Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Smoked Brown Ale

Gestart door arnoudj, 19-10-2009 23:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

arnoudj

Ik heb voor komend weekend het volgende brouwsel in gedachten:

Expected Pre-Boil Gravity:      1.032 SG
Expected begin SG:      1.045 SG
Expected eind SG:    1.011 SG
Expected ABV:    4.5 %
Expected IBU (using Daniels):    22.2 IBU
Expected Color (using Morey):    51.8 EBC

ingrediënt      Amount   %      MCU   When
Pale Ale Malt    2.659 kg    85.0 %    4.4    In Mash/Steeped
Smoked Malt    0.313 kg    10.0 %    0.4    In Mash/Steeped
Chocolate Malt    0.156 kg    5.0 %    39.2    In Mash/Steeped

Hops
Variety       Alpha    Amount    IBU    Form          When
UK Golding    5.5 %    20 g       22.2    Loose Whole Hops    90 Min From End

Yeast
Wyeast 1056-American Ale

Mash Schedule
Schedule Name:    Single Step Infusion (68C/155F)

Ik heb tot nu toe alleen nog maar bieren gemaakt met veel hoppen. En ook altijd koud gehopt. Nu wil ik eens een moutig bier maken. Vandaar alleen maar een bitter hop toevoegen. Of zou het aan te raden zijn daar toch nog wat aromahop bij te doen?

De-Geert

Leuk bier. Ik heb ook nog eens zoiets op de planning, maar voorlopig komt dat er niet van.

Ik denk dat je met 5% chocolademout wel een stuk hoger dan 52 EBC uitkomt.
Gevoelsmatig zou ik nog iets van amber of caramout toevoegen, maar waarschijnlijk is dat helemaal niet nodig.

MM

Welk type Smoked Malt ga je gebruiken?

Als je de Whiskey mout gaat gebruiken, moet je erg oppassen hoeveel je gebruikt, de smaak is erg overheersend.

arnoudj

Citaat van: MM op 20-10-2009  11:46 uWelk type Smoked Malt ga je gebruiken?

Als je de Whiskey mout gaat gebruiken, moet je erg oppassen hoeveel je gebruikt, de smaak is erg overheersend.

Ik ga de rookmout van Brouwland gebruiken. Ik heb daar al eens een Rauchbier en een Smoked porter mee gebrouwen. In de porter had ik ook 10% gedaan, en daar was dat niet heel overheersend. In het Rauchbier zelfs 90% gedaan, en die was heerlijk! Dus ik heb er wel vertrouwen in dat dat met dit recept wel goed komt.

Ik heb nog een restantje cara red en amber, dus misschien ga ik dat er ook nog wel in verwerken.

Ik heb gisteren de gist starter gemaakt van de gistkoek van mijn vorige brouwsel. Voor mij de eerste keer dat ik probeer een gist te hergebruiken. Het heeft al een flinke schuimkraag, dus dat experiment lijkt ook gelukt   :proost:

Iemand nog suggesties of ik wel of niet nog een aroma hopgift moet toevoegen?

MM

Citaat van: arnoudj op 20-10-2009  22:58 uIk heb nog een restantje cara red en amber, dus misschien ga ik dat er ook nog wel in verwerken.

Cara-red zorgt voor een moutig aroma, dat past wel in een Brown Ale denk ik. Cara amber heb ik niet echt ervaring mee.

Citaat van: arnoudj op 20-10-2009  22:58 uIemand nog suggesties of ik wel of niet nog een aroma hopgift moet toevoegen?

Als je een moutig bier wil maken zou ik geen aroma hop toevoegen.

arnoudj

Na een prima geslaagde brouwdag zit hij in het vat. Ik heb er de cara red en amber bij gedaan. Dit is het uiteindelijk geworden:

Actual Pre-Boil Gravity:    1.048 SG
Actual OG:             1.045 SG
Actual IBU:          21.0 IBU
Actual Color:          61.4 EBC

Fermentables
Ingredient         Amount   %
UK Pale Ale Malt       2.517 kg    75.7 %
German Smoked Malt    0.330 kg    9.9 %
UK Chocolate Malt    0.191 kg    5.7 %
German CaraAmber    0.152 kg    4.6 %
German CaraRed    0.136 kg    4.1 %

Hops
Variety   Alpha   Amount   IBU   Form   When
UK Golding    5.5 %    21 g    22.6    Loose Whole Hops    90 Min From End

Ik ben heel benieuwd hoe hij gaat worden.

Vergelijkbare Topics (7)

38246

Reacties: 4
Gelezen: 1612

17019

Reacties: 1
Gelezen: 3046

2219

Reacties: 43
Gelezen: 16491

24497

Gestart door TJ


Reacties: 27
Gelezen: 8509

8194

Gestart door bartbier


Reacties: 18
Gelezen: 5861

30999

Reacties: 3
Gelezen: 1638


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.