Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tri-Tripel project

Gestart door George81, 31-12-2011 03:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

George81

Ik denk dat dit de goede hoek van het forum is om dit te posten.
Deze mooie hobby lag een half jaar stil en ik wilde de draad weer oppakken, kreeg een tripel recept aangeraden.
Afijn in een soort van impuls actie, MO moest zonodig op vakantie dus ik had ineens haast  ;D , snel alles in huis gehaald en aan de slag gegaan met het volgende recept van brouw-bier.nl:

------------------
Tripel
IngrediĆ«nten voor eindvolume van 20 liter. 
Moutsoorten en granen
Hoeveelheid   Soort   EBC
5000 gram    Pilsmout    3
Hop
Hoeveelheid   Soort   alpha %   Kooktijd [min]
20 gram    Nothern Brewer    9.9    60
20 gram    Saaz    3.5    15
Overige ingrediƫnten
Hoeveelheid   Soort   Kooktijd [min]
250 gram    Suiker    10
25 gram    Koriander    10
Maischschema
Temperatuur   Tijd [min]
62    30
72    60
78    5

Begin SG: 1,080
Gist: Danstar Nottingham vervangen door Safale S-04
------------------

(hoe krijg ik van die mooie recept post's zoals jullie?)

Wat ik dus, ook vanwege de impuls actie, niet gedaan had is deze door de software halen om het een en ander te bekijken.
Misschien maar goed ook want ik ben inmiddels toch een stuk wijzer geworden.
Afijn na het brouwen een eind SG gehaald van 1066 wat een stuk lager is. Da's even schrikken. Ik MO gevraagd om advies en die rekende even mee.
1080 met dit recept moet gehaald worden met een rendement van +-90% wat eigenlijk niet haalbaar is voor de beginnende brouwer. rond de 75% is normaal.
Dus ik heb 'm wat aangesuikerd tot 1070, dat zou netto ongeveer 7,5% alcohol opleveren wat acceptabel is.

Waarom tri-tripel?
Omdat ik niet vies ben van een honingbiertje zoals Barbar of Budels leek het me interessant om deze tripel op te splitsen in 3 varianten:
De gewone tripel (10L)
een met 12,5 gram honing/liter (5 L) (nagisting)
en met 25 gram honing/liter (5 L) (nagisting)

Forumgenoot 30CL gebruikt in zijn eerdere honing tripels 25 gram per liter maar anderen zweren weer bij 10 gram, dus ik heb beide gedaan als experiment.
Het is duidelijk te zien dat de nagisting sneller verloopt met 25 gr/liter maar uiteindelijk komen ze beide goed op gang.

Het nagisten van de honing doe ik in mijn nieuwe 5 L gistflessen wat een fraai plaatje oplevert met een lamp erachter:

Wat overigens niet erg goed is voor mijn geduld  :P

Interessant of niet?
Wordt uiteraard vervolgd.

Henielma

Je krijgt zo'n mooie recept tabel bijvoorbeeld met BrouwHulp, Invoegtoepassingen, BrouwHulp, Export, Naar klembord (forum opmaak)
Dit kan je dan plakken bij het schrijven van je bericht.

Benieuwd naar de verschillen in de smaak. Het levert in ieder geval een mooie foto op.

Oscar

Citaat van: George81 op 31-12-2011  03:34 u(hoe krijg ik van die mooie recept post's zoals jullie?)

Door Brouwsoftware te gebruiken zoals BrouwHulp, BrouwVisie, confomash en promash... :)

George81

Zaterdag de gewone tripel op de fles gedaan met  SG 1016.
De dubbele honing gister gemeten op 1017. Waterslot is nog wel actief, meerdere keren per minuut.
Ik laat 'm nog maar even staan.

Hij smaakte duidelijk zoeter, wat ook de bedoeling is.
Wel ben ik bang dat ik toch echt teveel koriander gebruikt heb, 18 gram op 20 liter, niet geheel ongewoon maar ik kreeg in een ander topic al wat reacties daarop.
Ook iets teveel hop, heb geen rekening gehouden met de 10% regel van de hoppellets.
Al doende leert men.

George81

Deze tripel komt behoorlijk op zijn pootjes terecht! Ik ben aangenaam verrast, de heftige smaak uitschieters zijn grotendeels weg.
Hij is lekker fris en fruitig.
Van de hoge korianderstort heb ik geen last, ook mijn maag heeft er geen problemen mee.
De honingbieren zijn zoetig maar ik herken nog geen honing. Ik heb van 30CL gehoord dat dit nog even tijd nodig heeft.
De 12,5 g/ltr versie is niet echt heel anders dan de gewone tripel. De 25 g/ltr is duidelijk anders.

Jacques

Leuk dit soort experimentjes. Het is de manier om de invloed van je grondstoffen op de smaak van het bier te ontdekken.

Laat het bier ook aan andere hobbybrouwers proeven en vraag hun oordeel. Dat kan ook heel leerzaam zijn.

Vergelijkbare Topics (6)

4628

Reacties: 82
Gelezen: 22421

14120

Reacties: 335
Gelezen: 94333

25895

Reacties: 2
Gelezen: 2120

13486

Gestart door RobinB


Reacties: 41
Gelezen: 13244


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.