Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Een nieuwe IPA

Gestart door Yogi, 25-10-2014 21:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Yogi

Morgenochtend weer eens een lekker bittere IPA brouwen. (Commentaar welkom!)

Er zit 10 l Spa water bij, totaal komt dan uit op 17 l.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk9 Crafted Pours IPA
Naam receptIPA
Brouwdatum24-10-2014
BiertypeEngelse India Pale Ale
Volume7,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)46 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
9,70 lWater uit Zutphen4,53 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC86,0 %
0,200 kgVienna moutWeyermann7 EBC4,3 %
0,100 kgBiscuitDingemans50 EBC2,2 %
0,100 kgAbbey moutWeyermann45 EBC2,2 %
0,050 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC1,1 %
0,200 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.60 min.2,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,9 gSimcoebellen11,8%60 min.23,4 IBU
15,0 gCentennialpellets10,3%15 min.5,6 IBU
15,0 gSimcoebellen11,8%10 min.4,4 IBU
40,0 gCrystalpellets2,5%5 min.2,3 IBU
50,0 gCrystalbellen2,5%0 min.2,6 IBU
15,0 gCentennialbellen10,3%0 min.3,2 IBU
15,0 gSimcoepellets12,2%0 min.4,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


RobinB

Rare stort met al die kleine beetjes.
En een Engelse IPA wordt het ook niet echt met al die Amerikaanse hoppen.

seed7


Yogi

Citaat van: seed7 op 26-10-2014  07:16 u

Ingo

Bedankt, zojuist gekeken. Makes sense!

Ik ga het simpeler doen: MO als basis + 1 andere mout soort, waarschijnlijk vienna of biscuit. Het moet een IPA worden met iets van toast, dus ik denk aan biscuit.

Ik laat denk ik de Simcoe weg en gebruik Crystal voor vlamuit en koudhop.

Esterenbrouw

Yogi, klopt de hoeveelheid mout wel of het aantal te brouwen liters?

William

Citaat van: Yogi op 26-10-2014  09:18 uIk ga het simpeler doen: MO als basis + 1 andere mout soort, waarschijnlijk vienna of biscuit. Het moet een IPA worden met iets van toast, dus ik denk aan biscuit.

Dat lijkt me een goede.

Je zou nog kunnen overwegen het suiker weg te laten. Dat leidt samen met het maischschema tot een potentieel droog bier waardoor de bitterheid wel net iets te straf kan worden. Dit is wel afhankelijk van de gist die je gebruikt, S04 houdt het misschien nog wel wat voller.

Citaat van: Yogi op 26-10-2014  09:18 uIk laat denk ik de Simcoe weg en gebruik Crystal voor vlamuit en koudhop.

Ook prima. Met deze hoppen wordt het wel wat meer een US -type IPA

RobinB

Citaat van: seed7 op 26-10-2014  07:16 uIngo
Mooie verwoording van wat hier jaren geleden het "Simpelheidsgebot" werd genoemd door JWVG, waar ik ook sterk voorstander van ben. Vandaar dat ik ook altijd vraag wat precies de bedoeling is bij complexe storten/recepten met kleine beetjes van dit en dat. :)

Citaat van: RobinB op 26-10-2014  01:13 uEn een Engelse IPA wordt het ook niet echt met al die Amerikaanse hoppen.
Citaat van: William op 26-10-2014  09:57 uMet deze hoppen wordt het wel wat meer een US -type IPA
Je geeft in je recept aan dat het een Engelse stijl IPA moet worden, maar je gebruikt allemaal typisch Amerikaanse hoppen. Die geven er een duidelijk Amerikaans karakter aan, wat dus geen Engelse stijl IPA zal opleveren. :)

Yogi

Citaat van: RobinB op 26-10-2014  13:35 uMooie verwoording van wat hier jaren geleden het "Simpelheidsgebot" werd genoemd door JWVG, waar ik ook sterk voorstander van ben. Vandaar dat ik ook altijd vraag wat precies de bedoeling is bij complexe storten/recepten met kleine beetjes van dit en dat. :)
Je geeft in je recept aan dat het een Engelse stijl IPA moet worden, maar je gebruikt allemaal typisch Amerikaanse hoppen. Die geven er een duidelijk Amerikaans karakter aan, wat dus geen Engelse stijl IPA zal opleveren. :)

Het moet wel degelijk een USA type IPA worden, ik wist niet dat die ook in BrouwHulp zat. Vandaar dat ik de Engelse had aangevinkt. Ik ga Wyeast 1332 gebruiken (NW Ale) met Centennial en Crystal hop.

Het lukte me niet om 4 kg MO in de pan te krijgen, er zit 3,240 kg in (en 300 g Vienna)!


seed7

Citaat van: RobinB op 26-10-2014  13:35 u"Simpelheidsgebot"

"in der Beschränkung zeigt sich erst der Meister" -- J.W. von Goethe, Sonette, Kapittel 1

Ingo

RobinB

Citaat van: Yogi op 26-10-2014  13:55 uHet moet wel degelijk een USA type IPA worden
Dan zit je wel goed, ik zou dan wel juist de Crystal hop eruit te gooien ipv de simcoe, Crystal is een Duits-achtige aromahop ("nobel"). Het is géén typische C-hop ondanks de naam.

Yogi

Citaat van: RobinB op 26-10-2014  14:20 uDan zit je wel goed, ik zou dan wel juist de Crystal hop eruit te gooien ipv de simcoe, Crystal is een Duits-achtige aromahop ("nobel"). Het is géén typische C-hop ondanks de naam.

Daar ben ik dan mooi ingetrapt! Maar op Hopunion staat hij toch echt onder de US hops:

https://www.hopunion.com/crystal/

Ik begreep dat je beter een laag alfazuur hop kunt gebruiken als vlamuit om een "planten"smaak te voorkomen. Wat dat betreft leek Crystal mij een betere keus t.o.v. Simcoe. Anyway, we zien over een paar weken wel wat het wordt. De gist ruikt in ieder geval super lekker, een beetje zoetig maar ook fris.

Vergelijkbare Topics (7)

7493

Reacties: 20
Gelezen: 5615

35165

Reacties: 11
Gelezen: 3030

19029

Reacties: 17
Gelezen: 4398

39655

Reacties: 3
Gelezen: 1851

26883

Reacties: 19
Gelezen: 9850

44101

Reacties: 7
Gelezen: 1052


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.