Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept hoppig biertje met wat ik heb

Gestart door Sint Maarten, 31-05-2014 11:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sint Maarten

Ik wil iets lekkers maken. Vrij simpel receptje, dat is de bedoeling. Eindresultaat wat ik ongeveer zoek is een hoppig biertje van ongeveer 6-6.5 %vol, dus start SG denk ik ongeveer 1060-1065. Licht van kleur (10-14 EBC?). Mag lekker bitter. Maar met de ingrediënten die ik nu heb. Dat is dus de uitdaging.

Wie denkt er mee?

Mouten:
Pilsmout (3 EBC)
Tarwemout (3EBC)
Munich (15 EBC)
Maisvlokken
Havervlokken

Hop:
Magnum 10,7%
Styrian Goldings 1,5%
Saaz 3,8%

Idee mout was:

70% pils
10% tarwe, munich en mais

Of (omdat ik simpel wilde)
90% pils
10% munich

Als gisten heb ik:

Safbrew S-33 en T-58

Biermagneet

Misschien even het maischschema er bij doen volgens mij kunnen de heren kenners er dan wat meer mee.

Pizzabakker

70% Pils
15% Tarwe (friszuur en goed schuim)
15% Munich (beetje moutbody)

SG 1.060

35 EBU Magnum bitterhop
aan het eind nog wat magnum voor het aroma

Vergisten met T-58 en koudhoppen met Saaz

Ik heb onlangs zoiets gebrouwen maar dan gekoudhopt met Cascade.
Erg lekker biertje, hoppig, stevig, maar niet zwaar. Laat de zomer maar komen!

Sint Maarten

Citaat van: Pizzabakker op 31-05-2014  19:08 u70% Pils
15% Tarwe (friszuur en goed schuim)
15% Munich (beetje moutbody)

SG 1.060

35 EBU Magnum bitterhop
aan het eind nog wat magnum voor het aroma

Vergisten met T-58 en koudhoppen met Saaz

Ik heb onlangs zoiets gebrouwen maar dan gekoudhopt met Cascade.
Erg lekker biertje, hoppig, stevig, maar niet zwaar. Laat de zomer maar komen!

Klinkt goed Pizzabakker. Betreft idee zitten we geloof ik op 1 lijn. Een lekker zomers bier.

Betreft Maischen dacht ik aan (medium body):

62*C 45 min
72*C 10 min
78*C 5 min

En wat zal het verschil in uitwerking zijn tussen de 2 verschillende gisten?

En als ik eventueel de Styrian doe i.p.v. de Saaz voor koudhoppen?

Jacques

Citaat van: Sint Maarten op 31-05-2014  20:17 uEn wat zal het verschil in uitwerking zijn tussen de 2 verschillende gisten?

Zie http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:gegevens_gedroogde_gist

Sint Maarten

Citaat van: Jacques op 31-05-2014  23:02 uZie http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:gegevens_gedroogde_gist

Bedankt Jaques. Zo te lezen is de S-33 niet echt aan te raden. Tenminste, ik zoek niet naar een korrelgistsmaak, oplosmiddelachtig.

Jacques

Oplosmiddelachtig is anders een heel gebruikelijke smaak in bier. De smaak wordt veroorzaakt door de stof ethylacetaat, de meest voorkomende ester in bier. Sommige gisten maken daar meer van aan dan andere en dan ga je de smaak proeven. De smaak wordt ook vaak associeert met fruitig. Bij bovenmatig veel ethylacetaat heb je een smaakafwijking te pakken. Dat heb je bij de S-33 niet zo snel.
Oplosmiddelachtig heeft overigens niets van doen met korrelgist als zodanig. Er zijn ook vloeibare gisten die veel van deze stof aanmaken. Een bekend voorbeeld is de gist van Westmalle.

Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Ethylacetaat (Waar gesproken wordt over wijn en niet over bier. De terminologie 'vervuiling' is ook wat gebrekkig. Smaakafwijking zou een stuk beter zijn.)

Sint Maarten

Citaat van: Jacques op 01-06-2014  10:00 uOplosmiddelachtig is anders een heel gebruikelijke smaak in bier. De smaak wordt veroorzaakt door de stof ethylacetaat, de meest voorkomende ester in bier. Sommige gisten maken daar meer van aan dan andere en dan ga je de smaak proeven. De smaak wordt ook vaak associeert met fruitig. Bij bovenmatig veel ethylacetaat heb je een smaakafwijking te pakken. Dat heb je bij de S-33 niet zo snel.
Oplosmiddelachtig heeft overigens niets van doen met korrelgist als zodanig. Er zijn ook vloeibare gisten die veel van deze stof aanmaken. Een bekend voorbeeld is de gist van Westmalle.

Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Ethylacetaat (Waar gesproken wordt over wijn en niet over bier. De terminologie 'vervuiling' is ook wat gebrekkig. Smaakafwijking zou een stuk beter zijn.)

Goede informatie Jaques, daar kan ik wat mee. Bedankt. Dan ga ik toch voor de S-33.

Sint Maarten

Dit is het geworden:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk002
Naam receptZomer Bitter
Brouwdatum01-06-2014
BiertypeEngelse India Pale Ale
Volume16,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)37 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
20,20 lWater uit Zutphen2,91 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,258 kgPilsmoutArsegan3 EBC70,0 %
0,465 kgTarwemout lichtArsegan3 EBC10,0 %
0,465 kgMaïsvlokkenArsegan3 EBC10,0 %
0,465 kgMunich moutArsegan15 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.4,3 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.4,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
23,7 gMagnumbellen10,7%60 min.34,9 IBU
21,4 gStyrian Goldingsbellen1,5%10 min.1,6 IBU
10,0 gStyrian Goldingsbellen1,5%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

Ben nu bezig met de eerste maischstap.

Vergelijkbare Topics (7)

34331

Reacties: 9
Gelezen: 3010

17929

Reacties: 8
Gelezen: 4363

38929

Reacties: 1
Gelezen: 1365

23845

Gestart door Jules


Reacties: 5
Gelezen: 2149

3216

Gestart door Adrie


Reacties: 57
Gelezen: 23667


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.