Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Reactie op prijswinnend recept met komkommer

Gestart door Biertje1985, 08-07-2018 21:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Biertje1985

Citaat van: Brouwers op 30-09-2017  21:19 uHier is het recept waarmee ik de 2e plaats in de vrije klasse heb behaald. Het is een Komkommer session IPL. Doel was een fris bier laag in alcohol wat perfect te drinken is in de zomer en waar je er gewoon meerdere van kan nemen. De komkommer combineert mijn inziens heel mooi met Cascade en geeft een extra frisse smaak mee aan het bier.
Ik heb 5 komkommers geschild en in blokjes gesneden. Ik heb het bier hiermee gekoudkomkommert. De komkommers hebben samen met de koudhop 1 week in het vat gezeten.

Score 87 punten. Commentaar was lekker fris bier. De komkommer past mooi met de Cascade.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0028
Naam receptsession IPL
Brouwdatum18-06-2017
BiertypePils(ener)
Volume20,0
Begin SG1,040 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,0%
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)46 IBU
Brouwzaalrendement87,6 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Veldhoven1,60 gCaCl23,50 gCaSO43,50 mlMelkzuur14,03 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
103 mg/l5 mg/l11 mg/l147 mg/l29 mg/l113 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,800 kgVloergemoute Bohemian Pils MoutWeyermann4 EBC45,0 %
1,800 kgVienna moutWeyermann7 EBC45,0 %
0,400 kgCara-hellWeyermann25 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.4,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.4,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gCascadepellets6,8%20 min.28,9 IBU
50,0 gCascadepellets6,8%10 min.17,3 IBU
50,0 gCascadepellets6,8%koudhop0,0 IBU
50,0 gCascadepellets6,8%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 mlKomkommerkruidnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafLager West European Lager (S-23)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting16,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad65,0%
Start nagisting26-09-2017
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering04-07-2017
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte3,9 vol.%


Ge-Koudkomkommert  ;D ;D ;D

Ik zou het graag eens nabrouwen! Deze ga ik overnemen in BrouwHulp

Leuk recept!

Marko

Mooi recept. Heb zelf vorig jaar een enigszins vergelijkbaar komkommerbier gebrouwen, en de komkommer 5 minuten meegekookt, meegekoeld en daarna verwijderd. Eigenlijk vooral vanwege angst voor infectie bij koudkomkommeren, maar dat was dus voorbarig.  Brengt me wel op een idee om mijn volgende batch te splitsen om te bekijken in hoeverre de komkommersmaak dan anders is.

Vergelijkbare Topics (7)

35460

Reacties: 2
Gelezen: 1102

40068

Reacties: 23
Gelezen: 2925

26273

Reacties: 32
Gelezen: 10549

8678

Reacties: 28
Gelezen: 7648

43076

Reacties: 8
Gelezen: 1015


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.