Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


'Cola schuim' op m'n witbier...

Gestart door oneman, 29-05-2011 20:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

oneman

Is geen nieuw probleem, maar wil het toch weer even bespreken.  :-\

Mijn witbier is lekker, mooi troebel etc., maar de schuimkraag is binnen enkele seconden weg, het z.g. 'colaschuim' dus.

Met het recept lijkt met op het eerste gezicht niets mis, ook het hele brouwproces ging goed.
=================
Mafkees (Witbier)
=================

Ingrediënten
============

Brewferm Pils mout 3 EBC 2.350 kg (50.0 %)
Brewferm Tarwevlokken 2.000 kg (42.6 %)
Brewferm Havervlokken 0.200 kg (4.3 %)
Brewferm Tarwe licht 3 EBC 0.150 kg (3.2 %)


Hop
===

Slovenian Styrian Goldings (bellen, 3.1 % alpha) 58 g, 30 Min meegekookt


Overig
======

Schil van 1 sinaasappel

Gist: Brewferm Wit


maischschema
=============

Infusie:

- 52°C 10 mins
- 65°C 60 mins
- 78°C 5 mins


Vergist op kamertemperatuur (20° - 18°)

Begin SG: 1.051
Eing SG:   1.013


Gebotteld met ±6g. per halve liter flesje

Nu is mijn theorie dat het komt door de grote hoeveelheid (verse) sinaasappelschil. Deze is maar kort meegekookt (kwartiertje). Misschien dat daar stofjes uit komen die de schuimkraag om zeep kunnen helpen (esters, olie achtige stoffen)?

Wat denken jullie? :weetniet:



Peter

MM

Wanneer heb je gebotteld? Ik heb het idee, dat je bier redelijk jong is. Als je het bier iets langer laat rijpen, dan zullen de bubbels minder grof worden, door de druk in het flesje.

William

Het zou de waslaag om de sinaasappelschil kunnen zijn. Deze zou je kunnen verwijderen door de sinaasappelschil goed schoon te maken met alcohol.

De haver is ook een goede bron voor olie maar heb eigenlijk nooit gehoord dat dit leidt tot een slechtere schuimstabiliteit. Vaak leidt haver tot een beter schuim.

Een andere reden voor slecht schuim kunnen hogere alcoholen zijn. Deze krijg je vooral bij te warme vergistingen (dit lijkt bij jou niet aan de hand).

Zelf heb ik de ervaring dat sommige zuurdere bieren leiden tot een slechter schuim.

Vergelijkbare Topics (7)

23163

Gestart door Kokkebil


Reacties: 42
Gelezen: 12686

29396

Gestart door errr


Reacties: 11
Gelezen: 4354

4782

Reacties: 12
Gelezen: 3574

30833

Gestart door EvdBroek


Reacties: 27
Gelezen: 8368

5375

Reacties: 67
Gelezen: 29603


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.