Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Whisky infused bier

Gestart door Marco_V, 20-04-2016 10:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marco_V

Hallo,

Gouden Carolus heeft de "Indulgence - Whisky infused" uitgebracht.  Klik hier voor meer informatie.

Heeft er iemand een vermoeden heo dit "Whisky infused" in zijn werk gaat? Ik zie niet dat ze hem op oude whisky vaten laten rijpen maar het lijkt erop dat men er whisky bij doet.

Hoe zouden jullie het aanpakken om dit te realiseren? Ik zou het namelijk eens willen uitproberen in een kleine batch van mijn eigen bier. Maar ik zit een beetje met de moeilijkheid van het bepalen van de juiste hoeveelheid.

Adrie

Dat kun je eerst op kleine schaal uitproberen. Neem 500 ml (jong)bier en voeg daar een bekende hoeveelheid whisky aan toe. Begin bijvoorbeeld met 1 ml. Proef en voeg eventueel wat meer toe. Als je de juiste verhouding hebt, reken het dan uit voor de hele batch.

Johannesdeloper

Vorig jaar heb ik van een Irish Red brouwsel 5 liter apart genomen om whiskey toe te voegen.
Ik heb 10 g eiken houtsnippers voor 5 liter 45 minuten op ongeveer 180 graden in alufolie geroosterd.  Ze waren licht geroosterd. Er kwam een geur van net gezaagd hout af en een klein beetje vanille achtig. Ze zijn in 100 ml whisky gedrenkt en moesten nog 14 dagen staan. Ik heb die 100 ml vlak voor het bottelen zonder houtsnippers aan het bier toe gevoegd. 2% whiskey was voor mij de juiste verhouding. Je proeft het zonder dat het overheerst.
Ik heb ooit een bier van het uiltje geprobeerd, dat was veel overheersender.

DJ

Je kunt ook een klein vat aanschaffen, gezien deze droog is volpompen met water en een weekje laten staan en dat 3 x herhalen.
2 Dagen laten drogen en een fles whisky in het vat gieten van een goedkoop merk en deze laten intrekken.
Het moet intrekken.
Wel zo nu en dan schudden en draaien, doe dit ook een week.
Giet de goedkope whisky weg of nuttig deze, proeft wat muffig.
Daarna je bier erin (na vergisten ) in het proefvaatje van zeg 5 liter dan je infussie of injectie van uitmuntende whisky van welke jij lekker vind, ik VAT69, 25cl./33cl. op 5 liter.
En lageren/rijpen voor enkele maanden.



Marco_V

Ok, bedankt voor de tips! Zodra ik er iets mee gedaan heb houd ik jullie op de hoogte.


Zedd

Citaat van: Johannesdeloper op 20-04-2016  13:07 uIk heb die 100 ml vlak voor het bottelen zonder houtsnippers aan het bier toe gevoegd. 2% whiskey was voor mij de juiste verhouding....

Johannes, waarom goot je juist de whisky bij je bier? Ik zat hetzelfde procedé te overwegen alleen dan de houtsnippers na de vergisting nog een week (of twee) in een apart vergistingsvat te bewaren.

lier

Dit ga ik ook eens proberen

Feld

Citaat van: Zedd op 28-09-2017  16:22 uJohannes, waarom goot je juist de whisky bij je bier? Ik zat hetzelfde procedé te overwegen alleen dan de houtsnippers na de vergisting nog een week (of twee) in een apart vergistingsvat te bewaren.

Heb je dit al gedaan?

Dit is iets wat ik ook wil proberen.

Feld

Citaat van: Marco_V op 21-04-2016  07:26 uOk, bedankt voor de tips! Zodra ik er iets mee gedaan heb houd ik jullie op de hoogte.

De GOUDEN CAROLUS INDULGENCE 2015 - WHISKY INFUSED heb ik uitgerekend obv alcohol % gebruikt 2% wihsky 98% Carolus Blauw

Zedd

Citaat van: Feld op 01-01-2018  10:24 uHeb je dit al gedaan?

Yep. En het werkt goed maar naar mijn smaak teveel whiskey.
Het recept (30L) heb ik gesplitst in 2x 15L en de ene voorzien van de whiskey, de andere niet. Om te kunnen vergelijken.
Ik heb het volgende gedaan:
  • Quadrupel gebrouwen - 30 liter
  • (3gram x 15L) = 45 gram licht gebrande eikenhouten snippers 2 weken in 270ml whiskey (18ml per L bier) geweekt
  • Snippers na die twee weken van de whiskey gescheiden, whiskey apart gehouden
  • 15L van de 30L afgetapt in apart gistvat en daar de geweekte snippers aan toegevoegd
  • Na twee weken gebotteld, tijdens bottelen de whiskey toegevoegd.

Kortom: 'vergistingstijd' was 2x twee weken. Mogelijk dat de snippers langer in het bier hadden mogen zitten om nog meer houtsmaak toe te voegen. Maar aan de andere kant wordt die houtsmaak vrijwel geheel te niet gedaan door de whiskey.

Resultaten:
  • (te) heftige whiskeysmaak, volgende keer ga ik de helft (9ml per Liter bier) hanteren
  • Harde smaak van de whiskey ontbreekt, vermoedelijk door het weken in de snippers (goed!)
  • Je krijgt het lekker warm van het bier, maar mij, zoals gezegd, teveel whiskeysmaak. Ik vind de variant zonder whiskey lekkerder.

braaf

Ik doe regelmatig wat op hout geruste bourbon in mijn RIS en dit zijn echt maar een paar druppels tot een klein scheutje en dat is al ruim voldoende voor een lekkere smaak verandering van je bier..
Dus niet overdrijven met toevoegen.
En de snippers gewoon een paar weken in de bourbon laten zitten.

Zedd


braaf

Citaat van: Zedd op 20-02-2020  08:09 uHoeveel liter bier?
Als je 3 ml aanhoud per liter zit je goed.
Dan overheerst het niet. Vind je de smaak te weinig dan doe je de volgende keer 4ml, zo deed ik het voorheen altijd.
 
Wat ik tegenwoordig doe is de bourbon op een gegeven moment van het hout halen en in een fles doen met een beugelsluiting. Ik gooi het dus niet meer in het bier tijdens het bottelen maar voeg het toe als ik een biertje inschenk.
Eerst een paar druppels tot een klein scheutje in het glas en dan de ris erbij schenken... Net zo lekker.
En waarom doe ik dit zo, omdat ik wil afwisselen ik heb ook port op houtsnippers en dat is ook lekker om toe te voegen.
Tenminste dat vind ik.


Davester

Thanks voor alle info, dit gaan we eens proberen.

ElmerVDM

De term zegt het al: whisky infused, dus met whisky en niet alleen whisky vaten oid...

lier

En als je hem nog een weekje in een vat laat lageren heb je ook nog barrel aged

Vergelijkbare Topics (7)

42284

Reacties: 12
Gelezen: 1575

30929

Gestart door John


Reacties: 3
Gelezen: 2292

16333

Reacties: 21
Gelezen: 10210

34842

Reacties: 23
Gelezen: 6861

22547

Gestart door Gerald


Reacties: 10
Gelezen: 4285

4802

Reacties: 32
Gelezen: 11400

38115

Reacties: 36
Gelezen: 6982


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.