Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bosbes Amber (Ale de Mirtilles)

Gestart door dennis, 06-08-2012 13:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

dennis

Afgelopen week in Finland een middagje met mijn bessen-oogst-schepje in de uitgestrekte bossen 2 kg bosbessen geoogst en deze in jampotjes mee naar huis kunnen nemen. Ik wil al een behoorlijk tijdje een bosbessenbier maken en nu gaat het er eindelijk van komen.

Er zijn niet zoveel voorbeelden van recepten. Van William en Herman een porter en ik wil er eigenlijk een amber stijl bier mee maken, de uitgangspunten voor dit recept:
 - beetje 'gewicht' (6,5% alc)
 - amber zoetje moet tegenwicht geven aan zuurtje uit de bessen
 - bosbessen aroma mag flink aanwezig zijn, icm belgian ardennes fruitigheid (vergsiting 22°). Bessen toevoegen in lagering.
Hoe hoog zal ik de ibu's inzetten? Ik zit nu een beetje gematigd te denken met alleen een basis bitterheid. Nog een 5% suiker component opnemen in de stort, om het een beetje beter doordrinkbaar te maken?


BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk38
Naam receptAle de Mirtilles
Brouwdatum10-08-2012
BiertypeBlond
Volume34 liter
Gewenst begin SG1.065 g/l
Berekende kleur32 EBC (Morey)
Berekende bitterheid27 IBU (Tinseth)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement83%
Totaal brouwwater46,8 liter
Beslagdikte2,69 l/kg
Maischwater25 liter
Spoelwater21,76 liter
Kooktijd75 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pale mout579,07,350
CaraRed3915,01,396
CaraMunich (Cara 120)1235,00,465
Chocolademout (Mout roost 900)8001,00,093

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Versuikering650602,69
dextrinase721552,69

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Challenger6,5Hopbellen7565,027
ingemaakte bosbessenFruit02000,0

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 3522 Belgian Ardennes


dennis

Morgen brouwen. Lang geleden, voelt bijna onwennig na 5 weken niet brouwen.

Iom Stefan is de zwarte mout een debittered geworden. Verder recept gehandhaafd.

Vergelijkbare Topics (7)

43518

Reacties: 23
Gelezen: 2605

23627

Reacties: 20
Gelezen: 6105

8297

Gestart door Piet_v


Reacties: 13
Gelezen: 4416

29539

Reacties: 3
Gelezen: 2804

12434

Gestart door De-Geert


Reacties: 49
Gelezen: 14778

36394

Reacties: 9
Gelezen: 2475

23-11-2018 18:58 u
door Serge VL
16986

Reacties: 4
Gelezen: 2370


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.