Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Om het maar een tripel te noemen

Gestart door Willy-en-co, 14-02-2017 21:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Willy-en-co

Hierbij een tripel die ik bedacht heb. Heb een beetje rond gekeken en de meesten recepten zijn vrij basis in mout en hop dus dat heb ik ook geprobeerd.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk142016
Naam receptthree times lucky
Brouwdatum18-02-2017
BiertypeTripel
Volume18,0 l
Begin SG1,073 SG
Berekende kleur (Morey)19 EBC
Berekende bitterheid (Rager)27 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lzoetermeers water
5,75 mlMelkzuur
8,45 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
43 mg/l8 mg/l55 mg/l168 mg/l56 mg/l47 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,700 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC96,6 %
0,200 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC3,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gHallertau Traditionbellen7,2%60 min.22,8 IBU
18,0 gHallertau Traditionbellen7,2%10 min.4,1 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKomijnzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 l starterBelgian Ale Yeast (1214)bovengist


Paard

Ik zou minimaal 10% suiker toevoegen ten koste van de pilsmout, zodat die lekker doordrinkbaar wordt. Verder zou ik goed koelen tot 17 graden en dan pas de gist erbij en dan niet te snel laten oplopen.

Willy-en-co

Citaat van: Paard op 15-02-2017  13:07 uIk zou minimaal 10% suiker toevoegen ten koste van de pilsmout, zodat die lekker doordrinkbaar wordt. Verder zou ik goed koelen tot 17 graden en dan pas de gist erbij en dan niet te snel laten oplopen.

Bedoel je 10% suiker er bij en dan 10% minder alemout of 10% suiker er bij om dat er geen pilsmout in zit?

Paard

Excuus, ten koste van de ale mout, en dan wel op hetzelfde begin SG uitkomen.

Willy-en-co

Citaat van: Paard op 15-02-2017  13:23 uExcuus, ten koste van de ale mout, en dan wel op hetzelfde begin SG uitkomen.

Oke top vanavond even aanpassen.

Mthijs

Komijnzaad? Bedoel je niet korianderzaad?

Willy-en-co

Citaat van: Mthijs op 15-02-2017  13:53 uKomijnzaad?? Bedoel je niet korianderzaad?

Klopt die bedoel ik ook verkeerd geklikt.

Eric v B

Citaat van: Willy-en-co op 15-02-2017  14:39 uKlopt die bedoel ik ook verkeerd geklikt.
Denk dat het wel een heeeeeel bijzondere Tripel was geworden  ;)

Willy-en-co

de aangepaste versie. er staat kandij siroop maar het is fijne kandij suiker maar die zag ik niet er in staan


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk142016
Naam receptthree times lucky
Brouwdatum04-10-2016
BiertypeTripel
Volume18,0 l
Begin SG1,075 SG
Berekende kleur (Morey)19 EBC
Berekende bitterheid (Rager)27 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lzoetermeers water
5,75 mlMelkzuur
7,75 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
43 mg/l8 mg/l55 mg/l168 mg/l56 mg/l47 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,000 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC86,2 %
0,200 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC3,4 %
0,600 kgLichte kandijsiroopZelf gemaakt5 EBC10,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,2 gHallertau Traditionbellen7,2%60 min.22,7 IBU
18,0 gHallertau Traditionbellen7,2%10 min.4,3 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 l starterBelgian Ale Yeast (1214)bovengist


Jacques

Citaat van: Eric v B op 15-02-2017  16:07 uDenk dat het wel een heeeeeel bijzondere Tripel was geworden  ;)

In de tripel van brouwerij Het Anker zit anders toch wel komijnzaad...

Vergelijkbare Topics (7)

16005

Reacties: 40
Gelezen: 11266

10122

Reacties: 49
Gelezen: 16876

40119

Reacties: 30
Gelezen: 4001

7498

Reacties: 145
Gelezen: 42452

3389

Reacties: 16
Gelezen: 10053


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.