Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Zou dit recept een lekker biertje op kunnen leveren?

Gestart door apschenk, 23-10-2015 16:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

apschenk

Heren,

Graag zou ik een blond biertje willen brouwen, ik heb al een lekker weizen biertje gebrouwen net als een tripel. Ik heb een recept uit een boek gehaald en iets aangepast. Graag jullie mening

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptM.A.I.S.CHEN kaneel blond
Brouwdatum23-09-2015
BiertypeBlond
Volume10,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)20 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Zutphen-6,64 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,100 kgPilsmoutDingemans3 EBC77,9 %
0,250 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC9,3 %
0,247 kgMünchenermoutDingemans15 EBC9,2 %
0,100 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
144,0 °C1 min.10 min.8,9 l/kg
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.8,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.8,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.8,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,2 gStyrian Goldingsbellen3,0%60 min.8,3 IBU
7,5 gSaazpellets3,8%60 min.9,4 IBU
5,0 gStyrian Goldingsbellen3,0%10 min.0,9 IBU
5,0 gSaazpellets3,8%10 min.1,3 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKaneelstokspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,100 SG
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Hay

Over het recept zelf kan ik niet veel zeggen maar de gist zou ik nog is over nadenken.
Die s-33 geeft een ietwat apart smaakje aan het bier vind ik.
Bovendien gist die niet zo heel ver door en als je een beetje een drogere bonde wil is die s-33 dus niet ideaal.

Brouwers

Waarom die 44 graden stap?
De kruidnagelrust heeft alleen zin met een weizengist, andere gisten zullen geen kruidnagelsmaak geven. Ook moet je de water hoeveelheden aanpassen, want -6 l spoelwater is toch lastig >:D

Weet niet of kaneel mooi combineerd in een blond bier. Zie het eiegenlijk vooral in donkere bieren. Misschien smaakt het wel lekker.

Eric v B

Eens met Hay, S-33 heeft een aparte smaak. Dus als ik een lekker bier zou moeten maken dan zou ik geen S-33 gebruiken. Mijn keus zou Danstar Nottingham of fermentis US-05 zijn. Maar dat is persoonlijk.
Verder zou ik een hop met hoger alpha % gebruiken voor de 60 min voor de bitterheid en dan de Saaz en Styrian Goldings op 30 min, 15 min en 5 min voor smaak en aroma.
44 ºC zou ik ook laten vervallen.
Persoonlijk zou ik voor 100% mout gaan en geen suiker.

Je moet wel even naar de hoeveelheid water kijken. Beslagdikte van 8,9 liter/kg is heeeel dun. ± 3,5 liter/kg heb ik meestal. Dus minder maischwater en meer spoel water.


wilbertd

Citaat van: Eric v B op 23-10-2015  18:28 uS-33 heeft een aparte smaak. Dus als ik een lekker bier zou moeten maken dan zou ik geen S-33 gebruiken.

Tenzij je van 'appart' houdt   ;)

Muldermans

Die 44 graden stap kun je denk ik wel overslaan  ;) Kaneel in een blond kan prima net als de s-33 gist, als je hem niet te warm vergist produceert hij ook geen vervelende smaakjes, mijn ervaring is dat hij bij 18 graden mooi bier maakt.

Brouw ze :brouwen:

apschenk

Oei na alle reactie's blijft het lastig, ik heb het recept uit het boek verander water in bier. Ik heb hem wat aangepast en OA de kaneel toegevoegd. Ga toch maar voor een ander gist de US-05 maar proberen gezien de andere topics op dit forum en de antwoorden. Bedankt tot zover

wilbertd

Citaat van: apschenk op 23-10-2015  20:45 uGa toch maar voor een ander gist de US-05 maar proberen gezien de andere topics op dit forum en de antwoorden.

De US-05 is wel 'heel saai'. Hij doet z'n werk heel goed maar heeft weinig karakter.
Je gaat dan dus de nadruk leggen op hop en moutstort.
Prima keuze als je niet van een 'gist smaakje / Belgisch karakter' houdt.

Brouw ze :brouwen:

EvdBroek

Ik zou de M27 van Mangrove gebruiken als ik jou was. De US05 geeft geen typische gist smaak

Brouwers

Helemaal met de laatste commentaren eens. Gewoon een mooi Belgisch gistje erbij en je hebt een prima bier. Naast de mangrove m27 zou misschien de belgian fruit en spice van gozdawa een optie kunnen zijn (geen ervaring mee btw). Of een vloeibaar gistje kan natuurlijk ook. Maar ik zou me ook niet te druk maken over de s33 hoor. Daar zijn genoeg goede bieren mee gebrouwen (ook geen ervaring mee om eerlijk te zijn)

seed7

Citaat van: wilbertd op 23-10-2015  21:11 uDe US-05 is wel 'heel saai'. Hij doet z'n werk heel goed maar heeft weinig karakter.

Mee eens en Nottingham is nog erger. S-33 is een mooie Engelse! gist, gewoon gebruiken, relatief koel met de vergisting starten, graad of 17 en langzaam naar de 20 laten oplopen, zeker niet te warm starten. Duur wel even voor de gist klaart.

Ingo

apschenk

Na alle reacties over gist nog maar even naar het basis recept gekeken. Er staat bij het recept ook een 3522 beglian ale gist bij. Zal dit een goed gist zijn voor mijn blonde biertje?

wilbertd

Citaat van: apschenk op 24-10-2015  09:20 uNa alle reacties over gist nog maar even naar het basis recept gekeken. Er staat bij het recept ook een 3522 beglian ale gist bij. Zal dit een goed gist zijn voor mijn blonde biertje?

Volgens een lijstje van gisten welke ik heb (ik weet niet hoe correct of up-to-date het is) is dit een 'La Chouffe' gist. Dus als je van La Chouffe houdt...

White Labs

Strain      Name          Brewery

WLP001   California Ale   Sierra Nevada
WLP002   English Ale   Fullers ESB
WLP004   Irish Stout   Guinness
WLP005   British Ale   Ringwood
WLP008   East Coast Ale   Sam Adam's
WLP023   Burton ale   Marstons
WLP025   Southwold   Adnam's?
WLP026   Premium bitter   Allied breweries?
WLP028   Edinburgh Ale   McKewan's
WLP051   California V   Mendocino?
WLP300   Hefeweizen Ale   Weihenstephan 68
WLP320   American Hefeweizen Ale   Zum Uerige (through Widmer)
WLP380   Hefeweizen IV Ale   Weihenstephan 66?
WLP400   Belgian Wit Ale   Hoegaarden/Celis
WLP500   Trappist Ale   Chimay
WLP510   Bastogne Belgian ale   Orval
WLP565   Belgian Saison   Brasserie Dupont (Saison Dupont)
WLP570   Belgian Golden ale   East Flanders (Liefmans?)
WLP800   Pilsner Lager   Pilsner Urquell
WLP802   Czech Budejovice   Budvar
WLP810   San Francisco Lager   Anchor Steam
WLP820   Octoberfest/Marzen Lager   Weihenstephan 34/70
WLP830   German Lager   Weihenstephan 206
WLP840   American Pilsner   Budweiser
WLP885   Zurich Lager   Samichlaus
WLP940   Mexican lager   Grupo Modelo



Wyeast
strain       Name          Brewery

1010   American Wheat   Zum Uerige via Widmer
1028   London Ale   Bass
1056   American ale   Sierra Nevada (Seibel 96)
1084   Irish ale   Guinness
1098   British ale   Whitbread - dry
1099   Whitbread ale   Whitbread
1187   Ringwood ale   Pripps Brewery, Sweden (aka 1742 Swedish porter)
1214   Belgian ale   Chimay
1272   American ale II   Anchor Liberty
1275   Thames Valley ale   Henley of Thames (Brakspear Bitter)
1318   London ale III   Youngs
1332   Northwest ale   Mendocino?
1338   European ale   Wisenschaftliche Station #338 (Munich)
1388   Belgian Strong ale   Duvel (Moortgart)
1728   Scottish ale   McEwans
1762   Abbey II   Rochefort
1968   London ESB   Fullers
2565   Kölsch   Köln (Paeffgen?)
3068   Weihenstephan wheat   Weihenstephan 68 (S. delbrueckii single strain)
3463   Forbidden Fruit wheat   Rodenbach?
3522   Belgian Ardennes   La Chouffe
3638   Weizen   Weihenstephan 175
3787   Trappish High Gravity   Westmalle
3942   Belgian Wheat    Essense, Belgium (De Dolle?)
3944   Belgian Witbier   Hoegaarden/ Celis White
2007   St Louis lager   Budweiser
2035   American lager   August Schell
2042   Danish lager   Carlsberg
2112   California lager   Anchor
2124   Bohemian lager   Weihenstephan 34/70
2206   Bavarian lager   Weihenstephan 206
2272   North American lager   Christian Schmidt (Philadelphia brewery)
2278   Czech Pils   Pilsner Urquell-D
2308   Munich lager   Wisenschaftliche Station #308 (Munich)

apschenk

Persoonlijk vind ik la chouffe een lekker biertje het gist is vandaag gekocht bij de Brouwmarkt in Almere. Bedankt voor de reactie's aanstaande vrijdag gaat het bier gebrouwen worden ik ben benieuwd.

Jacques

Citaat van: Brouwers op 23-10-2015  17:38 uWaarom die 44 graden stap?
De kruidnagelrust heeft alleen zin met een weizengist, andere gisten zullen geen kruidnagelsmaak geven.

Er zijn meer gisten die 4-vinyl-guaicol kunnen aanmaken. De gist van La Trappe doet dit bijvoorbeeld ook.

Jacques

Citaat van: wilbertd op 24-10-2015  10:23 uVolgens een lijstje van gisten welke ik heb (ik weet niet hoe correct of up-to-date het is) is dit een 'La Chouffe' gist. Dus als je van La Chouffe houdt...

White Labs

Strain      Name          Brewery

WLP001   California Ale   Sierra Nevada
WLP002   English Ale   Fullers ESB
WLP004   Irish Stout   Guinness
WLP005   British Ale   Ringwood
WLP008   East Coast Ale   Sam Adam's
WLP023   Burton ale   Marstons
WLP025   Southwold   Adnam's?
WLP026   Premium bitter   Allied breweries?
WLP028   Edinburgh Ale   McKewan's
WLP051   California V   Mendocino?
WLP300   Hefeweizen Ale   Weihenstephan 68
WLP320   American Hefeweizen Ale   Zum Uerige (through Widmer)
WLP380   Hefeweizen IV Ale   Weihenstephan 66?
WLP400   Belgian Wit Ale   Hoegaarden/Celis
WLP500   Trappist Ale   Chimay
WLP510   Bastogne Belgian ale   Orval
WLP565   Belgian Saison   Brasserie Dupont (Saison Dupont)
WLP570   Belgian Golden ale   East Flanders (Liefmans?)
WLP800   Pilsner Lager   Pilsner Urquell
WLP802   Czech Budejovice   Budvar
WLP810   San Francisco Lager   Anchor Steam
WLP820   Octoberfest/Marzen Lager   Weihenstephan 34/70
WLP830   German Lager   Weihenstephan 206
WLP840   American Pilsner   Budweiser
WLP885   Zurich Lager   Samichlaus
WLP940   Mexican lager   Grupo Modelo



Wyeast
strain       Name          Brewery

1010   American Wheat   Zum Uerige via Widmer
1028   London Ale   Bass
1056   American ale   Sierra Nevada (Seibel 96)
1084   Irish ale   Guinness
1098   British ale   Whitbread - dry
1099   Whitbread ale   Whitbread
1187   Ringwood ale   Pripps Brewery, Sweden (aka 1742 Swedish porter)
1214   Belgian ale   Chimay
1272   American ale II   Anchor Liberty
1275   Thames Valley ale   Henley of Thames (Brakspear Bitter)
1318   London ale III   Youngs
1332   Northwest ale   Mendocino?
1338   European ale   Wisenschaftliche Station #338 (Munich)
1388   Belgian Strong ale   Duvel (Moortgart)
1728   Scottish ale   McEwans
1762   Abbey II   Rochefort
1968   London ESB   Fullers
2565   Kölsch   Köln (Paeffgen?)
3068   Weihenstephan wheat   Weihenstephan 68 (S. delbrueckii single strain)
3463   Forbidden Fruit wheat   Rodenbach?
3522   Belgian Ardennes   La Chouffe
3638   Weizen   Weihenstephan 175
3787   Trappish High Gravity   Westmalle
3942   Belgian Wheat    Essense, Belgium (De Dolle?)
3944   Belgian Witbier   Hoegaarden/ Celis White
2007   St Louis lager   Budweiser
2035   American lager   August Schell
2042   Danish lager   Carlsberg
2112   California lager   Anchor
2124   Bohemian lager   Weihenstephan 34/70
2206   Bavarian lager   Weihenstephan 206
2272   North American lager   Christian Schmidt (Philadelphia brewery)
2278   Czech Pils   Pilsner Urquell-D
2308   Munich lager   Wisenschaftliche Station #308 (Munich)

Een soortgelijk lijstje is al een tijd te vinden in de wiki behorende bij dit forum.

Overigens staan daar de White Labs gisten niet bij omdat die hier niet zo goed verkrijgbaar waren. Dat gaat overigens binnenkort veranderen heb ik begrepen van Brouwmarkt vorige week tijdens de BrouwPlus. Brouwmarkt gaat alle gisten van White Labs voeren.

wilbertd

Citaat van: Jacques op 25-10-2015  22:04 uEen soortgelijk lijstje is al een tijd te vinden in de wiki behorende bij dit forum.

Overigens staan daar de White Labs gisten niet bij omdat die hier niet zo goed verkrijgbaar waren. Dat gaat overigens binnenkort veranderen heb ik begrepen van Brouwmarkt vorige week tijdens de BrouwPlus. Brouwmarkt gaat alle gisten van White Labs voeren.

Aha. Wellicht kan daar de White Labs ook bijgezet worden nu :)
Overigens verkoopt Van Der Kooy Jubbega nu al alle White Labs gisten.

Jacques

Citaat van: wilbertd op 26-10-2015  07:46 uAha. Wellicht kan daar de White Labs ook bijgezet worden nu :)
Overigens verkoopt Van der Kooy Jubbega nu al alle White Labs gisten.

Had ik gedacht te doen wanneer Brouwmarkt alle White Labs in huis had. Dat Van der Kooy nu het volledige assortiment van White Labs heeft wist ik niet. Een tijd terug hadden ze een beperkt aantal White Labs gisten.

Moet nog even bekijken wanneer ik de wiki kan aanpassen. Dit kan overigens ook door anderen die schrijfrechten hebben.

Vergelijkbare Topics (7)

20763

Reacties: 1
Gelezen: 1596

28263

Reacties: 1
Gelezen: 1837

19-03-2015 22:30 u
door homoeccentricus
6169

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 132
Gelezen: 30654

03-11-2007 21:01 u
door oranjeboombiertje
35156

Gestart door JBL


Reacties: 7
Gelezen: 3112

13891

Reacties: 73
Gelezen: 23978

5633

Reacties: 116
Gelezen: 35622


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.