Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Geëvolueerde blonde recept

Gestart door Dirtbag, 24-05-2018 17:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Dirtbag

Dit is een recept die langzaam is veranderd in het huidige recept en in deze toestand toch wel bijzonder goed bevalt bij mij en bij anderen.

Nu kreeg ik wel de opmerking dat het deed denken aan een tripel. Nu moet ik bekennen dat ik niet kan herinneren wanneer ik voor het laatst een tripel heb gedronken dus kan ik daar zelf niet over oordelen.

Linksom of rechtsom, het betreffende recept :)

db


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBlonde Mk5.2
KenmerkBlonde
Brouwdatum27-5-2018
BiertypeBlond(e)
Aantal liters40
Gewenst begin SG1062 (6,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater57,5 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater36,3 liter
Spoelwater21,2 liter
Kooktijd70 minuten
Berekende kleur18 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid26 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75,0 %9,076 kg3 EBC
Carahell12,5 %1,513 kg20 EBC
Munchenermout 15 EBC12,5 %1,513 kg16 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Spalt Select4,9 %49 gr70 minuten14 EBU
Saaz (CZ)3,1 %63 gr70 minuten12 EBU

Opmerkingen-

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortM47 Belgian Abbey
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Opmerkingen-

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C70 minuten3,0 l/kg
275°C5 minuten3,0 l/kg

Opmerkingen-


TeVeHa

Als jij zegt dat het een tripel dan is het een tripel, normaliter is een tripel oa blond tot amber, er wordt vaak suiker aan toegevoegd om een hoger alc. percentage te krijgen en hij heeft veelal een hoog koolzuurgehalte, ik zou hem met behulp van wat suiker iets sterker maken 8 à 9 % maar dat is persoonlijk.
 mvg

Dirtbag

Citaat van: TeVeHa op 24-05-2018  18:00 uAls jij zegt dat het een tripel dan is het een tripel, normaliter is een tripel oa blond tot amber, er wordt vaak suiker aan toegevoegd om een hoger alc. percentage te krijgen en hij heeft veelal een hoog koolzuurgehalte, ik zou hem met behulp van wat suiker iets sterker maken 8 à 9 % maar dat is persoonlijk.
 mvg

Ola, ik wil geen tripel maken, het is een opmerking die ik kreeg dat het leek op een tripel ;)

Op dit moment wordt dit de derde keer dat ik dit brouwsel nagenoeg onveranderd brouw :)

En ik dacht een tripel uit 3 moutsoorten bestond ;)

db

Koen S

Citaat van: Dirtbag op 24-05-2018  18:06 uOla, ik wil geen tripel maken, het is een opmerking die ik kreeg dat het leek op een tripel ;)

Op dit moment wordt dit de derde keer dat ik dit brouwsel nagenoeg onveranderd brouw :)

En ik dacht een tripel uit 3 moutsoorten bestond ;)

db
Wat een ketterij. Hoog tijd dat je nog eens een Westmalle tripel drinkt.  :)
Die bestaat uit pilsmout en veel suiker. Meer alcohol dan jouw blonde en vooral sterker gehopt: 39 IBU.
Ik denk dat je meer in de richting van een blonde Leffe zit.
Hoe dan ook: brouw wat je lekker vindt!
Persoonlijk zou ik ook een late hopgift doen. Succes.

elBieros

Ziet er goed uit, ik zocht al een beproefd recept voor een blonde met korrelgist  :brouwen:
Kun je nog iets vertellen over de vergistingstemperatuur en je eind SG?
Alvast bedankt! gr, elB

Dirtbag

Citaat van: elBieros op 25-05-2018  15:32 uZiet er goed uit, ik zocht al een beproefd recept voor een blonde met korrelgist  :brouwen:
Kun je nog iets vertellen over de vergistingstemperatuur en je eind SG?
Alvast bedankt! gr, elB

Ja hoor, de vorige keer heb ik vergist op 20 celcius en is de begin SG uitgekomen op 1060 en is de eind sg uitgekomen op 1012.

db


elBieros


Dirtbag

Citaat van: Koen S op 24-05-2018  19:37 uWat een ketterij. Hoog tijd dat je nog eens een Westmalle tripel drinkt.  :)
Die bestaat uit pilsmout en veel suiker. Meer alcohol dan jouw blonde en vooral sterker gehopt: 39 IBU.
Ik denk dat je meer in de richting van een blonde Leffe zit.
Hoe dan ook: brouw wat je lekker vindt!
Persoonlijk zou ik ook een late hopgift doen. Succes.

Okay. Advies opgevolgd. Zit nu op het terras een Westmalle trappist tripel te drinken.

ik vind het nog niet extreem super. Misschien dat de Erdinger en de Sneider Weisse en een sigaar mijn smaakpapillen vernacheld hebben.

De mijne heeft meer smaak.  >:D.

Ik ben ook een liefhebber of voorstander van volmout bieren.  ;D

db

Vergelijkbare Topics (7)

27929

Reacties: 6
Gelezen: 2632

41182

Reacties: 16
Gelezen: 2190

37045

Reacties: 21
Gelezen: 3918

29794

Reacties: 3
Gelezen: 1698

43062

Reacties: 9
Gelezen: 980


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.