Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


't Kliekske - Irish Red Ale

Gestart door Johannesdeloper, 15-04-2015 13:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johannesdeloper

Na 6 keer brouwen heb ik nogal wat restjes mout, hop en gist overgehouden.
Onder andere ook het gewonnen Gozdawa pure ale gist. Met deze ingredienten
wil ik een qua style geinspireerde Irish Red Ale maken, ik ben benieuwd of het niet al te veel vloekt met deze ingredienten?
Voor een mooie rode kleur wil ik een bieten extract toevoegen.

't Kliekske

Method:   BIAB   Style:   Irish Red Ale
Boil Time:   60 min   Batch Size:   15 liters (fermentor volume)
Boil Size:   23 liters   Efficiency:   75% (brew house)
Boil Gravity:   1.033 (recipe based estimate)       
Original Gravity:1.051
Final Gravity:1.013
ABV (standard):4.98%
IBU (tinseth):27.63
EBC (morey):32.92

Fermentables
Amount   Fermentable                                 PPG   °L      Bill %
2.3 kg   United Kingdom - Maris Otter Pale   38   3.75     71.9%
500 g   Belgian Candi Syrup - Amber            32   40     15.6%
200 g   German - CaraMunich II                    34   46       6.3%
200 g   Belgian - Special B                            34   115       6.3%

Mash Guidelines
Amount   Description   Type   Temp   Time
18 L          Temperature   63 C                   40 min
18 L          Temperature   72 C                   30 min
18 L          Temperature   78 C                     1 min
Starting Mash Thickness: 2.8 L/kg

Hops
Amount   Type                           Type    Use         AA    USE  Time         IBU
17 g          Styrian Goldings          Leaf/Whole      5.5   Boil   60 min   16.71
12 g          Willamette                   Leaf/Whole      4.5   Boil   30 min     7.42
12 g          Willamette                   Leaf/Whole      4.5   Boil   10 min     3.5


Other Ingredients
Amount   Name    Type   Use   Time
200 g   Rode Biet    Other   Boil   10 min

Yeast
Gozdawa - Pure Ale 7
Attenuation  :   73%    Flocculation:   High
Optimum Temp:   16.7 - 32 °C   Starter:   Yes
Fermentation Temp:   20 °C   Pitch Rate:   -

Target Water Profile: Alkmaars water
Ca+2   Mg+2   Na+   Cl-   SO4-2   HCO3-
47            7           50   70   35           153


homoeccentricus

Voor mij niet gelaten, maar waarom zou dit "qua style" geïnspireerd zijn op een Irish Red Ale? Verwacht je dat de smaak in de buurt zal komen? Of is het voldoende om rode bietensap toe te voegen om een verband te hebben?  >:D

PS: ben geen fan van de stijl, of toch niet van de Irish Red Ales die ik al gedronken heb. Veel te moutig voor mij.

Johannesdeloper

Ik zal mijn keuze en twijfels toelichten.

Ik heb me allereerst ingelezen op http://byo.com/hops/item/1868-irish-red-ale-style-profile
Maris Otter in combinatie met niet te veel Caramouten wordt aangeraden.
(mijn kliekje gaat niet verder dan 2,3 kg.)
Muenchener is prima, over Special B zijn de meningen verdeeld.
Irish Red heeft geen uitgesproken hop flavor. UK Kent Golding en Tettnanger worden veel genoemd, maar ook Willamette.
De laatste heb ik nog en vond ik heerlijk in mijn vorig bier. Styrian Goldings is natuurlijk totaal geen Kent Golding, maar
een niet te expliciete neutrale hop die volgens mij niet echt vloekt in een Irish Red.

De karamelsiroop valt te betwisten. Een andere overweging zou zijn pilsmout gebruiken of bijvoorbeeld, tegen het kliekjes idee in,
X-Red mout kopen en gebruiken.

Meest gebruikte gist is Wyeast Irish Read. Maar Gozdawa brengt ook irish red pakketten op de markt, mijn
aanname is dat ze daarvoor deze Pure Ale 7 gist gebruiken.
Dus kortgezegd wordt het de keuze tussen echt "kliekjes bier" of meer stijlvast, met andere hop en ander gist en een beetje schuiven met de mout en de zelfgemaakte kandijsiroop.

O ja, deze zomer ga ik op vakantie naar Ierland, dus deze om alvast wat in te drinken. Ik vind Kilkenny and Murphy Irish Red lekker bier,
zeker te preferen boven Heiniken of Grolsch. Gewoon lekker ongecompliceerd bier.

homoeccentricus

Dat is allemaal heel mooi. Maar wat mij wat stoort is dat er eigenlijk niets "Iers" is aan dit bier. Maar, don't worry, mij in slaap huilen zal ik niet doen ;-)

Johannesdeloper

Brengt me op een idee, ik heb ook nog een kliekje Ierse Whiskey in de kast staan.
IK denk er nu over om voor de helft van de batch ,dus 7,5 L,  daar 0,1 L Ierse Whiskey vlak voor
het bottelen toe te voegen. Op amerikaanse fora zijn ze daar goed over te spreken, maar
je moet kennelijk niet te veel aan je bier willen toevoegen.

homoeccentricus

Nu begin ik er toch voor te vrezen dat ik vannacht in mijn bed zal liggen woelen...  :P

Vergelijkbare Topics (7)

30054

Gestart door BVeenema


Reacties: 16
Gelezen: 4951

11072

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 8
Gelezen: 2855

01-03-2009 21:50 u
door oranjeboombiertje
1163

Gestart door MaartenM


Reacties: 24
Gelezen: 7573

43966

Reacties: 3
Gelezen: 668

22104

Gestart door Werner


Reacties: 14
Gelezen: 3907


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.