Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Stout brouwen

Gestart door erikb, 05-06-2018 21:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

erikb

Hallo allemaal,

Eerste post hier. Ben bezig met een tweede versie van een stout die ik eerder heb gebrouwen. Ben wel benieuwd naar wat voor adviezen jullie hebben op dit recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBreakfast Stout v2
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume8,0 l
Begin SG1,102 SG
Berekende kleur (Morey)187 EBC
Berekende bitterheid (Rager)74 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd80 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC62,5 %
0,80 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC20,0 %
0,25 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC6,3 %
0,20 kgBlackSwaen BarleyDe Swaen1125 EBC5,0 %
0,15 kgOntbitterde zwarte moutDingemans1400 EBC3,8 %
0,10 kgCara 120Dingemans120 EBC2,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 °C1 min.30 min.2,0 l/kg
72,0 °C1 min.30 min.2,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,6 gGalenabellen15,7%60 min.65,5 IBU
6,0 gWillamettebellen6,0%30 min.6,1 IBU
6,0 gWillamettebellen6,0%0 min.2,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
35,00 gBaking Chocolate Bitterspecerijkoken
20,00 gCacao Nibsspecerijkoken
30,00 gKoffie, koud getrokkensmaakstofkoken
30,00 gEikenhoutsnippers, matig geroosterdsmaakstofnagisting/lagering
30,00 gKoffie, koud getrokkensmaakstofnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)California Ale (WLP001)bovengist


Traploper

Haal je in dat geweld die vlamuit hopgift er nog uit?

erikb

Citaat van: Traploper op 05-06-2018  21:51 uHaal je in dat geweld die vlamuit hopgift er nog uit?

Uhm... dat weet ik nog niet. En wat bedoel je met geweld?

erikb

Nog even ter info:
Vorige versie vond ik wat te waterig. Heb nu het maischschema aangepast, hoop nu op een beter resultaat. Iemand nog suggesties over hoe je een stout stroperiger kan maken?

Na twee weken komen de eikenhouten snippers er bij in. Deze hebben daarvoor 2 nachten in Jim Bean bourbon gelegen.

Traploper

Citaat van: erikb op 06-06-2018  08:45 uUhm... dat weet ik nog niet. En wat bedoel je met geweld?
Ik bedoel dat je met het toevoegen van cacao, eikenhout, koffie, enz. al zo'n explosie van smaken hebt, dat een subtiele aromahopgift daarin misschien niet meer terug te vinden is.

Wolter

De beslagdikte is in mijn ogen niet zo best. Zou het persoonlijk iets veranderen. Zou zeker ergens tussen de 3 en 4 gaan zitten.

Koen S

Citaat van: erikb op 06-06-2018  08:46 uNog even ter info:
Vorige versie vond ik wat te waterig. Heb nu het maischschema aangepast, hoop nu op een beter resultaat. Iemand nog suggesties over hoe je een stout stroperiger kan maken?
Met 20% havervlokken zal je bier stroperig genoeg zijn.

Jacques

Citaat van: Traploper op 06-06-2018  09:19 uIk bedoel dat je met het toevoegen van cacao, eikenhout, koffie, enz. al zo'n explosie van smaken hebt, dat een subtiele aromahopgift daarin misschien niet meer terug te vinden is.

Dat ga je zeker proeven, zij het minder prominent.
Een mooi commercieel voorbeeld is https://www.ratebeer.com/beer/the-kernel-imperial-brown-stout-london-1856/141501/
Heel veel smaken maar het hoppige is goed te proeven.

Traploper

Citaat van: Jacques op 06-06-2018  21:38 uDat ga je zeker proeven, zij het minder prominent.
Een mooi commercieel voorbeeld is https://www.ratebeer.com/beer/the-kernel-imperial-brown-stout-london-1856/141501/
Heel veel smaken maar het hoppige is goed te proeven.
Ik zal hem eens proberen wanneer ik hem tegenkom. Is 6 gram op 0 minuten op 8 liter dan ook genoeg of ga je meer nodig hebben?

Knobby

Mijn RIS (OG 1,103) met beslagdikte van 2,3l/kg was al niet te roeren, is meer omspitten. 2l/kg zou ik niet aan beginnen. Is ook onmogelijk om dan nog de temperatuur egaal te houden in de hele pan. Beter meer maischwater en minder spoelen. Dat kost je wel rendement, maar ver boven de 70% kom je toch niet...

Jacques

Citaat van: Traploper op 06-06-2018  23:33 uIk zal hem eens proberen wanneer ik hem tegenkom. Is 6 gram op 0 minuten op 8 liter dan ook genoeg of ga je meer nodig hebben?

Je mag rustig naar het dubbele gaan.

seed7

Citaat van: erikb op 06-06-2018  08:46 uVorige versie vond ik wat te waterig.

Met maischen ga je dat niet veranderen, kijk eens naar een gist die minder diep uit gist zodat je wat meer body houdt. Windsor bijvoorbeeld.

Ingo

erikb

Bedankt voor de reacties! Zal de info meenemen :)

Volgend weekend zal ik er mee aan de slag!

Hickey

En Erik,
Hoe is het brouwsel geworden, tevreden met het resultaat?


Vergelijkbare Topics (7)

24760

Reacties: 47
Gelezen: 15094

42370

Reacties: 19
Gelezen: 2947

20364

Reacties: 22
Gelezen: 6957

13723

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 9
Gelezen: 2682

28-10-2009 00:18 u
door oranjeboombiertje
10663

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 28
Gelezen: 9606


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.