Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Een recept voor 'Bos'Bier

Gestart door Nobele Brouwer, 20-07-2017 15:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Nobele Brouwer

Allen,

Ik ben na een hiaat van zo'n 2 jaar weer aan den brouw geslagen, en ik wil een biertje brouwen dat ik de woudloper wil dopen. Ik wil graag wat naaldboom/hars smaken, en wat men "aardse" smaken noemt.
Technisch gezien wordt het een Saison, zoals het er nu uitziet. Simcoe voor de Naaldboom, Mt Hood voor de spice. De gist voor de wat aardse tonen, maar er gaat op deze manier ook wel een boel fruitigheid in zitten. Als jullie opmerkingen hebben of ideeën hoor ik het graag!

Mijn recept ziet er nu als volgt uit:

FERMENTABLES

%   kg   Fermentable   ppg   EBC   Usage
60%   1.5   Pilsner - DE   38   1.2   Mash
40%   1   Vienna Malt (Weyermann)   37   6   Mash

HOPS

g   Variety   Type   Usage   Time   AA   IBU
5   Simcoe   Plug   Boil   60 min   13   12.7
7   Simcoe   Plug   Boil   30 min   13   13.7
6   Mt. Hood   Plug   Boil   5 min   6   1.4
10   Mt. Hood   Plug   Dry Hop   5 days   6   0
YEAST

Amount   Unit           Name                                           Attenuation %
1           packets   White Labs Belgian Saison I WLP565   70
EXTRAS


MASH STEPS

Name   Temp °C   Time min
Mash 1   63   30
Mash 2   70   20
Mashout   78   10

FERMENTATION STEPS

Type   Temp °C   Time days
Fermentation 1   25   14

Luiaard

Leuk idee, ik heb onlangs ook een dergelijk plan gehad. Waarbij ik 'de geur van een dennenbos' in mijn bier wilde terugproeven. Toen heb ik dit recept gebrouwen. Ik heb hierbij jonge fijnsparrentopjes gebruikt (die zijn nu niet meer te verzamelen helaas, pas volgend voorjaar weer). Die 'bosgeur' is in ieder geval terug te proeven, samen met de hoppen. Hoe langer het bier rijpt hoe ronder de smaak.

Ik ben benieuwd of jij een dergelijke smaak uit de hoppen krijgt. Succes!

Haagse Wouter

Wellicht veel Saaz hope erin doen?
Dat is een hop die meestal beschreven wordt als "aards" qua smaak.

Nobele Brouwer

@luiaard, gaaf! Je hebt heel andere hopsoorten gebruikt, maar ik kan nu inderdaad niet aan de stroop komen :)

@Haagse Wouter, misschien wat Saaz inderdaad! Al weet ik niet of die wel braaf kan spelen met de Mt. Hood...

sven

Dennen kan je bekomen met cardamom. In de laatste 5 a 10 min van het koken.

Nobele Brouwer

Interessant! Ik ga Cardamom gebruiken. Ik heb ook dennentoppen gevonden bij de Brouwmarkt. Ben heel benieuwd, laat het weten als het gebrouwen is!

Vergelijkbare Topics (7)

24952

Reacties: 8
Gelezen: 2532

30-01-2014 11:30 u
door ThomasM
21708

Reacties: 19
Gelezen: 8955

19259

Reacties: 17
Gelezen: 7094

44191

Gestart door NC92


Reacties: 14
Gelezen: 1581


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.