Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Nelson Tripel

Gestart door NiekBBQ, 22-04-2015 21:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

NiekBBQ

Na het drinken van een zeer goede Tripel IPA (Muffin Top van Clown Shoes Brewery) wil ik ook zoiets gaan brouwen.

In de muffin top zit ook sinaasappelschillen, echter wil ik in dit bier vooral de Nelson Sauvin hop laten spreken.

Ik wil dit bier gaan vergisten met Mangrove M27 gist. Geadviseerd wordt om deze te laten vergisten tussen de 26 - 32 graden. Graag zou ik wat minder esters smaken in mijn bier willen hebben. Kan het kwaad om dit soort gist te laten vergisten rond de 20 - 22 graden?

Hierbij het recept dat ik in elkaar heb gezet:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptNelson Tripel
Brouwdatum
BiertypeTripel
Volume15,0 l
Begin SG1,075 SG
Berekende kleur (Morey)25 EBC
Berekende bitterheid (Rager)62 IBU
Brouwzaalrendement60,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
14,00 lWater uit Zutphen9,70 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,951 kgPale Ale moutDingemans7 EBC86,5 %
0,086 kgAroma 50Dingemans50 EBC1,5 %
0,057 kgCara 120Dingemans120 EBC1,0 %
0,057 kgSpecial BDingemans350 EBC1,0 %
0,572 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.2,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.2,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gNelson Sauvinbellen12,0%60 min.24,0 IBU
20,0 gNelson Sauvinbellen12,0%15 min.12,8 IBU
20,0 gNelson Sauvinbellen12,0%10 min.9,6 IBU
20,0 gNelson Sauvinbellen12,0%5 min.8,0 IBU
35,0 gNelson Sauvinbellen12,0%koudhop0,0 IBU
20,0 gNelson Sauvinbellen12,0%whirlpool8,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
15,0 gBelgian Ale (M27)bovengist

Graag jullie kritiek, tips & tricks.



RienP

Hopschema zit er goed uit. Al mag de koudhop altijd nog wat hoger.

Wees er op beducht dat de M27 ver door kan gisten. Hij lijkt dacht ik op een Saison gist qua karakter.


homoeccentricus

Een IPA Tripel Saison. Zoveel informatie kunnen mijn arme hersenen niet verwerken.

NiekBBQ

Daar kwam ik na het aanschaffen van de gist ook achter, ja.

Begin nu wel te twijfelen om het niet gewoon te brouwen met US05 of S04 gist en de mangrove gist te bewaren voor een saison. :nut:

Erick

ik vind het juist een schitterend recept.
Ik zou zelf de Pale Ale vervangen door Pilsner en de Special B en Cara 120 helemaal weglaten, maar dat zijn details.

Ik ga dit recept kopieren en binnenkort eens zelf mee spelen.
Vindt de combi Nelson en Tripel wel een goed plan, samen met M27 moet dit een spectaculair droge goed gehopte tripel geven.

Brouwers

Ik denk dat het wel een lekker bier gaat worden, maar een tripel zou ik het niet durven te noemen  ;).

Ik heb laat een tripel met galaxy hop en Wyeast high gravity gemaakt. Ik heb beduidend minder hop gebruikt en 2 verschillende varianten gemaakt, namelijk met en zonder koudhop. Zonder koudhop was er een redelijke balans tussen gist esters en fruitigheid uit de hop. In de koudhop variant (2 g/l) waren de esters een stuk moeilijker te proeven. In dit geval denk ik ook dat de hop alle pogingen tot het tripel karakter teniet gaan doen. Neemt niet weg dat het vast en zeker lekker gaat smaken.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om US-05 te nemen en deze op ~25 graden te vergisten. De gist schijnt dan ook lekker esterig te worden. Dochter van de Korenaer schijnt deze gist ook voor (bijna) al hun bieren te gebruiken, ook de tripel.

Verder zou ik de moutstort ook simpeler maken. Gerbuik of alleen Aroma of alleen de Cara120 en natuurlijk een iets grotere gift 3-5 %. Je gaat namelijk niet echt iets van die kleine giften proeven. Vooral niet icm met de hop. Ben wel benieuwd naar het resultaat. Peels bierbrouwgilde niets voor jou :D?

NiekBBQ

Kleine aanpassing; De Special-B eruit gehaald en de aroma en cara120 opgehoogd naar elk 2%. Ik ga hem toch vergisten met de M27.

Kan het kwaad om hem op wat lagere temp te vergisten dan geadviseerd?

Nu nog een datum zoeken om het te kunnen brouwen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptNelson Tripel
Brouwdatum
BiertypeTripel
Volume15,0 l
Begin SG1,075 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Rager)62 IBU
Brouwzaalrendement60,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
14,00 lWater uit Mariahout9,70 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,920 kgPale Ale moutDingemans7 EBC86,0 %
0,114 kgAroma 50Dingemans50 EBC2,0 %
0,114 kgCara 120Dingemans120 EBC2,0 %
0,572 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.2,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.2,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gNelson Sauvinbellen12,0%60 min.24,0 IBU
20,0 gNelson Sauvinbellen12,0%15 min.12,8 IBU
20,0 gNelson Sauvinbellen12,0%10 min.9,6 IBU
20,0 gNelson Sauvinbellen12,0%5 min.8,0 IBU
35,0 gNelson Sauvinbellen12,0%koudhop0,0 IBU
20,0 gNelson Sauvinbellen12,0%whirlpool8,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
15,0 gBelgian Ale (M27)bovengist


Jacques

Citaat van: NiekBBQ op 27-04-2015  13:30 uIk ga hem toch vergisten met de M27.

Kan het kwaad om hem op wat lagere temp te vergisten dan geadviseerd?

Zou ik niet doen. Als het echt een saisongist is kan de vergisting stokken wanneer je een lagere temperatuur aanhoudt.

NiekBBQ

Zojuist gebrouwen.
Kleine aanpassing, eerste hopgift verlaagd naar 5 gram. De overgebleven grammen gaan in de koudhop.

Het brouwen ging uitstekend. Het gaat me steeds makkelijker af. Dit is alweer mijn 5de brouwsel.

Enige 'probleem' is het hoge start SG van 1,090.  ;) Nu hopen dat de Mangrove M27 zijn werk gaat doen.
Gistkast staat ingesteld op 28 graden.

JanEric

Je hebt je brouwzaalrendement op 60% staan, misschien moet je die wat hoger instellen, dan kom je minder hoog uit met je begin SG.
vergisten op 28 graden, zou je dat wel doen? Dan heb je kans op ongewenste esters.

NiekBBQ

Mijn rendement staat zo laag omdat ik aan batchgewijs spoelen doe. Daarin wordt geadviseerd om je rendement naar 60-65% te zetten. Bevalt overigens uitstekend op deze manier spoelen. Alleen nog beetje stoeien met het rendement.

De M27 wordt geadviseerd om minimaal op 26 graden te vergisten. Vandaar de wat hogere temp.

bert braadslee

Citaat van: NiekBBQ op 24-05-2015  13:55 uMijn rendement staat zo laag omdat ik aan batchgewijs spoelen doe. Daarin wordt geadviseerd om je rendement naar 60-65% te zetten. Bevalt overigens uitstekend op deze manier spoelen. Alleen nog beetje stoeien met het rendement.

Een keertje je rendement goed meten!
Afgelopen 2 brouwtjes heb ik ook batchgewijs gespoeld, inderdaad lekker makkelijk. Mijn rendement daarmee is 75%...
 :brouwen:

NiekBBQ

Zojuist overgeheveld en SG gemeten. Nu al een SG van 1,012! SVG van 86,7% na 5 dagen.

Pittig gistje...

NiekBBQ

Klaar met bottelen. Eind SG van 1,004! SVG van 95,6%. 11,2 % alc.  :nut:

Hopelijk gaat het bier niet te alcoholisch smaken. Er zit voldoende hop in om dat weg te drukken. Hoop ik...

Vergelijkbare Topics (7)

22795

Gestart door Brouwter


Reacties: 27
Gelezen: 12396

634

Reacties: 309
Gelezen: 92041

43960

Reacties: 32
Gelezen: 4698

28035

Reacties: 5
Gelezen: 2302

10683

Reacties: 5
Gelezen: 2683

17147

Gestart door janjansen


Reacties: 24
Gelezen: 10128


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.