Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Oosters Blondje (met thaise kruiden)

Gestart door Thom, 08-09-2017 09:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thom

Ik ben van plan om een oosters blondje te brouwen. Ik haal de inspiratie van de Oedipus Tripel die veel oosterse kruiden bevat. Dit zegt hun website:
Thai Thai is a Tripel unlike any other you've tried before. With the addition of galangal root, lemongrass, coriander, chili pepper and orange peel it is like a complete Thai dish in a glass. 8% en 25 EBU.

Het is niet dat ik hier een kloon van hoef te maken, maar ik wil wel verschillende oosterse kruiden gebruiken in mijn blondje: Koriander, zoete sinaasappelschil, gember en lemongrass. Nu zit ik vooral te twijfelen in welke verhouding. Met Gember en lemongrass heb ik namelijk nog geen ervaring. Ik wil graag de kruiden tijdens het drinken kunnen terugvinden zonder dat het teveel gaat overheersen. Ik ben het van plan om in de laatste 10 min van de kook toe te voegen.

De verhoudingen die ik in gedachte heb:
- Koriander:              0,75gram de liter
- Sinaasappelschil:   0,75 gram de liter
- Gember:                 1,5 gram de liter
- Lemongrass:          ???

IBU wat lager om de kruiden beter te kunnen proeven. Wel een Belgische gist, maar die ben ik van plan om op een lagere temperatuur te vergisten: 19a20 graden.

Als jullie feedback op andere punten hebben dan hoor ik dit graag!
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptOosters blondje
Brouwdatum30-09-2017
BierstijlPale Ale (Belgisch)
Volume8,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)22 IBU
Brouwzaalrendement68,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
6,50 lWater uit Zutphen
9,40 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,79 kgPale Ale moutDingemans7 EBC85,0 %
0,32 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC15,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
66,0 °C1 min.60 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,9 gPerlepellets3,5%60 min.20,0 IBU
8,0 gSaazpellets3,0%10 min.2,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
12,00 gGemberwortelkruidkoken
6,00 gKorianderzaadspecerijkoken
6,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
6,0 gBelgian Abbey (M47)bovengist


Jules

Voor het gebruik van gember kun je eens kijken in de recepturen van brewdog: pdf downloaden en zoeken op ginger.
Er zijn behoorlijk wat recepten met gember te vinden, en ook verschillende verwerkingstechnieken zoals.bij de maisch, bij de vergisting, bij koken etc.

Succes met je recept!!

Mvg J

Thom

Goede tip die van brewdog. Daar heb ik later nog meer aan. :D

De verhouding koriander en sinaasappelschil was goed en duidelijke terug te proeven. De gember kan ik alleen (nog) niet in het bier ontdekken. Misschien de volgende keer toch wat meer gember erin doen. De m47 is trouwens een subtiele Belgische gist.

hobbybob

Gemberwortel heb ik al (veel) vaker gebruikt in recepten, het beste resultaat bereik ik altijd door er een thee van te trekken 24 uur voor het brouwen, dit voeg ik dan toe aan het afgekoelde wort.

Thom

Dat is ook nog eens een idee. Hoeveel gram per liter deed je dan?

hobbybob


Gerald

Gebruik je gember of Thaise gember? Zit veel smaakverschil in. ;)

Vergelijkbare Topics (7)

35005

Reacties: 8
Gelezen: 1922

38722

Reacties: 2
Gelezen: 1255

27488

Reacties: 11
Gelezen: 5799

12568

Reacties: 53
Gelezen: 18338


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.