Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vragen over stout recept

Gestart door Miekelt, 23-05-2015 16:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Miekelt

Beste brouwers,

Ik heb een vraag mbt een stout recept dat ik vond.
Weten jullie wat voor rustperiodes ik moet gebruiken en
welke temperatuur er gewenst is voor de vergisting en de vergisting op fles?



Ingrediƫnten voor 10 liter:
2000 gram   pilsmout
 330 gram   munichmout
 170 gram   Zwarte mout
  42 gram   Saaz hop

Maischschema
temperatuur         45C  53C  65C->62C  73C 
tijd (in minuten)   15   30      90     30
Maischwater: 10 liter
Spoelwater: 4 liter
Kooktijd: 75 minuten
Gist: sachel (?)
Begin SG: 1055
Eind SG: 1012
 

Dank jullie wel!

Mike

Brouwers

Dat is wel een heel erg lang maischsxhema en ook redelijk overbodig tegenwoordig.
Je kan zonder problemen een eenstapmaisch toepassen van 60 min. 65 graden voor droger bier en 67 graden voor iets voller.

Heb BrouwHulp zo even niet bijdehand maar ik zou voor een dry stout richten op 25-30 ibu. Weet niet of dat gaat lukken met de hoeveelheid Saaz hop uit het recept. Als er nog wat over is kan je een deel op 15 min en 5 min toevoegen voor een beetje hopsmaak.

Verder qua gist zou je kunnen kiezen voor fermentis S04  wanneer je een korrelgist wil gebruiken. Deze vergisten op 19-20 graden en zelfde temperatuur voor hergisting. Voor een cleanere stout zou je ook voor us05 kunnen gaan.

wilbertd

Ik zou voor een stout nog wat bitterder gaan, in ieder geval boven de 50.
De US05 gebruik ik zelf ook veel in mijn stouts, een fantastisch gist en omdat het zo 'clean' is geeft het de nadruk aan het mout.
Als maischschema hanteer ik zelf 60 minuten op 65 (mag ook wat korter) en een half uur op 73
Daarnaast vind ik dat chocolade mout toch eigenlijk niet mag ontbreken in een stout, maar ook dat is geheel persoonlijk.

Miekelt

Dank voor jullie reacties!
Het is mijn eerst brouwsel dat ik ga bouwen
En ik kon bij mij in de buurt. Voor zover ik weet geen chocomout krijgen.
Ik hoop dat het mee gaat vallen, het resultaat.
Morgen is het zover!

Jacques

Citaat van: Miekelt op 24-05-2015  14:34 uDank voor jullie reacties!
Het is mijn eerst brouwsel dat ik ga bouwen
En ik kon bij mij in de buurt. Voor zover ik weet geen chocomout krijgen.
Ik hoop dat het mee gaat vallen, het resultaat.
Morgen is het zover!

Als je een brouwsel net wat langer van te voren plant kun je een ontbrekend ingrediƫnt via het internet bestellen. Een aanpassing van een recept is niet nodig. Er is heel veel te koop.

Bepaalde Amerikaanse hopsoorten is overigens wel een probleem. Langs allerlei wegen hoor ik dat aan bijvoorbeeld Amarillo en andere typische hopsoorten niet meer aan te komen is. Als die hop op het einde van jaar beschikbaar komt zal de prijs wel flink omhoog zijn gaan.
Zie ook http://www.craftbrewingbusiness.com/ingredients-supplies/hip-hops-craft-beers-impact-growing-industry/

Vergelijkbare Topics (7)

42328

Reacties: 5
Gelezen: 997

37409

Reacties: 12
Gelezen: 2419

29233

Reacties: 31
Gelezen: 8937

20416

Reacties: 30
Gelezen: 9702

43917

Gestart door Rickm


Reacties: 3
Gelezen: 883

38674

Reacties: 4
Gelezen: 1425


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.