Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


BRY-97 voor een tarwe/rook combinatie

Gestart door Ansius, 26-08-2014 19:18 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ansius

Wat vinden jullie van het volgende recept:

40% tarwemout.
40% pale of viennamout.
20% rookmout.

Maischschema;
10 minuten op 55 graden.
20 minuten op 60 graden.
15 minuten op 63 graden.
20 minuten op 70 graden.
15 minuten op 73 graden.
1 minuut op 78 graden.

Hoeveelheid spoelwater  is 3,5 op 10 liter maischwater.

Challenger hop tot 40 IBU.
De helft FWH en de andere helft 15 minuten mee laten koken.
Koken 80 minuten.

Doel is een bier van rond de 5% alcohol vergist met BRY-97.
Vergistingstemperatuur 20 graden.

Bennemans

Een redelijk bittere rook Weizen ale-achtige

Thamerdal

Waarom heb je voor deze gist gekozen?

Etn82

Ha ANSIUS,

Zou je misschien iets meer kunnen toelichten op het (vrij) uitvoerige maischschema?

De 55 ºC snap ik in verband met de tarwe (zou ook op 50 ºC)

Maar de afzonderlijke stappen op 60 ºC - 63 ºC en 70 ºC - 73 ºC snap ik niet zo goed. Aangezien er in het gebied van 60 - 63 ºC beta-amylase en in het gebied 70-73 ºC plaats zal vinden. Dus waarom afzonderlijke stappen? Je zou mijn inziens net zo goed één stap van 62 ºC en één stap van 72 ºC kunnen doen.

Het lijkt me verder dat een uurtje koken voor een dergelijk licht bier afdoende is. Je gebruikt ook geen pilsmout, dus de kans op DMS is daardoor al wat kleiner. Ik neem aan dat je voor een lichtgekleurd bier gaat, dus korter koken helpt daar ook bij.

Ansius

Mijn maischpan houdt de temperatuur 15 tot 20 minuten gemakkelijk vast. Als ik daarna verder verwarm gaat de temperatuur bijna direkt omhoog. Omdat ik 20 minuten te kort vind maak ik er 2 stappen van voor beide amylases.
Een aan de onder en een aan de bovengrens.
Maischen gaat zo sneller en gemakkelijker dan 35 minuten op 62/72 graden bij mijn systeem omdat de maischpan deze temperaturen geen 35 minuten vasthoud.
Moet ik tussentijds weer bijwarmen, roeren, meten.
Tijdens deze 4 korte stappen heb ik iedere keer een kwartiertje om wat andere dingen te doen zoals hop afwegen, schoonmaken, spoelsysteem klaar maken enz.
Is dus een praktische reden.

Kook altijd 80 of 90 minuten en heb nog nooit anders gedaan.
Heb er nog nooit aan gedacht om korter te koken.

Omdat ik de BRY-97 eens wil uitproberen is de reden van de keuze van de gist.
Vorige keer zelfde recept met Weihenstephan gebrouwen en dat is geen slechte combinatie.

De gist is ook een van de redenen dat ik dit recept voorleg.

RobinB

De gist is meer toegespitst op Amerikaanse stijl ales; clean en neutraal vergistend wat de nadruk legt op de mout en hoppen. :)

Ansius

Bedoel je daarmee niet zo geschikt?

RobinB

Niet per se.
Het zal zeker geen weizenachtig bier worden, daar heb je een weizengist voor nodig. Verder is die tarwemout dan mogelijk minder van "nut", al geeft het natuurlijk wel wat typisch weeïge tarwesmaak. Door de rookmout kan dat evt weer onderdrukt worden.

Het kan desalniettegenstaande een prima biertje worden. Voor een rauchbier zou ik het een prima gist vinden.

bierhenkie

Ik heb toch echt ergens gelezen dat dit de korrel van de WY1007 zou zijn.
EDIT
Dat was die andere '97
/EDIT

Thamerdal

Citaat van: RobinB op 27-08-2014  18:43 uDe gist is meer toegespitst op Amerikaanse stijl ales; clean en neutraal vergistend wat de nadruk legt op de mout en hoppen. :)

Dat dacht ik dus ook.
Maar... gewoon proberen; dat is het leuke van brouwen!

Ansius

Zeer tevreden met het resultaat.
De BRY-97 gist heeft er een mooie smaak aan gegeven.
Deze gist ga ik zeker vaker gebruiken.

NB Het bier proeft niet erg bitter wat ik wel een beetje had verwacht!

Vergelijkbare Topics (7)

21757

Reacties: 3
Gelezen: 2161

31714

Reacties: 11
Gelezen: 2879

41634

Reacties: 29
Gelezen: 4343

7026

Reacties: 17
Gelezen: 9014

29859

Reacties: 2
Gelezen: 1628

40323

Reacties: 23
Gelezen: 2806

715

Gestart door Edgar


Reacties: 17
Gelezen: 9235


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.