Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Kolsch uit het boek van Adrie

Gestart door Wim67, 10-11-2017 19:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wim67

Alle ingredienten binnen om de kolsch uit het boek van Adrie te gaan brouwen. (2e brouwsel met mijn Grainfather)
Ik ga de aanbevolen korrelgist gebruiken. Nu heb ik wat vragen.
Is 11 gram genoeg voor 20 ltr? De aanbevolen vergistingstemp is 15 voor hoofd en 13 voor na. Het gaat me denk ik niet lukken om mijn wort op 15 graden in het vat te krijgen. (tegenstroom koeler) Moet ik koelen tot 15 graden (wort in gistvat en dan in de gistkast) en dan de gist erbij? Of ent ik rond de 20 graden en ga dan terugkoelen naar 15 graden?

Hoor graag jullie mening.

Gr wim

Martijn0172

Hartje zomer met een ander biersoort had ik hetzelfde probleem, ik ben toen gaan koelen in mijn vergistingskoelkast tot 16 ºC  en ongeveer 12 u er na geënt. Ik was bang dat ik anders te veel esters ging krijgen doordat er ook warmte vrij komt door de vergisting.

Juindorper

Uit hoeveel platen bestaat je koeler?
Ik heb er zelf een met 36 platen en als ik het wort er langzaam genoeg door laat lopen lukt het me in deze tijd van het jaar terug te koelen naar 13-15gr.
Anders eerst in de koelkast zetten inderdaad maar dan kan het met ca. 1,5 graad afkoeling per uur wel nachtwerk worden voor dat de gist er bij kan.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.