Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


In voor bereiding "Villa Livadia" Imperial Russian Stout

Gestart door Eskil, 20-05-2016 23:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eskil

Voor de donkere dagen rond kerstmis wil ik een Imperial Russian Stout klaar hebben, toch wel een meesterstuk als je een smaakvol resultaat hebt. Ik wil hem vergisten in een 3,5 gallon (13,2 liter geloof ik) Brew Bucket mini van SS Brewtech.
De batch moet een kleine 10 liter worden , dat mag best nog een beetje minder zijn omdat ik ook nog 2 keer wat suiker(water) wil toevoegen tijdens de vergisting.
Sinds kort gebruik ik ook BrouwHulp , m.i. een heel fijn compleet programma, hier een eerste opzet.

 BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptVilla Livadia
Brouwdatum20-05-2016
BiertypeStout (Imperial Russian)
Volume10,0
Begin SG1,097 SG
Berekende kleur (Morey)92 EBC
Berekende bitterheid (Rager)61 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
13,00 lWater uit groote heide Venlo
0,9 gCaCl2
1,40 gCaSO4
0,20 gNaHCO3
4,26 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l5 mg/l13 mg/l22 mg/l32 mg/l83 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,500 kgVloergemoute Bohemian PilsmoutWeyermann4 EBC61,0 %
0,350 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC8,5 %
0,350 kgCaramunich IIIWeyermann150 EBC8,5 %
0,250 kgBiscuitDingemans50 EBC6,1 %
0,200 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC4,9 %
0,050 kgRookmoutWeyermann6 EBC1,2 %
0,400 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC9,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,7 gNorthern Brewerbellen9,7%60 min.29,1 IBU
10,7 gBrewers Goldpellets8,0%60 min.26,4 IBU
10,0 gGoldings. B.C.pellets5,0%15 min.4,1 IBU
9,0 gFirst Goldpellets7,5%15 min.5,5 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
50,00 gEikenhoutsnippers, whiskeyvatensmaakstofnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starterScottish Ale (1728)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting24,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting16,0 °C
Temp. lagering16,0 °C

Ziet iemand nog fouten?

Chilobrachys

De starttemperatuur voor de vergisting lijkt me wat aan de hoge kant, ik zou op een graad of 18 gaan zitten.

RienP

Ik zou in een RIS geen suiker toevoegen, maar het kan wel dus laat je daar niet door tegenhouden. Ik neem aan dat je met het suikerwater de basterdsuiker uit je recept bedoeld?

Het aandeel gebrande mouten mag wel omhoog. Dat mag gerust naar 8-10%. Ik zou dat niet alleen gebrande tarwe doen. Eventueel combineren met chocolademout of gerooster gerst. (of beide).

Ik ken je brouwinstallatie niet, maar haal je wel een rendement van 80% met zo`n zwaar bier?

Brambo

50 g eik op 10l bier zal waarschijnlijk veel zijn.
Na wat rondzoeken op het forum lees ik dat ± 2 g/l zowat een maatstaf is.
Zelf probeer ik volgende week een barleywine met 2,5 g/l.
Wie weet meer hierover?

Serge VL

Citaat van: Brambo op 21-05-2016  10:27 u50 g eik op 10l bier zal waarschijnlijk veel zijn.
Na wat rondzoeken op het forum lees ik dat ± 2 g/l zowat een maatstaf is.
Zelf probeer ik volgende week een barleywine met 2,5 g/l.
Wie weet meer hierover?
Ik doe het steeds op deze wijze, ik neem een klein deel apart (meestal 5 l) en voeg daar een overmaat aan eikenchips toe, aan het overgebleven grote deel (meestal 20 l) van het bier voeg ik 1 g/l toe. Tegen dat ik ga bottelen blend ik deze 2 naar smaak. Ik verlies dan mogelijk wel enkele liter bier waar te veel eik in zit maar ben zeker dat de grote hoeveelheid naar mijn goesting is.

EvdBroek

Citaat van: Chilobrachys op 20-05-2016  23:59 uDe starttemperatuur voor de vergisting lijkt me wat aan de hoge kant, ik zou op een graad of 18 gaan zitten.
Is inderdaad best hoog, maar 18 graden is echt veel te laag. Ik zou starten op 21 graden

Brambo

En wat zijn jou ervaringen dan Serge?
Wat is een ideale hoeveelheid? Natuurlijk is dit erg afhankelijk van het bier dat je brouwt!

Eskil

Dank voor de reacties!
 De suiker voeg ik inderdaad. later toe in 2 delen telkens als het waterslot rustig wordt.
Ik heb het brouwzaal rendement aangepast naar 75% , de eikensnippers naar 2 gram per liter en ontbitterde chocolademout toegevoegd. De methode van Serge om de eik smaak toe te voegen is natuurlijk de juiste methode , zo doet een likeurmaker het ook.
Maar ik maak maar 10 liter, tegen de tijd dat hij klaar is zal nog maar 8 liter over zijn van al het proeven en meten  ;)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptVilla Livadia
Brouwdatum20-05-2016
BiertypeStout (Imperial Russian)
Volume10,0
Begin SG1,100 SG
Berekende kleur (Morey)136 EBC
Berekende bitterheid (Rager)60 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
13,00 lWater uit groote heide Venlo
0,90 gCaCl2
1,30 gCaSO4
1,30 gNaHCO3
4,81 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l5 mg/l36 mg/l84 mg/l32 mg/l79 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,500 kgVloergemoute Bohemian PilsmoutWeyermann4 EBC54,9 %
0,400 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC8,8 %
0,400 kgCaramunich IIIWeyermann150 EBC8,8 %
0,300 kgBiscuitDingemans50 EBC6,6 %
0,300 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC6,6 %
0,200 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC4,4 %
0,050 kgRookmoutWeyermann6 EBC1,1 %
0,400 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC8,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,1 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,7 gNorthern Brewerbellen9,7%60 min.28,7 IBU
10,7 gBrewers Goldpellets8,0%60 min.26,0 IBU
10,0 gGoldings. B.C.pellets5,0%15 min.4,0 IBU
9,0 gFirst Goldpellets7,5%15 min.5,5 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
20,00 gEikenhoutsnippers, whiskeyvatensmaakstofnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starterScottish Ale (1728)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting16,0 °C
Temp. lagering16,0 °C


RienP


Jacques

Citaat van: Brambo op 21-05-2016  10:27 u50 g eik op 10l bier zal waarschijnlijk veel zijn.
Na wat rondzoeken op het forum lees ik dat ± 2 g/l zowat een maatstaf is.
Zelf probeer ik volgende week een barleywine met 2,5 g/l.
Wie weet meer hierover?

Ik voeg zo'n 2 g per liter toe in een groot thee-ei. Meestal vul het thee-ei op met met hop.
Dankzij een monsterkraantje aan mijn CCT kan ik regelmatig een monster nemen. Door regelmatig te proeven bepaal ik het moment van het bottelen. Als ik even geen tijd heb om te bottelen verlaag ik de temperatuur zodat het extractieproces minder snel verloopt.

Chilobrachys

Citaat van: EvdBroek op 21-05-2016  12:05 uIs inderdaad best hoog, maar 18 graden is echt veel te laag. Ik zou starten op 21 graden

Ben met mijn vorige RIS op 18 graden gestart en na de hoofdgisting richting de 20 graden gegaan, deze is prima uitvergist hoor.

Vergelijkbare Topics (7)

16527

Reacties: 14
Gelezen: 4251

44101

Reacties: 7
Gelezen: 1058

25611

Reacties: 10
Gelezen: 4297

32770

Reacties: 5
Gelezen: 1708

30789

Reacties: 16
Gelezen: 4272


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.