Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


IPA met beschikbare mouten

Gestart door NewLine, 06-11-2011 23:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

NewLine

Ik zou graag eens een IPA brouwen. Als hop dacht ik aan Amarillo.

Mouten die ik nog liggen heb zijn:
Pilsmout 3
Amber 50
Munich 15
Tarwe 3
Choco 800 ontbitterd

Valt er met deze mouten een IPA te maken?

Herman

Ja hoor. Ik zou gaan voor 80% pils, 15% munchener, (max) 5% amber. Of 85% pils, 15% munchener.

NewLine

Citaat van: Herman op 06-11-2011  23:07 uJa hoor. Ik zou gaan voor 80% pils, 15% munchener, (max) 5% amber. Of 85% pils, 15% munchener.

Bedankt. Best volledig volmout voor een IPA?

Herman

Ja, je hebt wel tegenwicht nodig voor de hoeveelheid hop. Ga je voor 100% Amarillo? (lekker hoor).

Mocht je het topic van A3 over karamel gelezen hebben, je kunt evt wat karamel toevoegen. Ik doe standaard in een IPA meestal ca 5% caramout. Maar die Amber geeft m.i. ook net het effect van even anders zijn.

NewLine

Citaat van: Herman op 06-11-2011  23:22 uJa, je hebt wel tegenwicht nodig voor de hoeveelheid hop. Ga je voor 100% Amarillo? (lekker hoor).

Mocht je het topic van A3 over karamel gelezen hebben, je kunt evt wat karamel toevoegen. Ik doe standaard in een IPA meestal ca 5% caramout. Maar die Amber geeft m.i. ook net het effect van even anders zijn.

Ja ik ga voor 100% Amarillo. Zo leer ik die smaak ook eens kennen. Het karamel topic vind ik niet zo direkt.

Herman


NewLine

Ik denk dat dit het gaat worden:


Algemeen:
Gegevenwaarde
ReceptnaammyIPA
Gewenst begin SG / Pt1.060 / 14.7
Gewenste bitterheid [IBU]65
Berekende kleur [EBC]14
Maisch efficiency76
Kooktijd90

Volumes:
Gegevenwaarde
Maischwater [l]22
Spoelwater [l]2
Verdamping koken [l/hr]1.5
Eindvolume in ketel [l]18.1

Mouten en suikers:
Naamgram% stortEBC
Pilsmout 34002803
Munich mout 157501516
Amber 50 (Aroma)250549

Hop:
Naamgram% stort% alphakooktijd [min]Type
Amarillo44409.590bellen
Amarillo22209.510bellen
Amarillo22209.55bellen
Amarillo22209.50bellen

maischschema:
RusttijdTempBeschrijving
066Inmaisch Temperatuur
7066eenstap

Gist:
Safale US-05 : 11.5g
(~ 7 g/10l)

Andere toevoegingen:
eventueel ook nog koudhoppen met Amarillo


MM

Het recept ziet er goed uit. Ik zie dat je eventueel wilt koud hoppen. Voor een IPA kan ik het aanbevelen. Het geeft net de hopkick, die je zou verwachten bij een IPA.

NewLine

Ik heb net gemerkt dat ik net te weinig Pils en Munich nog heb. Heb het recept daarom lichtjes aangepast. Dit maakt waarschijnlijk weinig verschil. Hoeveel koudhoppen? Dit zou mijn eerste keer zijn. Ik lees voor doorsnee biertjes rond 1.5g/l, maar voor een IPA misschien wel 3 g/l? Ik heb onlangs in de US een paar IPA's gedronken en vond de heerlijke hopgeur echt heel leuk. Voorlopig ga ik uit van 3 g/l gedurende 5 dagen aan 18 ºC (na de hoofdgisting). In totaal verbruik ik dan ongeveer 172 g Amarillo. Ik heb er 250 g. Wel zonde van die 80 g. Of kan ik die hop toch nog ergens kwijt?


Algemeen:
Gegevenwaarde
ReceptnaammyIPA
Gewenst begin SG / Pt1.063 / 15.4
Gewenste bitterheid [IBU]70
Berekende kleur [EBC]15
Maisch efficiency76
Kooktijd90

Volumes:
Gegevenwaarde
Maischwater [l]22
Spoelwater [l]2
Verdamping koken [l/hr]1.5
Eindvolume in ketel [l]18.1

Mouten en suikers:
Naamgram% stortEBC
Pilsmout 3393376.23
Munich mout 157771516
Amber 50 (Aroma)2845.549
Kristalsuiker1703.30

Hop:
Naamgram% stort% alphakooktijd [min]Type
Amarillo49409.590bellen
Amarillo24209.510bellen
Amarillo24209.55bellen
Amarillo24209.50bellen

maischschema:
RusttijdTempBeschrijving
066Inmaisch Temperatuur
7066eenstap

Gist:
Safale US-05 : 11.5g
(~ 7 g/10l)

Andere toevoegingen:
koudhoppen met Amarillo
3g/liter - 5 dagen aan 18 graden

Opmerkingen:
pils en munich: net wat ik nog liggen heb


MM

Je kan altijd je hop kwijt in een Amerikaanse Pale ale. Daar is 80 gram genoeg voor. Je kan ook je hopschema aanpassen. Je 90 minuten toevoeging verminderen. De late hoptoevoegingen verhogen om toch de 70 IBU te halen. Zo ga je minder efficiënt om met de alfazuren van je hop. Hiervoor krijg je een sterkere hopsmaak in je bier.

Vergelijkbare Topics (7)

17929

Reacties: 8
Gelezen: 4345

23334

Reacties: 28
Gelezen: 8849

5106

Reacties: 61
Gelezen: 20549

39297

Reacties: 3
Gelezen: 1211

27269

Reacties: 17
Gelezen: 9037


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.