Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Blond biertje, eerste eigen recept!

Gestart door RobPh, 28-04-2017 12:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RobPh

Volgende week na mijn verhuizing ben ik van plan om te brouwen volgens mijn eerste eigen recept. Dit is pas mijn tweede moutbrouwsel, maar als chemicus houdt ik van vrijheid, vandaar nu al mijn eigen recept. Ik heb het simpel proberen te houden.

Het doel is om een goud kleurig blond biertje te brouwen met een volle body met een aanwezigheid van bloemige aromatische tonen. Het bier moet makkelijk doordrinkbaar worden en daarom niet te bitter zijn. Het gebrouwen bier is bestemd voor de Housewarming.

Graag jullie kritische meningen/opmerkingen over dit recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBlond biertje
Brouwdatum
BierstijlBlond
Volume23,0 l
Begin SG1,068 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lWater uit Boxmeer
14,29 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC82,0 %
0,60 kgMünchner IWeyermann15 EBC9,8 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase50,0 °C10 min.40 min.3,4 l/kg
Alfa-amylase62,0 °C10 min.25 min.3,4 l/kg
uitmaische72,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gSaazpellets3,4%70 min.20,2 IBU
15,0 gSaazpellets3,4%10 min.2,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Ale Yeast XL (1214)bovengist


Roelof

De 50 graden rust wordt tegenwoordig vaak overgeslagen. Vaak is het 63 / 72 / 78.
En beslag dikte van 1 op 2,7 kan nog net, maar is vrij dik.


Mario72

Ik heb wel het idee dat het een biertje wordt met een behoorlijk alcoholpercentage dus of deze goed drinkbaar is weet niet. Ik zou de kristalsuiker er alvast minimaal uit halen.

RobPh

Bedankt voor de tips, ik zal vanavond eens het één en ander aanpassen en ook updaten hier. Vooral de beslagdikte, nog ruimte genoeg in de ketel!

Heb ik genoeg aromahop toegevoegd voor een redelijk aanwezige hop toon?

Oscar

Citaat van: RobPh op 28-04-2017  12:37 uIk heb het simpel proberen te houden.

Het doel is om een goud kleurig blond biertje te brouwen met een volle body met een aanwezigheid van bloemige aromatische tonen. Het bier moet makkelijk doordrinkbaar worden en daarom niet te bitter zijn.

Suiker eruit en carahel eruit en munchener tot 10%  de rest pilsmout  .. lekker simpel. Saaz is prima.....gist ook...niet te warm vergisten !!  :brouwen:

Jeukstaardt

Citaat van: RobPh op 28-04-2017  18:35 uVooral de beslagdikte, nog ruimte genoeg in de ketel!

Zou ik doen. Gewoon iets meer maischwater pakken en dat van je spoelwatervolume afhalen. Zo'n 3,5 l/kg zou ik aanhouden.

Citaat van: RobPh op 28-04-2017  18:35 uHeb ik genoeg aromahop toegevoegd voor een redelijk aanwezige hop toon?

Je zou nog eens dezelfde hoeveelheid bij vlamuit kunnen geven of in de whirlpool.
Maar ik ben dan ook een liefhebber van stevig gehopt bier :)

Succes en veel plezier met brouwen!

RobPh

Beetje late reactie door de verbouwing! Maar nogmaals bedankt voor de tips, ik heb het recept aangepast! Suiker erin gelaten voor een wat hoger alcoholpercentage. Ik ga de ingrediënten bestellen en laat weten hoe het blondje smaakt!

Vergelijkbare Topics (7)

40251

Reacties: 19
Gelezen: 2497

37367

Reacties: 21
Gelezen: 3801

31282

Gestart door Battum80


Reacties: 15
Gelezen: 6917

23899

Reacties: 4
Gelezen: 2974

2549

Reacties: 52
Gelezen: 17763

33771

Gestart door Kokkebil


Reacties: 11
Gelezen: 3084


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.