Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Demonstratie brouwen : Orange Demo

Gestart door orangeloo, 15-08-2011 21:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

orangeloo

Ik ga zondag op een oude ambachtenmarkt ons gilde promoten en tijdens deze dag een biertje brouwen. :brouwen:
Ik weet niet of dit wat wordt of verstandig is maar ga het toch proberen.
Het mag dus niet te veel kosten, omdat ik niet weet of het gaat lukken.
Een beetje pilsmout, suiker, hop en een gistslurry die ik nog heb staan van een zakje T-58.
Graag tips of dit recept wat is... :weetniet:
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Demo
Kenmerknr 020 11/14
Brouwdatum21-8-2011
BiertypeSaison (Sterke)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1074 (8,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31,0 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater17,5 liter
Spoelwater13,5 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid41 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC83,5 %4384 gr3 EBC
Kristalsuiker16,5 %866 gr0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade6,8 %42 gr90 minuten41 EBU
Cascade6,8 %15 gr10 minuten5 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafbrew T-58
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1500 ml
Beluchtingstijd32 uur
Temperatuur giststarter20°C
OpmerkingenGistslurry van T 58 van Orange tripeloo

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C40 minuten4,0 l/kg
272°C20 minuten4,0 l/kg
378°C5 minuten4,0 l/kg


kleine Minstreel

Ik heb in juni ook op een middeleeuwse markt gebrouwen kan je wel wat foto"s sturen hoe we dat gedaan hebben. Een steen oven waarin de brouwketel zat
Een tip is dat je het wort bij thuiskomst nog 30 minuten  nakookt en dan pas vergist.
Stuur je email maar dan geef ik je de foto's

Cor

orangeloo

Geen bericht = goed bericht...
Kan dit recept met de gistslurry????

Of heeft iemand toch nog wat opbouwende kritiek :weetniet:
Ik hoor het graag.

RobinB

Hoe oud is die slurry en hoeveel is het?
Hoe zwaar was die tripel en wanneer (in de vergisting) heb je geoogst?

Zonder meer info, valt er weinig van te zeggen. ;)

orangeloo

Citaat van: RobinB op 16-08-2011  21:19 uHoe oud is die slurry en hoeveel is het?
Hoe zwaar was die tripel en wanneer (in de vergisting) heb je geoogst?
Zonder meer info, valt er weinig van te zeggen. ;)

7-8 gebrouwen, 14-8 overgeheveld en slurry koud weggezet.
Begin SG 1071, na 4 dagen suikerstort toegevoegd. (totaal SG 1078)
Maar het is niet de slurry waar ik mijn vraagtekens bij heb.
Was mss niet helemaal duidelijk, het gaat mij meer om de combi mout / hop en gistsoort.
Wordt het zo een Saison, nog nooit een saison gebrouwen vandaar.

Henielma

Zonder saison gist wordt het geen saison. Helaas.

Het zal een tripel achtig bier worden verwacht ik.

orangeloo

Tekst bij Brouwland over de gist T-58:
SAFBREW T-58
Bovengist voor bouwen van saison-bieren en speciaalbieren
Zorgt voor een peper - en kruidig aroma
 :weetniet:


MO

Helaas, ook uit mijn ervaringen blijkt dat een goede saison niet te verkrijgen is met de T58. Teveel van de verkeerde esters, en teveel zoet. T58 is inderdaad meer tripelachtig.

Ronald_

Maar dat maakt niet uit.. Het wordt alsnog lekker! Wel zou ik de suikerstort verkleinen.. 10% max..

Tsjerk

Citaat van: Ronald_ op 17-08-2011  08:40 uMaar dat maakt niet uit.. Het wordt alsnog lekker! Wel zou ik de suikerstort verkleinen.. 10% max..

Noem het goedje gewoon "Tripel". Probleem opgelost en smaakt het zelfde.

orangeloo

Dank voor de tips, ik noem het gewoon een tripel.
Want ik wil de slurry gebruiken die ik nog heb staan.

Maar nu vraag ik mij wel af zijn er korrelgisten voor een saison??

Ik moet geloof ik ook nog eens een saison proeven, weet niet of ik die al op heb... :-[
En weet dus niet het verschil qua smaak tussen tripel en saison.
Dat krijg je als beginnend brouwer hé ,moet je alsmaar andere type bieren proberen.... ;D

RobinB

Citaat van: orangeloo op 17-08-2011  17:16 uMaar nu vraag ik mij wel af zijn er korrelgisten voor een saison??

Nee.
T58 is wel degene die volgens het groot gedroogd gist-onderzoek het dichts in de buurt zou komen.
Misschien met veel suiker, veel gist en een niet al te hoge temperatuur? Dan zal hij allicht droger worden.

Dan nog ga je waarschijnlijk niet iets krijgen dat lijkt op de Wyeast 3711/3724.
Dit gezegd hebbende hoeft dat volgens sommige forumleden ook helemaal niet (mij niet incluis).

Tsjerk

Citaat van: RobinB op 17-08-2011  18:31 uDit gezegd hebbende hoeft dat volgens sommige forumleden ook helemaal niet (mij niet incluis).

Wat bedoel je nu te zeggen?  :weetniet:

RobinB

Dat een saison niet per se het gistprofiel zoals van de 3711 of 3724 hoeft te hebben volgens sommigen. Ik vind dat zelf wel een saison-kenmerk, omdat anders het verschil met een lichte blonde of tripel al te miniem wordt.

De Kiekert

Citaat van: RobinB op 17-08-2011  19:38 uDat een saison niet per se het gistprofiel zoals van de 3711 of 3724 hoeft te hebben volgens sommigen. Ik vind dat zelf wel een saison-kenmerk, omdat anders het verschil met een lichte blonde of tripel al te) miniem wordt.

Kan ik het mee eens zijn. Een Tripel is geen Sterke Saison. Daar ben ik nu proefondervinderlijk achtergekomen :proost:
Hopelijk de keurmeesters ook  ;)

orangeloo

Zo vandaag op een ambachtelijk weekend het bovengenoemde recept gebrouwen,  en het hobby brouwen bekend gemaakt aan het publiek.
De mensen eens laten proeven dat een eigen gebrouwen biertje in ieder geval vaak lekkerder is als de pils van de bekende merken.
Een geslaagde dag met veel belangstellende voor het proces bierbrouwen. En dat allemaal in de polders van Zeeuws Vlaanderen.  :biersmile:

orangeloo

Daar het in dit recept vooral om budget brouwen ging, vanwege de locatie.
Een braderie waar vele honderden mensen mijn brouwtafel passeerde.  :nut:
Is dit voor mij uitzonderlijk lekker bier geworden.
(staat voor mij op de nominatie voor de ONK 2012)
Vergisting van SG 1075 - 1008. Ruim 89 % dus.
Daarom nogmaals dit recept met een kleine aanpassing. Mijn cara-pils opmaken.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Loo
Kenmerknr 028 11/22
Brouwdatum8-12-2011
BiertypeTripel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1080 (8,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30,9 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater20,1 liter
Spoelwater13,5 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid44 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75,6 %4228 gr3 EBC
Carapils (W)14,4 %805 gr5 EBC
Kristalsuiker10,0 %559 gr0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade6,8 %42 gr90 minuten43 EBU
Cascade6,8 %15 gr10 minuten5 EBU

Opmerkingen-

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafbrew T-58
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1500 ml
Beluchtingstijd32 uur
Temperatuur giststarter20°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
155°C10 minuten4,0 l/kg
262°C40 minuten4,0 l/kg
372°C30 minuten4,0 l/kg
478°C5 minuten4,0 l/kg


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.