Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoppige Saison (Mini Maisch)

Gestart door HoppyBrewBoy, 29-12-2015 18:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

HoppyBrewBoy

Ik heb net het eerste flesje van mijn meest recente bier geproefd en ik ben erg tevreden. Schuim is na een week op fles al mooi en de smaak is romig, licht hoppig met die onmiskenbare Saison peperigheid. Wellicht leuk voor de beginnende brouwers onder ons die nog niet volmoutbrouwen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk4.1
Naam receptSaison
Brouwdatum11-12-2015
BiertypeSaison
Volume20.5
Begin SG1.055 SG
Eind SG1.014 SG
Schijnbare vergistingsgraad74.4%
Alcoholgehalte5.3 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement88.5 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
14.00 lWater uit Water3.75 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.700 kgPale Ale moutDingemans7 EBC42.5 %
0.300 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC7.5 %
0.300 kgMünchenermoutDingemans15 EBC7.5 %
0.300 kgVienna moutWeyermann7 EBC7.5 %
0.150 kgCara 120Dingemans120 EBC3.8 %
1.250 kgMoutextract lichtDingemans3 EBC31.3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust68.0 °C1 min.75 min.5.1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10.0 gChinookbellen13.0%first wort hop21.4 IBU
15.0 gAmarillopellets8.9%15 min.5.9 IBU
15.0 gCascadebellen9.0%15 min.5.4 IBU
15.0 gAmarillopellets8.9%5 min.3.7 IBU
15.0 gCascadebellen9.0%5 min.3.4 IBU
20.0 gCascadebellen9.0%koudhop0.0 IBU
20.0 gCentennialbellen10.0%koudhop0.0 IBU
10.0 gChinookbellen13.0%koudhop0.0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11.5 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist


lennart0r

Mooie hopgift. Ik vraag mee af: waarom zo'n groot aandeel moutextract? En de T-58 is toch geen saisongist?

hobbybob

Inderdaad en 1014 is nou niet een eind SG voor een Saison ( SVG = amper 75% ) een Saison hoort behoorlijk droger te zijn.
Voor de rest geen gek recept

HoppyBrewBoy

Bedankt voor de reacties!

Citaat van: lennart0r op 30-12-2015  11:08 uMooie hopgift. Ik vraag mee af: waarom zo'n groot aandeel moutextract?

De hoge hoeveelheid moutextract is vanwege de maximum hoeveelheid mout die ik kan maischen met mijn maischzak op dit moment. Bij meer wordt ie te zwaar/onhandelbaar. Ik zou minder bier kunnen brouwen, maar ik vind ± 20 L een mooie hoeveelheid qua kosten/baten.

Citaat van: lennart0r op 30-12-2015  11:08 uEn de T-58 is toch geen saisongist?

Brouwmarkt geeft aan: "Bovengist voor bouwen van saison-bieren en speciaalbieren, Zorgt voor een peperig en kruidig aroma", dus daar ben ik op af gegaan. Ook zag ik dit weleens in recepten terugkomen op verschillende fora. Maar is dit een verkeerde aanname geweest? Tips voor een andere Saison korrelgist?

Citaat van: hobbybob op 30-12-2015  13:16 uInderdaad en 1014 is nou niet een eind SG voor een Saison ( SVG = amper 75% ) een Saison hoort behoorlijk droger te zijn.
Voor de rest geen gek recept

Het hoge eind SG verbaasde mij ook enigszins, heeft iemand een idee waardoor dit gekomen kan zijn? Gist was vers en ik heb de hoofd- en navergisting (totaal 12 dagen) laten plaatsvinden in hetzelfde vergistingsvat tussen 17.9-18.8 graden. Gewacht met bottelen totdat het SG 2 dagen stabiel bleef (gemeten met hydrometer). Mocht ik bepaalde informatie zijn vergeten dan hoor ik het graag!

hobbybob

75 procent SVG is redelijk normaal voor de T58 je kunt er heerlijke tripels mee brouwen als je 10 a 15 procent suiker in je stort doet voor een Saison en korrelgist bestaat er in mijn ogen maar 1:

Lallemand Danstar Belle Saison

CiteerLALLEMAND DANSTAR BELLE SAISON 11 GRAM

EXCL. BTW: € 2,59
INCL. BTW: € 2,75
Product code: 16170
Beschikbaarheid: Op voorraad

Quick Overview:
Belle Saison Belgian Saison Style Beer Yeast
Biergist van Belgische oorsprong. Deze gist is speciaal geselecteerd omwille van zijn vermogen om kwalitatieve Saison bieren te bekomen. Deze gist geeft een fruitig, kruidig en peperig aroma door de ontwikkeling van esters en fenol.

Sedimentatie: laag
Einddensiteit: laag
Vergistingstemperatuur: 17 - 22 °C

Mag gerust op 21 graden deze

HoppyBrewBoy

Bedankt Hobbybob! Erg nuttige informatie, binnenkort dus even een Lallemand Danstar oppikken voor een nieuwe poging en een T-58 voor een tripel  :proost2:

Vergelijkbare Topics (7)

37945

Reacties: 36
Gelezen: 5712

25048

Reacties: 3
Gelezen: 1936

32900

Reacties: 17
Gelezen: 3784

03-12-2016 09:43 u
door Serge VL
21165

Reacties: 21
Gelezen: 5815

44325

Reacties: 18
Gelezen: 1721

36802

Reacties: 46
Gelezen: 9602


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.