Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Een stevige dubbelbock met beschikbare hop en gist

Gestart door Dikke Dries, 17-05-2016 11:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Dikke Dries

Beste mede hobbyisten,

Ik wil voor de herfst alvast een redelijk stevige (bovengistende) dubbelbock gaan brouwen.
Hij mag wat anders dan anders zijn maar het moet wel bokkig blijven.
Ik ben nog niet heel erg ervaren met recepten bouwen vandaar dat ik graag jullie mening wil horen.
Ik heb hieronder het recept geplaatst.
De hop- en gistkeuze komt vooral doordat ik die nog in voorraad heb.

Alvast bedankt voor de input.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk008
Naam receptDikke Bock
Brouwdatum16-05-2016
BiertypeDubbelbock
Volume25,0 l
Begin SG1,093 SG
Berekende kleur (Morey)82 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)32 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
28,00 lBriels kraanwater12,04 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
78 mg/l11 mg/l41 mg/l289 mg/l75 mg/l36 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,843 kgMünchenermoutBrouwmarkt15 EBC69,9 %
1,075 kgPilsmoutBrouwmarkt3 EBC11,0 %
0,978 kgCara 120Brouwmarkt120 EBC10,0 %
0,391 kgChocolademoutBrouwmarkt900 EBC4,0 %
0,500 kgCandico kandijsiroopSupermarkt120 EBC5,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.3,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,5 gColumbuspellets13,6%90 min.24,9 IBU
7,5 gAurorapellets7,6%30 min.3,7 IBU
15,0 gAurorapellets7,6%10 min.3,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gWorkhorse (M10)bovengist


Jacques

Naar mijn gevoel is dit een meer een quadrupel dan een dubbelbock. Maar goed welk etiket je er hangt maakt niet zo veel uit.

Waarom wil je dit bier vergisten en de Mangrove Jack's M10 Workhorse? Deze gist is inmiddels uit het assortiment van Mangrove Jack's gehaald en naar mijn idee terecht. Had je de gist nog liggen?
Deze gist kent een lage vergistingsgraad. Het hoge begin SG van 1093 zorgt ook voor een lager begin SG. Ook het relatief korte maischschema zorgt voor een lagere vergistingsgraad. Net als het percentage caramout en chocolade mout.

Wat beoog je te bereiken met de hopgifte 30 minuten voor het einde?
Zelf zou ik de hopgifte splitsen. De ene helft van deze hopgifte aan het begin van het koken geven en de andere helft 5 minuten voor het einde van het koken of op het moment dat je stopt met koken.

Dikke Dries

Hallo Jacques,

Allereerst bedankt voor je reactie.
De reden dat ik voor die Workhorse gekozen heb is inderdaad omdat ik die nog had liggen(van de homebrewday bij Kees).
En inderdaad was mijn batch toen niet heel ver uitvergist maar dacht ik dat dat meer aan mijn afwijkende temperatuurmeter lag dan aan de gist.

De reden voor de hop gift op 30 minuten is omdat ik dacht dat er dan ook nog smaak wordt afgegeven ipv alleen bitterheid of aroma, is dat een hele rare gedachte?
Maar ik neem je advies in ieder geval graag ter harte om de hopgift aan te passen.
Zoals ik al zei ben ik nog niet echt ervaren met het bouwen van eigen recepten.

En wat voor maischschema zou je mij adviseren bij dit recept en met welke reden?

Alvast bedankt weer.

Groeten,
Dries

Jacques

Juist om wat meer hoparoma te krijgen adviseer ik om een gedeelte van de 30 minuten hopgift op een later moment te geven. Om de verminderde bitterheid van je bier te compenseren zou ik het andere gedeelte aan het begin van het koken geven.

Als maischschema zou ik 45 minuten bij 66 ºC en 20 minuten bij 73 ºC aanhouden. 

Dikke Dries

Hallo Jacques,

Bedankt voor je adviezen, dat ga ik zeker wat mee doen.
Maar even als leermoment, waarom kies je voor een maischschema met 45 minuten bij 66 ºC en dan nog 20 minuten bij 73 ºC ?
Is  66 ºC niet erg aan de hoge kant?
Ik ken dit wel uit een eenstaps maisch maar niet wanneer er nog een stap achteraan komt.
Ik hoor graag de achterliggende gedachte.

Bedankt alvast weer.
Dries

Jacques

Citaat van: Dikke Dries op 19-05-2016  18:04 uHallo Jacques,

Bedankt voor je adviezen, dat ga ik zeker wat mee doen.
Maar even als leermoment, waarom kies je voor een maischschema met 45 minuten bij 66 ºC en dan nog 20 minuten bij 73 ºC ?
Is  66 ºC niet erg aan de hoge kant?
Ik ken dit wel uit een eenstaps maisch maar niet wanneer er nog een stap achteraan komt.
Ik hoor graag de achterliggende gedachte.

Bedankt alvast weer.
Dries

Bij 66 ºC zijn zowel alfa- als beta-amylase actief. Het is een temperatuur waarbij veel vergistbare suikers gevormd worden. De 73 ºC stap zorgt er voor dat de grotere zetmeelketens verder afgebroken worden. Ook dit zorgt voor een betere vergistingsgraad.

Vergelijkbare Topics (7)

44191

Gestart door NC92


Reacties: 14
Gelezen: 1546

42302

Reacties: 11
Gelezen: 1445

19259

Reacties: 17
Gelezen: 7076

16122

Reacties: 20
Gelezen: 6788

39653

Reacties: 9
Gelezen: 2410

8978

Reacties: 144
Gelezen: 48194


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.