Recept pilsener met hop uit eigen tuin, ben ik zo op de juiste weg?

Gestart door Marci, 13-09-2015 15:11 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marci

Deze week heb ik de hop uit mijn tuin geoogst, en die wil ik uiteraard gebruiken in een recept. Mijn hopplanten zijn eerste-jaars en ik heb de volgende oogst:

Target: 18 gram
Taurus: 4 gram
Spalter Select: 23,5 gram

De hop is reeds gedroogd. Voor het alfazuur gehalte heb ik de website van de leverancier geraadpleegd, en ook nog een paar amerikaanse sites voor de zekerheid. De gekozen stijl voor het bier is Pilsener. Onderstaand heb ik het in BrouwHulp gemaakte recept geplaatst.
Voor mijn gevoel wordt er erg weinig hop gebruikt om toch aan de juiste bitterheid en bitterheidsindex te komen. Graag hoor ik van jullie wat jullie van dit recept vinden, en hoe ik het eventueel zou kunnen verbeteren.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk025
Naam receptPilsener "eigen tuin"
Brouwdatum13-09-2015
BiertypePils(ener)
Volume20,0 l
Begin SG1,049 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
16,50 lWater uit Water12,94 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,800 kgBohemian Pilsner malata WeyermanBrewing Com Kft.3 EBC63,6 %
1,000 kgVienna moutWeyermann7 EBC22,7 %
0,600 kgCara-pilsWeyermann4 EBC13,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
64,0 °C1 min.75 min.3,8 l/kg
78,0 °C10 min.10 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,0 gTarget (eigen tuin)bellen11,0%60 min.14,8 IBU
4,0 gTaurus (eigen tuin)bellen15,0%60 min.9,0 IBU
8,0 gSelect Spalt (eigen tuin)bellen4,8%5 min.1,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
12,0 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist


hobbybob

Uitgezonderd van het alpha percentage van de hops vind ik 1 zakje gist voor 20 liter echt te weinig voor een ondergist.

Dus qua bitterheid zou het wel ff anders kunnen wezen en met een ondergist heb je toch echt wel minimaal 1gr/ltr nodig ( bovengist is 0,6gr/ltr de grens ongeveer afhankelijk van je start SG )

seed7


Marci

Dank voor de reacties. Wat betreft de hoeveelheid gist: geen probleem, dat pas ik aan naar 1 gram gist per liter (20 gram dus).  En ik heb voor cara-pils gekozen omdat ik in het verleden een Bohemian pilsener gebrouwen heb waarin de gekozen mouten in dezelfde verhoudingen gebruikt werden. En dat was een lekker bier geworden.

Vergelijkbare Topics (7)

41209

Reacties: 0
Gelezen: 570

26639

Gestart door Yogi


Reacties: 13
Gelezen: 5493

5476

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 13
Gelezen: 7136

23-12-2006 14:58 u
door oranjeboombiertje
32284

Reacties: 6
Gelezen: 1634

14549

Reacties: 100
Gelezen: 27799

37389

Reacties: 6
Gelezen: 1782


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.