018  15:28 uHallo brouwers.

Pas geleden een heel lekker bier geprobeerd, de DUVEL TRIPEL HOP CITRA. Velen kennen dit bier al een hele tijd.
Op het forum zijn er enkele leden die dit bier al eens hebben na-gebrouwen. Helaas vind in geen goed recept voor een bier wat het origineel dicht benaderd.

Ik dacht de mangrove jack's M41 gist te gaan gebruiken om dat deze ver doorgist, zoals een duvel is.

Wie heeft een goed recept voor dit bier?

Ik ben best benieuwd wat voor recept hobbyman nu heeft gemaakt naar aanleiding van deze tips   :brouwen:

BrouwMark

Citaat van: Orangeloo op 30-09-2018  20:33 uIk ben best benieuwd wat voor recept hobbyman nu heeft gemaakt naar aanleiding van deze tips   :brouwen:

Ik ook!  :brouwen: :proost:

hobbyman

Bedankt voor de tips! Een recept heb ik hier nog niet van gemaakt. Dat hoeft ook nog niet aangezien de gistkast bezet is, en ik slechts 1x per 8 weken brouw. Duurt nog even dus.
Die koudhop, op welk moment doe ik die in mijn gistvat?

Thomas91

Gisteren ook maar eens een poging gewaagd om iets in de duvel richting te brouwen. Heb ipv styrian Hallertau mittelfruh gebruikt. Deze had ik nog op voorraad. Wil hem gaan koudhoppen met citra.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk11
Naam receptSterke blonde
Brouwdatum30-09-2018
BierstijlSterke Blonde
Volume11,5
Begin SG1,075 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement65,5 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Lieshout
0,00 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
37 mg/l10 mg/l20 mg/l0 mg/l15 mg/l1 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,15 kgPilsmout-3 EBC90,0 %
0,46 kgLichte tarwemout-3 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
32,0 gHallertau Mittelfrühbellen3,0%60 min.22,1 IBU
68,0 gHallertau Mittelfrühbellen3,0%15 min.12,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gBelgian Ale (M41)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C

Aanzuren met zuurmout en niet gespoeld. (Al het spoelwater mee in de maischkuip)

Hakeem_The_Dream

Hallo ervaringsdeskundigen ;),

Ik ben nieuw op het forum en heb enkele weken geleden voor het eerst een Smash Tripel gebrouwen (na 2x blik brouwen vorig jaar).
Dit is goed verlopen en ben aan het kijken om de volgende keer een Duvel Tripel Hop 2016 (HBC291) te brouwen.

Nu wil ik het recept van BrouwMark gebruiken en de Citra hop vervangen voor de Loral hop.
Hebben jullie nog tips om andere zaken aan te passen?

Citaat van: BrouwMark op 27-09-2018  18:18 u100g citra koudhop 3 dagen

Koudhop 3 dagen betekent dit na 3 dagen in de hoofdvergisting toevoegen? Of betekent dit 3 dagen voor het bottelen toevoegen?

BrouwMark

Citaat van: Hakeem_The_Dream op 28-03-2019  10:59 uKoudhop 3 dagen betekent dit na 3 dagen in de hoofdvergisting toevoegen? Of betekent dit 3 dagen voor het bottelen toevoegen?

De koudhop laat ik er 3 dagen in, dus 3 dagen voor het bottelen. De vorige keer heb ik na 3 dagen gecoldcrasht omdat ik pellets had gebruikt, de koudhop heeft er dus in totaal langer in gezeten. Brouwze!  :brouwen:

Hakeem_The_Dream

Thanks voor de snelle reactie. Daar kan ik wat mee.
Hop en gist zijn besteld nu nog even een dagje tijd vinden :)

BrouwMark

Brouw ze Hakeem! Als je wilt, laat even weten hoe ie geworden is...

Hakeem_The_Dream

Citaat van: BrouwMark op 28-03-2019  22:01 uBrouw ze Hakeem! Als je wilt, laat even weten hoe ie geworden is...

Welliswaar wat laat maar vond dat ik op zijn minst even kon laten weten wat het resultaat is geworden.
Brouwdag is best goed verlopen alleen haal ik altijd wat minder liters dan van te voren gepland, volgende keer eens proberen te achterhalen waar ik de vloeistof verlies ;).

Uiteindelijk had ik 17,5 liter over in het vergistingsvat. Hier heb ik de 3 liter starters aan toegevoegd en nadat hij was uitgegist gaan bottelen met 9g/l bottlesuiker. 2 weken na bottelen een eerste exemplaar geproefd en vond het bier vooral erg zoet. Na de zoetigheid kwam nog wel een hopsmaak maar de zoetigheid overheerste naar mijn smaak.
Inmiddels zijn we 3 maanden na botteldatum en proef de giststarter terug in het bier wat ik jammer vind.

Binnenkort wil ik opnieuw gaan brouwen maar denk dat ik het voorlopig nog maar even bij korrelgist houdt.
Als ik daar wat meer ervaring in heb opgedaan ga ik wel weer een keer naar vloeibare gist/giststarters kijken denk ik zo :).

Nogmaals bedankt voor alle input van diegene die hebben gereageeerd op de vragen die ik heb gesteld.  :groots:

BertusBeensteen

Een gist starter van 3 liter op uiteindelijk 20 liter jongbier is een slordige 15% van het totaal, en dus ook 15% van de smaak. Volgende keer kun je beter de gist laten bezinken en de rest afgieten, dan heeft het minder invloed op de smaak.

Hakeem_The_Dream

Had al zo een vermoeden dat ik teveel starter gebruikt had vandaar dat ik de liters erbij had vermeld. Al doende leert men en een fout die ik niet snel weer zal maken. 😉

Mocht ik in de toekomst een keer willen afgieten tot hoever dan? Ik had PET flessen gebruikt en onderin zag je duidelijk gist samengeklonterd zijn, maar als je alleen het zichtbare gist pakt gooi je bijna de 3 liter starter helemaal weg. Dat is ook niet de bedoeling toch?  :weetniet:

Had overigens de starter verdeeld over 3 flessen van elk ongeveer 1 liter.

BrouwMark

Citaat van: Hakeem_The_Dream op 11-07-2019  23:10 uIk had PET flessen gebruikt en onderin zag je duidelijk gist samengeklonterd zijn, maar als je alleen het zichtbare gist pakt gooi je bijna de 3 liter starter helemaal weg. Dat is ook niet de bedoeling toch?  :weetniet:

Jawel!

tdp

Anderzijds, het gedeelte dat je afgiet, daarin zitten wel de meest fanatieke gistcellen! Met een starter moet je niet alleen gaan voor zoveel mogelijk cellen, maar voor zoveel mogelijk fitte cellen

lier

Citaat van: tdp op 12-07-2019  23:40 uAnderzijds, het gedeelte dat je afgiet, daarin zitten wel de meest fanatieke gistcellen! Met een starter moet je niet alleen gaan voor zoveel mogelijk cellen, maar voor zoveel mogelijk fitte cellen

En daarmee zijn we weer terug bij af  :D

Ik giet altijd af en start dan weer op met wort van een vorig brouwsel maar wat het beste is, wie zal het zeggen

Jacques

Citaat van: tdp op 12-07-2019  23:40 uAnderzijds, het gedeelte dat je afgiet, daarin zitten wel de meest fanatieke gistcellen! Met een starter moet je niet alleen gaan voor zoveel mogelijk cellen, maar voor zoveel mogelijk fitte cellen

Dat mogen dan wel heel fanatieke gistcellen zijn maar het zijn er niet zo veel...

BrouwMark

Daarom: als je afgiet, dan moet het zo. Als je niet afgiet, dan niet  :)

Hakeem_The_Dream

Vind het mooi om alle verschillende meningen hier te lezen. En op de inhoud wordt er soms stevig gediscussieerd.  ;D

Weet in ieder geval dat ik als ik hem nog eens maak probeer om het met afgegoten starter te doen. :brouwen:

hobbyman

Citaat van: Orangeloo op 30-09-2018  20:33 uIk ben best benieuwd wat voor recept hobbyman nu heeft gemaakt naar aanleiding van deze tips   :brouwen:

Inmiddels zijn we een jaar verder en diverse brouwsels. Na aanleiding van de gegeven tips en recepten wil ik hem als volgt gaan brouwen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk12
Naam receptDuvel triple hop CITRA
Brouwdatum06-11-2019
BierstijlSterke Blonde
Volume21,0 l
Begin SG1,075 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)37 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,40 lWater uit Corle
6,70 mlMelkzuur
12,90 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
40 mg/l6 mg/l75 mg/l182 mg/l40 mg/l75 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,25 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC86,3 %
0,83 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC13,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
51,4 gStyrian Goldingspellets2,6%60 min.21,0 IBU
98,7 gSaazpellets3,4%15 min.14,1 IBU
19,7 gStyrian Goldingspellets2,6%15 min.2,1 IBU
100,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gBelgian Ale (M41)bovengist

Ik hoop dat het een geslaagd bier gaat worden. Als er opmerkingen zijn dan hoor ik ze graag!

Martijn0172

Ziet er mooi uit! Pas geleden ook praktisch hetzelfde recept gebrouwen. Alleen iets anders maischschema (op basis van info op byo) en 3 g/l drooghop. Het is een gevaarlijk lekkere doordrinker geworden. Ik vind alleen dat de Citra iets te heftig is wat ten koste gaat van het gistprofiel en dat zou ik de volgende keer iets beter in balans willen hebben met toch iets minder drooghop. Het was wel zeer goede hop van crossmyloof, dus dat had natuurlijk ook z'n invloed. Ik ga de volgende keer naar 2 g/l en wellicht ook juist in de whirlpool.

hobbyman

Bedankt Martijn. Welke maischschema volg jij dan? Ik had 67 graden gekozen. De M41 gist ver door, dus met deze temperatuur vergisten niet alle suikers denk ik.

Hoeveel bitterheid geeft de citra hop in de whirlpool? En bij welke temperatuur?
BrouwHulp zegt dat er 19 IBU bitterheid word verkregen van 15 gram bij 20 minuten whirlpool. Klopt dat?

brouwerwaldonk

Citaat van: Hakeem_The_Dream op 13-07-2019  22:31 uVind het mooi om alle verschillende meningen hier te lezen. En op de inhoud wordt er soms stevig gediscussieerd.  ;D

Weet in ieder geval dat ik als ik hem nog eens maak probeer om het met afgegoten starter te doen. :brouwen:
Als je de starter maakt met dezelfde ingrediënten als het beoogde bier heb je geen smaakverschil en hoef je helemaal niets af te gieten. Weet dat je met afgieten, altijd de allerbeste gistcellen weg gooit.

Jacques

Citaat van: brouwerwaldonk op 08-11-2019  11:31 uAls je de starter maakt met dezelfde ingrediënten als het beoogde bier heb je geen smaakverschil en hoef je helemaal niets af te gieten. Weet dat je met afgieten, altijd de allerbeste gistcellen weg gooit.

Als je de starter voor het afgieten goed koud zet (0- 4 ºC) zakt ook de overgrote deel van de actiefste gistcellen neer.

Martijn0172

Citaat van: hobbyman op 08-11-2019  00:01 uBedankt Martijn. Welke maischschema volg jij dan? Ik had 67 graden gekozen. De M41 gist ver door, dus met deze temperatuur vergisten niet alle suikers denk ik.

Hoeveel bitterheid geeft de citra hop in de whirlpool? En bij welke temperatuur?
BrouwHulp zegt dat er 19 IBU bitterheid word verkregen van 15 gram bij 20 minuten whirlpool. Klopt dat?

20 min op 55 ºC, 60 min op 64 en 15 min op 78 ºC, geëindigd op SG 1000 maar mijn inziens past het droge zeer goed in een Sterke Blonde. Ik gebruik Brewfather en die rekent ook bitterheid bij een aromastand van 30 min bij 75 ºC, ik begrijp dat BrouwHulp dit niet doet. Theoretisch gezien zou er geen bitterheid meer moeten komen bij temperaturen onder de 80c maar zoals zo veel bij bier brouwen lijkt de praktijk wat minder weerbarstig

Vergelijkbare Topics (7)

24952

Reacties: 8
Gelezen: 2524

30-01-2014 11:30 u
door ThomasM
41288

Reacties: 16
Gelezen: 2512

35773

Gestart door Edolem


Reacties: 3
Gelezen: 1541

21708

Reacties: 19
Gelezen: 8906

17698

Reacties: 12
Gelezen: 5972


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.