Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Restjes opwerken, suggesties voor Belgisch biertje?

Gestart door NewLine, 02-08-2012 20:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

NewLine

Ik zou graag eens wat restjes opwerken.
Ik zou liefst een redelijk klassiek Belgisch smakend biertje ervan willen maken (blond/trippel/dubbel/iets anders).
Ik heb wel enkel een US-05 korrelgist  :(

Verder heb ik nog:

Spalt Select   49 g
Hallertau Hersbrucker       65 g
Northern Brewer    46 g
Cascade   50 g
Saaz   71 g

Pils 3   4500 g
Munich    260 g
Tarwevlokken   170 g
Tarwemout   427 g
Aroma 150   510 g

De onderstreepte items zou ik sowieso zoveel mogelijk willen gebruiken, en liefst zo weinig mogelijk pilsmout.

Iemand suggesties (voor ongeveer 20 liter bier)?

Edit: oops, dit staat niet op de juiste plaats, zou bij recepten discussie gemoeten hebben. Kan een moderator dit verplaatsen? Thanks!

RobinB

Das toch niet zo moeilijk?
Gewoon een blondje, zoiets:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptrestjes
Kenmerk
Brouwdatum2-8-2012
BiertypeBlond(e)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1066 (7,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater27,2 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater20,5 liter
Spoelwater6,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur16 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid25 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC76,7 %4500 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC4,4 %260 gr16 EBC
Tarwevlokken2,9 %170 gr4 EBC
Tarwemout7,3 %427 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC8,7 %510 gr49 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)8,0 %20 gr90 minuten16 EBU
Spalter Select (D)5,0 %29 gr30 minuten8 EBU
Spalter Select (D)5,0 %20 gr10 minuten0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
155°C1 minuten3,5 l/kg
263°C30 minuten3,5 l/kg
372°C40 minuten3,5 l/kg
478°C5 minuten3,5 l/kg

Voor de lol zou je d'r nog wat koriander in kunnen mikken... ;)

William

Citaat van: RobinB op 02-08-2012  21:38 uVoor de lol zou je d'r nog wat koriander in kunnen mikken... ;)

En voor een beetje gistprofiel met de US05 niet te koud vergisten.

Jacques

Jammer dat geen ander gist hebt. Wanneer ga je brouwen en kun je nog aan andere gist komen zoals de bijvoorbeeld de T58 of de S33?

Qua hop zou ik de Spalter Select, Hallertauer Herbrucker en Saaz gebruiken. Een echte bitterhop heb je niet nodig bij een klassiek tripel, dubbel of blond.

RobinB

Toch zie je northern brewer best regelmatig als bitterhopping langs komen. 
En de Spalt Select moest op, vandaar... ;)

NewLine

Citaat van: RobinB op 02-08-2012  21:38 uDas toch niet zo moeilijk?
Gewoon een blondje, zoiets:

Nou voor mij is dat niet zo voor de hand liggend met een recept from scratch op de proppen te komen.
Had ik geweten dat ik gewoon alle moutrestjes bij mekaar kon doen...tja...
Bedankt voor je mooie recept! En ik heb nog een koriander-restje :-)

Citaat van: Jacques op 02-08-2012  23:00 uJammer dat geen ander gist hebt. Wanneer ga je brouwen en kun je nog aan andere gist komen zoals de bijvoorbeeld de T58 of de S33?

Het zal wel de US-05 moeten worden. Ik zal waarschijnlijk wel een wat cleane blonde krijgen dan, maar dat is niet zo erg.

EBC

Pas maar op, want aroma 150 is geen amber 50.

Doe liever 40 min op 63 ºC en 30 min op 74 ºC, met een wat dunnere maisch. 

NewLine

Citaat van: EBC op 03-08-2012  08:52 uPas maar op, want aroma 150 is geen amber 50.

Goed gezien had ik nog niet opgemerkt! Van die Aroma 150 is 9% waarschijnlijk (veel) teveel voor een blonde (ik had ongeveer 10% voor een Alt).
Hoeveel zou ik hiervan kunnen gebruiken? Of liever helemaal niet voor een blonde?

hansm

Als je die Aroma echt wil gebruiken zou ik voor een Speciale Belge gaan (Belgische Pale Ale). Begin SG mag best iets van 1055 zijn.
Als je een Blonde wil maken, zou ik de Aroma achterwege laten, of in ieder geval veel minder gebruiken (hoogstens 2%).


NewLine

Misschien kan ik hier dan wel 2 biertjes uithalen: een blonde en een BPA. Zou de US-05 beter passen bij de BPA of bij de blonde?

hansm

Let er dan wel op dat de Aromamout nooit meer dan 10% van de stort (excl. suiker)  mag bedragen, anders wordt het bier te gebrand.

EBC

Voor een BPA zit je dan wel vast aan de Cascade.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.