Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


(IP)A met Citra

Gestart door Yogi, 29-08-2014 21:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Yogi

Morgen wil ik weer eens een leuke IPA maken voor in mijn 10 liter vergistingsfles.

Zojuist heb ik 100 gram Citra bloemen gekocht.

Ik ga voor een Engelse Ale als basis maar voeg havermout toe volgens dit recept:

http://riverwards.blogspot.nl/2014/03/hopwards-tired-hands-brewing-hophands.html

Het wordt dus een Ale met een haver mondgevoel en schuimkraag. En dat gehopt met veel Citra voor de lekkere geur.

Heeft er iemand nog iets aan toe te voegen? Of iemand die denkt dat dit niet lekker zal worden? Ik hoor graag!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkAmerican Ale "HOPHANDS CLONE"
Naam recept
Brouwdatum30-08-2014
BiertypeEngelse India Pale Ale
Volume5,5 l
Begin SG1,057 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd45 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
3,40 lWater uit Zutphen5,75 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,000 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC48,4 %
0,800 kgMild moutThomas Fawcett and Sons9 EBC38,7 %
0,268 kgGemoute haverThomas Fawcett and Sons4 EBC13,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust66,0 °C2 min.60 min.1,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
2,9 gAmarillopellets8,9%45 min.7,9 IBU
10,0 gCitrabellen14,1%2 min.7,2 IBU
23,0 gCitrabellen14,1%0 min.16,6 IBU
10,0 gCitrabellen14,1%koudhop0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
5,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


JanEric

Je korte kooktijd valt me op. 45 minuten is wel erg kort. Ik zou voor minimaal 60 minuten gaan. Verder gebruik je gemoute haver. Is dat niet iets anders dan de havervlokken uit het oorspronkelijke recept? Gemoute haver dat moet toch verstijfseld worden op een bepaalde temperatuur?

RobinB

Gemoute haver hoeft niet te worden verstijfseld, dan gaan juist de gevormde enzymen stuk. ;)

JanEric


Yogi

Citaat van: JanEric op 29-08-2014  22:31 uJe korte kooktijd valt me op. 45 minuten is wel erg kort. Ik zou voor minimaal 60 minuten gaan. Verder gebruik je gemoute haver. Is dat niet iets anders dan de havervlokken uit het oorspronkelijke recept? Gemoute haver dat moet toch verstijfseld worden op een bepaalde temperatuur?

Heeft te maken met mijn pan: daar kan maar 7 liter in. Met 45 minuten heb ik minder boil off dan bij 60 minuten (past niet in de pan). Na de kook voeg ik 3 l Spa blauw uit de koelkast toe (helpt ook om de juiste ent temp te bereiken).

Ik ben er nog niet in geslaagd om uit te rekenen wat er gebeurt als je tijdens het koken water toevoegt.

RobinB

Qua SG gebeurt praktisch hetzelfde uiteraard, behalve dat de dichtheid van kokend water lager is.
Wat je ook kan doen is iets meer wort filteren en dan daar steeds van bijvullen. Zo kan je het rendement ook opkrikken. ;)

Yogi

Inderdaad ja, zo had ik het nog niet bekeken. Dat ga ik doen.

Jacques

Citaat van: JanEric op 29-08-2014  22:37 uWeer wat geleerd :weetbeter:

Haver hoeft sowieso niet verstijfeld te worden als je een uur bij 66 ºC maischt. 

Bennemans

Citaat van: Jacques op 29-08-2014  23:45 uHaver hoeft sowieso niet verstijfeld te worden als je een uur bij 66 ºC maischt.

Jaques, geldt dat ook voor maïs, tarwe, rijst etc.???

Jacques

Citaat van: Bennemans op 30-08-2014  03:18 uJaques, geldt dat ook voor maïs, tarwe, rijst etc.???

Voor tarwe niet omdat dit graan verstijfseld tussen de 58 en 64 ºC. Het verstijfselt tijdens het maischen.
Maïs verstijfselt tussen de 62 en 76 ºC voor dit graan kan het raadzaam zijn te verstijfselen. Als je vlokken gebruikt is dit echter weer niet noodzakelijk omdat de vlokken al tijdens het productieproces al een verstijfseling hebben ondergaan.
Rijst verstijfselt tussen de 68 en 82 ºC. Dit gaan moet je altijd verstijfselen, behalve als je vlokken gebruikt.

Bennemans


Yogi

Plop! Hij is lekker geworden! Licht bitter van de Amarillo en zoetig, tropisch van de Citra. Aroma is een beetje als ouderwetse bowl met vruchtjes. Mooie gele pale kleur. De haver maakt het romig en zacht. Hij is het lekkerst als hij goed koud is.




Bennemans

Ziet er smakelijk uit. Proost. :proost:

Markiej87



Citaat van: Yogi op 20-09-2014  17:04 u

Dat is mijn favoriete bierglas ;)

Vergelijkbare Topics (7)

10041

Reacties: 24
Gelezen: 28944

44282

Reacties: 7
Gelezen: 649

34263

Reacties: 6
Gelezen: 2025

21005

Reacties: 3
Gelezen: 1981

37642

Reacties: 23
Gelezen: 5427

25578

Reacties: 18
Gelezen: 5520

2365

Reacties: 17
Gelezen: 6794


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.