Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


IPA met 3 hopsoorten

Gestart door Luc_Tilburg, 25-11-2013 21:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Luc_Tilburg

Hallo!

Dit is mijn eerste post, ik ben weken bezig geweest met het bij elkaar sprokkelen vn brouwbenodigdheden en volgende week ga ik mijn eerste bier ooit brouwen: een IPA. Ik heb 3 hopsoorten geselecteerd waarmee ik bitter en aroma wil toevoegen aan mijn bier. Wat vinden jullie van mijn recept?

Bierstijl Amerikaanse IPA Berekende kleur 37 EBC (Morey)
Volume 20,50 l Berekende bitterheid 81 IBU (Rager)
Brouwzaalrendement 75,0% Bitterheidsindex 1,09 BU/GU
Kooktijd 90 min.
Water(behandeling)
Hoeveelheid Ingrediënt
Water uit Water 20,00 l
Spoelwater 10,67 l

Vergistbare ingrediënten:

6,00 kg 85,7 % Pale Ale mout Dingemans 7 EBC
1,00 kg 14,3 % Cara 120 Dingemans 120 EBC

Maischschema

Beta-amylaserust 62,0 °C Infusie 1 min. 10 min. 2,9 l/kg
Alfa-amylaserust 72,0 °C Directe verwarming 15 min. 45 min. 2,9 l/kg
Uitmaischen 78,0 °C Directe verwarming 10 min. 5 min. 2,9 l/kg

Hop

30,0 g Amarillo 8,9% 90 min. 35
20,0 g Chinook 13,0% 90 min. 37
20,0 g Cascade 5,5% 10 min. 3
10,0 g Chinook 13,0% 10 min. 4
10,0 g Amarillo 8,9% 10 min. 2
20,0 g Cascade 5,5% koudhop 0

Gist

1 zak 1056 American Ale Wyeast Labs bovengist

Ik ben nog niet zeker qua hopgiften en de duur van de maischstappen... advies is meer dan welkom!

Groeten,

Luc

William

Zo te zien wordt het een stevig bitter bier met een begin SG van rond de 1072.

Voor een volmout bier vind ik de cara120 een beetje aan de hoge kant vooral ook omdat je maar een hele korte rust bij 62°C hebt en een lange rust bij 72°C. Dat levert een vol bier op wat op zich wel past bij de behoorlijke bitterheid van 81 IBU.
Vind je zo'n bitterheid wel prettig (heb je al eens zoiets geproefd?)

De hopsoorten en stort is jammie. Eventueel de koupdhop nog iets verhogen.

Welkom!

Luc_Tilburg

Hoi William! Dankjewel voor je opmerkingen. Hier kom ik denk ik wel verder mee. Ik ga voor een volle hop smaak maar het bier moet niet TE bitter worden..

Welke maischstappen qua duur bij 62 en 72 graden zou jij adviseren bij deze ingrediënten?

Luc

William

Bijvoorbeeld 30 min 62°C en 30 min 72°C en dan uitmaischen
of 60 min 67°C en dan uitmaischen.

Ik zou eerst eens voor 50 a 60 IBU gaan. Dat is al bitter genoeg.

Luc_Tilburg

Ik kom ook ergens het volgende maischschema tegen als aanbevolen als uitgangspunt voor eigenlijk alle soorten bier:

52 graden - 15 min
62 graden - 60 min
72 graden - 30 min
78 graden -   5 min

Dit vond ik op brouw-bier.nl

Kun je dit schema aanraden voor mijn ipa recept? Ik zal eea aanpassen in BrouwHulp. Eens kijken hoe ik de verwachte IBU het beste naar 60-70 kan brengen.

Grtn Luc

RobinB

Lijkt mij veel te droog voor een IPA.
Het is daarentegen ook afhankelijk van de soort IPA die je wilt brouwen. Grosso modo zijn er binnen de Amerikaanse IPA 2 stromingen; een droge variant en een vollere karamellige variant. De laatste is bij mij favoriet.

Luc_Tilburg

Bij deze ea aangepast:

Biertype Amerikaanse IPA
Volume 20,00 l
Begin SG 1,072 SG
Berekende kleur (Morey) 37 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth) 70 IBU
Brouwzaalrendement 71,0 %
Kooktijd 90 min.

6,00 kg Pale Ale mout Dingemans 7 EBC 85,7 %
1,00 kg Cara 120 Dingemans 120 EBC 14,3 %

Maischschema

Beta-amylaserust 62,0 °C 1 min. 30 min. 2,7 l/kg
Alfa-amylaserust 72,0 °C 10 min. 30 min. 2,7 l/kg
Uitmaischen 78,0 °C 10 min. 5 min. 2,7 l/kg

HOP:

23,7 g Amarillo bellen 8,9% 90 min. 29,1 IBU
15,8 g Chinook pellets 13,0% 90 min. 31,2 IBU
20,0 g Cascade pellets 5,5% 10 min. 3,3 IBU
10,0 g Chinook pellets 13,0% 10 min. 3,9 IBU
10,0 g Amarillo bellen 8,9% 10 min. 2,5 IBU
30,0 g Cascade pellets 5,5% koudhop 0,0 IBU

1 pak(ken) American Ale (1056) bovengist

Oxhead

15% cara is wel veel, maar vergeet vooral niet een giststarter te maken van de Wyeast. Begin daar op tijd mee.
Verder kan je het maischen ook simpel op 67 graden doen voor 1,5 uur.
 :degroeten:

Jacques

Citaat van: Luc_Tilburg op 26-11-2013  17:13 uIk kom ook ergens het volgende maischschema tegen als aanbevolen als uitgangspunt voor eigenlijk alle soorten bier:

52 graden - 15 min
62 graden - 60 min
72 graden - 30 min
78 graden -   5 min


De 52 ºC stap kan er standaard uit. ;D
De 62 ºC stap standaard 60 minuten is best lang.
En de 78 ºC kan er ook uit.


Mijn 'standaard schema' is in ieder geval een stuk korter.
66 ºC 45 min
73 ºC 20 min 
Scheelt bijna een uur maischen.

Vergelijkbare Topics (7)

14546

Reacties: 12
Gelezen: 7627

42726

Reacties: 1
Gelezen: 645

35227

Reacties: 2
Gelezen: 1201


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.