Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tripel van de Vossen

Gestart door pieterwannes, 01-06-2011 12:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

pieterwannes

Beste,

Deze zaterdag ga ik een biertje brouwen.
Tripel van de vossen  gaat ie noemen.
Ik heb enkele vragen omtrent de gekozen hopsoorten. ik heb momenteel enkel magnum, Saaz, Cascade en Columbus voorradig.
De hopgiften die ik hier ga proberen, lenen de hopsoorten zich hiertoe of is enige aanpassing nodig.


Alvast bedankt.
-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : Tripel van de Vossen
Kenmerk                   :
Brouwdatum                : 1/06/2011
Biertype                  : Tripel
Aantal liters             : 20
Gewenst begin SG          : 1075 (8,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 68.2%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater         : 48,64 liter
Maischdikte               : 3,73 l/kg
Maischwater               : 28,86 liter
Spoelwater                : 22,61 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur           : 14 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 40 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsner brouwmout            85,0 %         6578 gr        2 EBC                                                                       
Munchenermout 15 EBC         15,0 %         1161 gr        16 EBC                                                                           

Massa hop--------------------------------------------------------------
Saaz (CZ)          6,0 %     20 gr          90 Min.        15 EBU                                                                   
Saaz (CZ)          6,0 %     10 gr          15 Min.        4 EBU                                                                   
Columbus           16,0 %    20 gr          15 Min.        19 EBU                                                                   
Columbus           16,0 %    15 gr          0 Min.         0 EBU                                                                   
Cascade            7,0 %     15 gr          Koud hop       0 EBU                                                                   

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : Safbrew T-58
Gist toegevoegd als       : Giststarter
Volume                    : 2000 ml
Beluchtingstijd           : 1 uur
Temperatuur               : 25°C

maischschema-------------------------------------------------------------
maischschema naam: Algemeen Maischschema
Stap 1: 62°C      60 Min.      3,7 l/kg
Stap 2: 72°C      15 Min.      3,7 l/kg
Stap 3: 78°C      5 Min.      3,7 l/kg

De-Geert

Cascade/Columbus zijn zeker niet  "standaard" voor een tripel, een koudhop gift is dat ook niet. Dat gezegd hebbende, zal het wel lekker worden waarschijnlijk.
Wil je meer in de richting van commerciele tripels, dan zou ik niet koudhoppen en de late giften alleen Saaz gebruiken.
Een tripel moet ook wel een beetje drinkbaar zijn, daarom wordt vaak suiker gebruikt. Zo'n 10% van de stort is een "normaal". Maar T-58 gist niet ver uit, dus kan je misschien wel naar 15%.

Veel succes en brouwplezier!

pieterwannes

Een commerciële tripel wil ik zeker niet maken.
Het zou eigenlijk wat in het midden moeten ligge tussen een APA en een tripel.
Ik heb momenteel enkel T58 gist liggen dus een APA ga ik daar niet mee brouwen.
Ik heb nog 2 kg columbus pellets liggen dus die moet ik er ook gaan doorjagen. mijn vorige tripel was een combo van Saaz magnum en Cascade.

De bedoeling is om in mijn tripel een krachtig hoparoma te krijgen. de suiker zal ik nog aanpassen richting 15%.

Dan zou het iets in deze trend moeten worden. wat denk je van deze.

-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : Tripel van de Vossen
Kenmerk                   :
Brouwdatum                : 1/06/2011
Biertype                  : Tripel
Aantal liters             : 20
Gewenst begin SG          : 1075 (8,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 68.2%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater         : 47,14 liter
Maischdikte               : 3,73 l/kg
Maischwater               : 23,39 liter
Spoelwater                : 22,61 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur           : 11 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 40 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsner brouwmout            75,0 %         5534 gr        2 EBC                                                                       
Munchenermout 15 EBC         10,0 %         738 gr         16 EBC                                                                         
Kristalsuiker                15,0 %         1107 gr        0 EBC                                                                   

Massa hop--------------------------------------------------------------
Saaz (CZ)          6,0 %     20 gr          90 Min.        15 EBU                                                                   
Saaz (CZ)          6,0 %     10 gr          15 Min.        4 EBU                                                                   
Columbus           16,0 %    20 gr          15 Min.        19 EBU                                                                   
Cascade            7,0 %     15 gr          Koud hop       0 EBU                                                                   

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : Safbrew T-58
Gist toegevoegd als       : Giststarter
Volume                    : 2000 ml
Beluchtingstijd           : 1 uur
Temperatuur               : 25°C

maischschema-------------------------------------------------------------
maischschema naam: Algemeen Maischschema
Stap 1: 62°C      60 Min.      3,7 l/kg
Stap 2: 72°C      15 Min.      3,7 l/kg
Stap 3: 78°C      5 Min.      3,7 l/kg

De-Geert

Citaat van: pieterwannes op 01-06-2011  13:48 uHet zou eigenlijk wat in het midden moeten liggen tussen een APA en een tripel.
...
De bedoeling is om in mijn tripel een krachtig hoparoma te krijgen.
Ziet er goed uit!


pieterwannes

 :) Ben erg beniewd of hij ook goed wordt natuurlijk.
De backhop is eruit gelaten alsook een toevoegng van suiker.
De suiker is ook interessant om eventueel te spelen met het begin SG.
Het is namelijk de eerste keer dat ik 20 liter ga maken in deze ketel dus ben eens benieuwd.

pieterwannes

Brouwdag goed verlopen.
Vergisting is volop bezig en waterslot geeft van jetje.
Start SG iets lager dan gepland. 1071. kunnen we weer rekening mee gaan houden in komend brouwsel.

Smaak van het wort was ook heerlijk. Lekker bitter.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.