Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


RIS voor de eerste keer

Gestart door Jerome, 30-11-2013 18:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jerome

Binnenkort van plan om een RIS te brouwen:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptKaramazovy
KenmerkRussian Imperial Stout
Brouwdatum01/02/2014
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters10
Gewenst begin SG1095 (9.8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater28.7 liter
Maischdikte3.6 l/kg
Maischwater16.9 liter
Spoelwater10.9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur112 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid50 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC60.0 %2897 gr3 EBC
Caramunich15.0 %724 gr123 EBC
Havervlokken6.0 %290 gr4 EBC
Crystal malt8.0 %386 gr130 EBC
Zwartemout3.0 %145 gr1400 EBC
Special B4.0 %193 gr391 EBC
Kristalsuiker4.0 %193 gr0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Centennial11.5 %14 gr60 minuten31 EBU
Northern Brewer (D)9.0 %10 gr30 minuten13 EBU
Northern Brewer (D)9.0 %7 gr15 minuten6 EBU
Simcoe11.9 %2 gr5 minuten1 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1084 Irish Ale
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C10 minuten3.6 l/kg
262°C20 minuten3.6 l/kg
367°C60 minuten3.6 l/kg
478°C5 minuten3.6 l/kg

Als iemand enig advies heeft, heel graag. RIS is helemaal nieuw voor me. Na een aantal recepten doorgelezen te hebben, heb ik deze samengesteld. De Centennial vervang ik misschien voor Perle, misschien het % Special-B iets omhoog?

Neetje

10 liter bier met 28,7 liter totaal brouwwater?

RobinB

Naar mijn idee teveel caramout... 27%...
Ik zou de caramunich verwijderen, Crystal (Thomas fawcett?) indien gewenst tot max 10% ophogen, specB zo laten, zwarte mout naar 5% en evt nog wat chocomout erbij.
Een RIS mag best gebrand, het is immers een stout.
Caramout mag d'r ook wel in, maar niet zoveel (naar mijn smaak). :)

Daarnaast zou ik de northern brewer voor de bittergift gebruiken (40 IBU) en de centennial voor de aromagiften ipv de northern brewer (20 resp. 10 IBU).
Simcoe 5 g.

MM

Ik zou de kristalsuiker eruit laten. Dat geeft een iets vollere body.

Jacques

Citaat van: MM op 01-12-2013  13:54 uIk zou de kristalsuiker eruit laten. Dat geeft een iets vollere body.

Als je alleen de suiker er uit haalt krijg je een mindere body.  ;)
Een suikertoevoeging geeft meer alcoholen en vergistingsproducten. Hierdoor krijg je meer body!

Maar waarschijnlijk bedoel je dat je de suikergift wilt vervangen door mout. Je hebt dan iets meer restsuikers.

MM

Citaat van: Jacques op 01-12-2013  14:52 uAls je alleen de suiker er uit haalt krijg je een mindere body.  ;)
Een suikertoevoeging geeft meer alcoholen en vergistingsproducten. Hierdoor krijg je meer body!

Maar waarschijnlijk bedoel je dat je de suikergift wilt vervangen door mout. Je hebt dan iets meer restsuikers.

Ik bedoelde eigenlijk de suikergift eruit laten. Vervangen door mout is inderdaad een betere optie.

Vergelijkbare Topics (7)

29471

Reacties: 16
Gelezen: 5436

37349

Reacties: 7
Gelezen: 2018

9765

Reacties: 22
Gelezen: 5935

23363

Reacties: 22
Gelezen: 5767

42707

Reacties: 6
Gelezen: 1154

21507

Reacties: 22
Gelezen: 7639

42186

Reacties: 8
Gelezen: 1588


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.