Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Kölsch

Gestart door Franske, 10-11-2011 19:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Franske

Ik wil een Kölsch gaan brouwen met het volgende recept
Wat denken jullie er van?
-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : Bierre de la Cologne
Kenmerk                   : Kölsch
Brouwdatum                : 12-11-2011
Biertype                  : Kölsch
Aantal liters             : 15
Gewenst begin SG          : 1048 (5,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 67.7%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater         : 29,58 liter
Maischdikte               : 4,00 l/kg
Maischwater               : 15,19 liter
Spoelwater                : 16,46 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur           : 8 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 26 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC               85,0 %         3228 gr        3 EBC                                                                     
Tarwemout                    15,0 %         570 gr         3 EBC                                                               

Massa hop--------------------------------------------------------------
Spalter Select (D) 5,1 %     20 gr          90 Min.        18 EBU                                                                             
Hallertau Hersbrück5,1 %er   7 gr           40 Min.        5 EBU                                                                               
Hallertau Hersbrück5,1 %er   13 gr          10 Min.        4 EBU                                                                               

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : Kölsch gist van Sjef
Gist toegevoegd als       : Giststarter
Volume                    : 0 ml
Beluchtingstijd           : 0 uur
Temperatuur               : 0°C

maischschema-------------------------------------------------------------
maischschema naam: kolsch
Stap 1: 53°C      10 Min.      4,0 l/kg
Stap 2: 62°C      30 Min.      4,0 l/kg
Stap 3: 71°C      15 Min.      4,0 l/kg
Stap 4: 78°C      5 Min.      4,0 l/kg

Adrie

Wat is dat voor gist, die van Sjef?

Kölsch moet je vergisten bij 14 tot 17 graden (temperatuur van het gistende bier). Lukt dat?

Franske

Ik heb de gist gekocht bij de 3 Horne
Daar staat de gist te koop als Kölsch gist
Ik ben vergeten te vragen hoe de gist heet!

Franske

Antwoord op je tweede vraag Adrie
Ik heb een koelkast en een stekkertermostaat met sensor dus dat zal moeten lukken

EBC

Franske,
Je maischt te kort.
Vergeet die 53 ºC, maar verleng de 62 ºC naar 40 minuten en de 71 ºC naar tenminste 20 minuten.
Maisch altijd tenminste 60 minuten voor een goed vergistbaar wort.   

Edgar

Inderdaad, hier ook weer, de tweede maischstap kan je niet zomaar voorspellen of plannen tenzij je heel zeker bent van je proces voor dit bier. Meten dus, met jodium of desnoods met de refractometer als je je hoeveelheden en potenties goed kent, of de tijden ruim nemen zoals EBC voorstelt.

 :stokpaard:

Franske

Ik pas het schema aan naar:
62 ºC 40 min en 71 ºC 20 min
Het afmaischen op 78 ºC blijft staan?   

Franske

Vandaag gebrouwen met onderstaand recept.
De pan was aardig vol en toen ik de hop er bij deed ging het over de rand
Daarom heb ik de Spalt er in etappes bijgedaan
Ik heb wat langer wort opgevangen na het maischen (+/- 9 liter) en toen werd het wort mooi helder
Ik had voorheen niet het geduld om zo lang te wachten (helaas).
Het spoelwater had ik er nu ook in 2 delen bijgedaan met elke keer als ik ging spoelen de kraan dicht.
Alleen het koken was weer niet fel genoeg, ik had 110 minuten gekookt en toen was het sg 1050 volgens mijn refractometer. En toen het wort gekoeld was nog maar 1045 dus het zal geen 5% alcohol worden. Ik weet niet of dat normaal is met het meten, dat het eerst hoger is?
Toch weer fijn gebrouwd vandaag (van 14 tot 19.30 incl schoonmaak) +/- 16 liter in het gistvat

-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : Bierre de la Cologne
Kenmerk                   : Kolsch
Brouwdatum                : 12-11-2011
Biertype                  : Kölsch
Aantal liters             : 15
Gewenst begin SG          : 1048 (5,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 67.7%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater         : 29,61 liter
Maischdikte               : 4,00 l/kg
Maischwater               : 15,19 liter
Spoelwater                : 16,46 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur           : 8 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 30 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC               85,0 %         3228 gr        3 EBC                                                                     
Tarwemout                    15,0 %         570 gr         3 EBC                                                               

Massa hop--------------------------------------------------------------
Spalter Select (D) 5,1 %     10 gr          90 Min.        9 EBU                                                                             
Hallertau Hersbrück5,1 %er   7 gr           40 Min.        5 EBU                                                                               
Hallertau Hersbrück5,1 %er   13 gr          10 Min.        4 EBU                                                                               
Spalter Select (D) 5,1 %     9 gr           85 Min.        8 EBU                                                                           
Spalter Select (D) 5,1 %     7 gr           75 Min.        6 EBU                                                                           

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : Kölsch gist van Sjef (Ik denk dat het K-97 is)
Gist toegevoegd als       : Giststarter
Volume                    : 0 ml
Beluchtingstijd           : 0 uur
Temperatuur               : 0°C

maischschema-------------------------------------------------------------
maischschema naam: kolsch
Stap 1: 62°C      43 Min.      4,0 l/kg
Stap 2: 71°C      20 Min.      4,0 l/kg
Stap 3: 78°C      5 Min.      4,0 l/kg

Raymond293

Heb je toevallig de Wyeast 2565 Kolsch activator gebruikt? Zo ja, ben benieuwd hoe je deze bevalt!

Oscar

Citaat van: Franske op 10-11-2011  19:56 uIk heb de gist gekocht bij de 3 Horne
Daar staat de gist te koop als Kölsch gist
Ik ben vergeten te vragen hoe de gist heet!

In welke vorm heb je die daar gekocht? De herkomst van de gist zou op de verpakking moeten staan vind ik! Vraag altijd om duidelijkheid over je producten/ingrediënten indien nodig. :)

Franske

Sjef doet de gist in een dichtgesealed zakje

Franske

Nee Raymond, dit was een korrelgist

Oscar

Citaat van: Franske op 12-11-2011  20:54 uSjef doet de gist in een dichtgesealed zakje

hmm...vaag. Zonder tht en info over de gist. IK zou toch meer vragen. Want hij verpakt het dus over.... :-\

Franske

Je hebt wel gelijk Oscar. De volgende keer vraag ik meer info
Vorige week heb ik mijn scotch strong ale vergist met de ale gist van Sjef (S-04)
Binnen 2 dagen van 1082 naar 1029, dus daar was niets mis mee, deze zal het ook wel goed doen!

Pimpeltje

Sjef heeft altijd de 500 grams verpakkingen van korrelgisten. Hij weegt vanuit deze verpakking over in een afsluitbaar buisje of gesealed zakje met de door jou gewenste hoeveelheid.
Ook ik denk dat deze de K-97 gist is.


RobinB

Wat naar verluid een Alt-gist is, maar kniesoor die daar op let...

(de verpakkingsmethode is zorgelijker)

Ook is het voor de bruikbaarheid van recepten handiger de èchte naam te vermelden, hier dus Fermentis K-97 en de vorige keer (die ale-gist) Fermentis S-04.

hansm

Citaat van: RobinB op 09-12-2011  20:12 uWat naar verluid een Alt-gist is, maar kniesoor die daar op let...

Alt-gisten en Kölsch-gisten zijn volgens mij broertjes. Je kan met Wyeast 1007 een heerlijke Kölsch maken (ik ben inmiddels helemaal afgestapt van Wyeast 2565, ik gebruik alleen nog maar 1007 voor mijn Kölsch)

RobinB

Dat zeg ik ook inderdaad... ;D

hansm

Dan ben ik dus toch wel een beetje een kniesoor. Anders had ik niet gereargeerd  ;D ;D ;D

Oscar

Citaat van: hansm op 09-12-2011  20:37 uAlt-gisten en Kölsch-gisten zijn volgens mij broertjes. Je kan met Wyeast 1007 een heerlijke Kölsch maken (ik ben inmiddels helemaal afgestapt van Wyeast 2565, ik gebruik alleen nog maar 1007 voor mijn Kölsch)

En dus kun je met de 2565 een hele mooie alt maken.... :brouwen:

Vergelijkbare Topics (7)

19913

Reacties: 4
Gelezen: 2504

677

Reacties: 88
Gelezen: 34739

42414

Reacties: 18
Gelezen: 2172

34790

Reacties: 12
Gelezen: 1989

26755

Reacties: 18
Gelezen: 5466

16005

Reacties: 40
Gelezen: 11252

36447

Gestart door thezewery


Reacties: 15
Gelezen: 3139


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.