Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Orange straffe blonde Loo

Gestart door orangeloo, 30-05-2012 17:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

orangeloo

Morgen voor de eerste keer mijn HERMS gaan gebruiken.  ^-^
Niet te moeilijk beginnen dus voor het volgende recept gekozen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptAngel Loo
Kenmerknr 038 12/8
Brouwdatum5/31/2012
BiertypeSterke Blonde
Aantal liters15
Gewenst begin SG1075 (8.2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement71.3%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater27.1 liter
Maischdikte3.7 l/kg
Maischwater13.5 liter
Spoelwater12.1 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur7 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid29 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75.0 %3650 gr3 EBC
Kristalsuiker25.0 %1217 gr0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding3.1 %20 gr60 minuten8 EBU
Fuggle (GB)4.8 %15 gr60 minuten9 EBU
Saaz (USA)3.3 %45 gr25 minuten13 EBU
Saaz (USA)3.3 %15 gr15 minuten3 EBU
Saaz (USA)3.3 %10 grKoud hop0 EBU

OpmerkingenStyrian Golding was op dus als vervanging een deel Fuggle gebruikt.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter2000 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter20°C
Gistvoedinggistvoedingscomplex Wyeast
Hoeveelheid3 gram
OpmerkingenGist opgekweekt uit een flesje Duvel Hop tripel.

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C10 minuten3.7 l/kg
260°C50 minuten3.7 l/kg
370°C25 minuten3.7 l/kg
478°C5 minuten3.7 l/kg


MM

Wat is je idee achter het hopschema? Bij een sterke blonde zou ik zelf een stort op 60 min doen en één op 15 à 10 minuten.

orangeloo

Citaat van: MM op 31-05-2012  21:14 uWat is je idee achter het hopschema? Bij een sterke blonde zou ik zelf een stort op 60 min doen en één op 15 à 10 minuten.

Heb ik later nog aangepast. Ik vroeg mij hetzelfde af, waarom ik dat zo had gedaan.  :weetniet:
Golding en Fuggle op 60 min. en Saaz op 20. Geen koudhop.  ^-^

Oscar


orangeloo

Citaat van: Oscar op 31-05-2012  23:55 uMooie Duvelkloon... :)

Jij mag nooit meer raden... :) ;D

Brouwwater ook nog aangepast hoor... doet ie (BrouwVisie) toch steeds verkeerd :weetniet:

Oscar

Citaat van: orangeloo op 01-06-2012  18:32 uBrouwwater ook nog aangepast hoor... doet ie (BrouwVisie) toch steeds verkeerd :weetniet:

Dat is overgenomen uit BrouwHulp... wat doet ie niet goed dan?  :weetniet:

orangeloo

Zie recept...:
Totaal brouwwater   27.1 liter
Maischdikte   3.7 l/kg
Maischwater   13.5 liter
Spoelwater   12.1 liter

Volgens mij is 13.5 + 12.1 = 25.6 ipv 27.1 liter
Heel vaak moet ik dit corrigeren, dus dat het maisch + spoelwater opgeteld niet overeenkomt met het totaal brouwwater.
als ik dan de maischdikte aanpas, "verspringt het weer goed.  :brouwen:

orangeloo

Het gebeurt trouwens ook vaak dat ik een verandering aanbreng bij bijvoorbeeld de hoeveelheid hop, of een verandering in mout dat de velden dan niet gelijk mee veranderen.
Als ik dan naar een ander veld ga en dan weer terug, veranderen de waardes wel.  :weetniet:
Net als, zoals ik laats heb aangegeven dat het totaal alc. persentage bij een suikerstort tijdens de vergisting "hapert"

orangeloo

Poging 2 van dit recept. Vorige brouw waren bommetjes geworden.
Die Duvelgist gaat gewoon door... >:D

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptAngel Loo
Kenmerknr 054 13/05
Brouwdatum15-4-2013
BiertypeSterke Blonde
Aantal liters15
Gewenst begin SG1075 (8,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement71,3%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater26,7 liter
Maischdikte3,7 l/kg
Maischwater13,5 liter
Spoelwater13,2 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur8 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid29 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75,0 %3,650 kg3 EBC
Kristalsuiker25,0 %1,217 kg0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding3,1 %40 gr60 minuten17 EBU
Saaz (USA)3,3 %45 gr20 minuten12 EBU
Saaz (USA)3,3 %15 gr15 minuten3 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1388 Belgian Strong Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter2000 ml
Beluchtingstijd20 uur
Temperatuur giststarter24°C
Gistvoedinggistvoedingscomplex Wyeast
Hoeveelheid3 gram

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C10 minuten3,7 l/kg
260°C50 minuten3,7 l/kg
370°C25 minuten3,7 l/kg
478°C5 minuten3,7 l/kg


Vergelijkbare Topics (7)

11020

Gestart door Hopmans


Reacties: 13
Gelezen: 3761

27708

Reacties: 11
Gelezen: 5104

8722

Reacties: 17
Gelezen: 4938

26099

Reacties: 17
Gelezen: 5224

43243

Gestart door GvB84


Reacties: 0
Gelezen: 738

6439

Gestart door Niels


Reacties: 5
Gelezen: 2295


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.