Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Iets met zoethout

Gestart door JeroenCV, 29-01-2010 20:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JeroenCV

Door een inkoopfoutje voor iets anders dan bier heb ik nu in de kast een stapeltje zoethout stokjes liggen.

Ik dacht dat kan ook vast wel in een bier...

Maar welk bier  :weetniet:

Dus ik heb zoethout liggen, welke soort bier past daarbij en wie heeft daarvoor een recept voor mijn volgende brouwsel?


jelle

Gruitbier,
dropbier

O ja zoethoutbier

JeroenCV

Citaat van: jelle op 29-01-2010  21:01 ugruitbier,
dropbier

o ja zoethoutbier

Recept ???

William

Kun je die stokjes niet aansteken net zoals die vervelende wierrookstokjes :(

Oscar

Citaat van: JeroenCV op 29-01-2010  20:58 uDus ik heb zoethout liggen, welke soort bier past daarbij en wie heeft daarvoor een recept voor mijn volgende brouwsel?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptCursus WinterBier
Brouwdatum13-10-2008
BiertypeQuadrupel
Aantal liters10
Gewenst begin SG1091 (9,5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater19.02 liter
Maischdikte2.42 l/kilo
Maischwater9,2 liter
Spoelwater9,8 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur70 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid64 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC73,6 %2881 gram3 EBC
Munchenermout 15 EBC8,0 %312 gram16 EBC
Ambermout 50 EBC6,1 %238 gram49 EBC
Karamelmout 150 EBC5,9 %230 gram150 EBC
Chocolademout2,6 %100 gram900 EBC
Honing3,0 %117 gram2 EBC
Zwartemout1,0 %39 gram1400 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle6,9 %35 gram90 min.60 EBU
Hallertau Hersbrücker3,4 %10 gram15 min.4 EBU

Opmerkingen-

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Sinaasappelschillen12 gram90 min.
Zoethout1,5 gram90 min.

Opmerkingen-

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1762 Belgian Abbey II
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
Opmerkingen-

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
160°C40 minuten2,4 l/kg
270°C30 minuten2,4 l/kg
378°C5 minuten2,4 l/kg

Opmerkingen-


Jacques

Citaat van: JeroenCV op 29-01-2010  20:58 uDus ik heb zoethout liggen, welke soort bier past daarbij en wie heeft daarvoor een recept voor mijn volgende brouwsel?

Ik heb wel eens begrepen dat in sommige dubbels zoethout(extract) verwerkt wordt. Het werkt een klein beetje als smaakversterker.

aldo

Ben bang dat in bier te veel zoethout snel overheersend zal zijn.
Je zou er wel samen met bv steranijs, munt, venkelzaad, moerasspirea, jeneverbes, anijszaad, mosterdzaad, honing, karwij, koriander, sereh(citroengras)  ook een fijne "sterrenmix" kruidenthee van kunnen maken.
Zoethout is bloeddrukverhogend, vandaar dat ik ooit van een kruidenboertje het advies kreeg mosterdzaad toe te voegen wat bloeddrukverlagend werkt.

Gerb

Volgens mij hebben we  het hier over de zoethoutstokjes en niet over zoethoutpoeder, nietwaar? De stokjes toevoegen lijkt me niet lekker. Dit heb ik niet uit ervaring, maar afgaande op de smaak en de houtige structuur van de stokjes, zou ik denken dat de stokjes een trekkerig effect aan het bier kunnen geven.

Jacques

Citaat van: Gerb op 30-01-2010  09:46 uVolgens mij hebben we  het hier over de zoethoutstokjes en niet over zoethoutpoeder, nietwaar? De stokjes toevoegen lijkt me niet lekker. Dit heb ik niet uit ervaring, maar afgaande op de smaak en de houtige structuur van de stokjes, zou ik denken dat de stokjes een trekkerig effect aan het bier kunnen geven.

Is zouthoutpoeder geen gemalen zoethout?

Zoethout geeft geen samentrekkende smaak aan het bier is mijn ervaring. Eerder een verwarmend effect. Daarnaast zorgt het voor een verdieping van de smaak. Zoethout werd in oude recepten veel gebruikt.

Alchemist

Ik heb nog een zak zoethoutextract en hoop daar ook een bier mee te kunnen maken. Een winterbier voor de volgende winter wellicht.

Oscar

Citaat van: Alchemist op 30-01-2010  12:24 uEen winterbier voor de volgende winter wellicht.

Nu brouwen, dan is ie volgende winter op dronk... :)

Oxhead

Het schijnt regelmatig in Scotch ales gebruikt te worden.

Adrie

Probeer eens een Verboden Vrucht kloon.  ;D

Vergelijkbare Topics (7)

41402

Gestart door ChrisB


Reacties: 19
Gelezen: 2863

32344

Reacties: 4
Gelezen: 1720

18772

Reacties: 30
Gelezen: 9698

34953

Reacties: 6
Gelezen: 2320

23691

Reacties: 16
Gelezen: 6381

5106

Reacties: 61
Gelezen: 20580


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.