Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Dubbel

Gestart door heijligers, 24-07-2009 15:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

heijligers

Eindelijk zijn we toe aan het eerste eigen receptje. Het moet een soort van dubbel worden. Het maischschema komt rechtstreeks uit BrouwVisie. Op 10 augustus ga ik bij Brouwland shoppen, dus tot die tijd kan ik het recept aanpassen.

Wie wil hier kritische opmerkingen over maken?

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptDubbel (1)
Brouwdatum24-7-2009
BiertypeDubbel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1079 (8,5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31.95 liter
Maischdikte2.71 l/kilo
Maischwater19.00 liter
Spoelwater12.95 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur76 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid21 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC87.9 %6150 gram3 EBC
Karamelmout 150 EBC11.4 %800 gram150 EBC
Chocolademout0.7 %50 gram900 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding (Slovenia)3.8 %50 gram90 min.21 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1762 Belgian Abbey II
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter0 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
145°C15 minuten2.71 l/kg
252°C20 minuten2.71 l/kg
367°C45 minuten2.71 l/kg
472°C10 minuten2.71 l/kg
578°C5 minuten2.71 l/kg


Albertus


Het kan geen kwaad eens kritisch naar het maischschema te kijken.
Stap 1 (en zelfs stap 2) kun je wel weglaten en voor stap 3 lijkt mij 67 ºC aan de hoge kant, ik zou daar liever 62 ºC voor kiezen. Stap 4 zou ik wat verlengen tot bijvoorbeeld 20 minuten.
Zorg voor een stevige giststarter met dit SG.

Bert

Oscar

Citaat van: heijligers op 24-07-2009  15:48 uHet maischschema komt rechtstreeks uit BrouwVisie.

Ja, dar moet ik nog eens wat aan doen, want ik heb ze ooit uit DW over genomen, maar die zijn nogal achterhaalt. Die 45°C stap kun je al overslaan en die 52°C zou ik niet langer dan 10 minuten doen.

JeroenCV

Ja ik ga met Oscar en Albertus mee, dat maischschema kan je aanpassen. Waarom niet lekker makkelijk en een eenstapsmaisch? 90 minuten op 66 ºC.

Enne 0 ml gist vind ik iets weinig  ;)

Henielma

Ik zou voor het eerste eigen recept voor zekerheid gaan en een meerstapsmaisch uitvoeren. De tips van Bert en Oscar deel ik.

Je maakt toch wel een giststarter van zeker 1 liter neem ik aan?

MO

Ik zou 7 tot 10% van de mout vervangen door suiker, als je echt een dubbel voor ogen hebt. Dat maakt het bier droger, beter verteerbaar, en meer gelijkend op de geijkte Belgische dubbels. De gist zal een hele volle smaak geven, maak je daar geen zorgen over.

Herman

Doe ik ook een duit in het zakje, het begin-SG is wel te hoog als je een echte dubbel wilt maken. Naast de voorgestelde aanpassingen aan het maischschema, zou ik ook gaan voor de suikersuggestie van MO. Bovendien zou ik mikken op een SG van ca 1.065 (max 1.070) om het mooi te houden. Snufje Special-B (tot 1%) vind ik persoonlijk altijd lekker in een dubbel, maar da's persoonlijk.

heijligers

Maischschema is aangepast, giststarter wordt meer dan 0 ml.

Citaat van: MO op 24-07-2009  22:27 uIk zou 7 tot 10% van de mout vervangen door suiker, als je echt een dubbel voor ogen hebt. Dat maakt het bier droger, beter verteerbaar, en meer gelijkend op de geijkte Belgische dubbels. De gist zal een hele volle smaak geven, maak je daar geen zorgen over.
Welke soort suiker moet dat bij voorkeur zijn, of maakt dat niet zo veel uit?
Die suiker moet er dan bij het koken bij?

Henielma

Dat kan gewoon kristalsuiker zijn. Inderdaad tijdens het koken toevoegen. Bij een licht gekleurd bier zou ik het de laatste 10 minuten van de kook toevoegen. Bij een donkergekleurd bier kan het eerder tijdens de kook omdat het dan nog wat extra kleur geeft.

William

IK heb pas een quadrupel geproefd van JW waarvan een gedeelte was gekookt met kristalsuiker en een gedeelte met basterdsuiker (donker?). De versie met basterdsuiker had voor mij duidelijk een wat scherpere nasmaak, in de verte iets van een melasse-achtige smaak. Ik zou voor kristalsuiker gaan.

Oscar

Citaat van: heijligers op 25-07-2009  08:53 uWelke soort suiker moet dat bij voorkeur zijn, of maakt dat niet zo veel uit?

Gewoon kristalsuiker, welke je ook voor de koffie of thee gebruikt. Kandij suiker kan ook.
 
Citaat van: heijligers op 25-07-2009  08:53 uDie suiker moet er dan bij het koken bij?

Dat kan, maar je kan de suiker er ook na de hoofdvergisting erbij doen om te voorkomen dat de gist "lui" wordt. Dit laatste is alleen bij bieren met een hoog begin SG ( > 1090 )

heijligers

Na alle tips gezien te hebben en met behoud van enige eigenwijsheid kom ik tot het volgende:

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptDubbel (1)
Brouwdatum24-7-2009
BiertypeDubbel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1074 (8,1 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30.70 liter
Maischdikte3.30 l/kilo
Maischwater19.00 liter
Spoelwater11.70 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur68 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid22 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC80.0 %5000 gram3 EBC
Karamelmout 150 EBC11.2 %700 gram150 EBC
Chocolademout0.8 %50 gram900 EBC
Kristalsuiker8.0 %500 gram0 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding (Slovenia)3.8 %50 gram90 min.22 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1762 Belgian Abbey II
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1000 ml
Beluchtings tijd24 uur
Temperatuur giststarter20°C

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C10 minuten3.30 l/kg
267°C45 minuten3.30 l/kg
372°C10 minuten3.30 l/kg
478°C5 minuten3.30 l/kg


EBC

Ik kan alleen maar zeggen, weg met die 52 ºC maischstap en 67 ºC is te warm, liever 65 ºC.

Heb je van die Styrian Golding nu nog 10 gram over? Hop moet niet oud worden. Doe die laatste grammen in de ketel zodra je het vuur na koken uitzet.

En het is geen dubbel met 1074, maar vast wel lekker  :biersmile:

Sjakie

Ik ben het eigenlijk eens met de rest over stort en het maischschema.
Maar als je toch een starter maakt dan zou ik hem iets groter doen.
Zit te denken aan 1 1/2 tot 2 liter.
Dat ga je met het hoge begin sg wel nodig hebben denk ik. Noodzakelijk natuurlijk niet maar wel voor een snelle en goede vergisting.

Groeten,
Sjakie.


Hopmans

Citaat van: EBC op 25-07-2009  11:36 uIk kan alleen maar zeggen, weg met die 52 ºC maischstap en 67 ºC is te warm, liever 65 ºC.
Nog liever 62 ºC.

CiteerZit te denken aan 1 1/2 tot 2 liter.
Mee eens.


heijligers

Dit wordt het definitieve recept: :brouwen:
Tenzij ik iets essentieels over het hoofd heb gezien. :pan:
Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptDubbel (1)
Brouwdatum16-8-2009
BiertypeDubbel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1074 (8,1 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30.82 liter
Maischdikte3.65 l/kilo
Maischwater21.00 liter
Spoelwater9.82 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur66 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC80.0 %5000 gram3 EBC
Karamelmout 150 EBC11.2 %700 gram150 EBC
Kristalsuiker8.0 %500 gram0 EBC
Chocolademout (ontbitterd)0.8 %50 gram800 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding (2,9%)2.9 %70 gram90 min.23 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1762 Belgian Abbey II (Propagator)
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter2000 ml
Beluchtings tijd48 uur
Temperatuur giststarter20°C
Gist voedingWyeast
Hoeveelheid10 gram

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C50 minuten3.65 l/kg
272°C10 minuten3.65 l/kg
378°C5 minuten3.65 l/kg


William

Met het recept lijkt me niet zoveel mis.

Wel zou ik de starter korter dan 48 uur beluchten, liever 24 uur.
Volgens mij gebruik je teveel Wyeast gistvoeding. Op hun site staat een dosering van 2.2 gram per 19 liter

heijligers

Die 5 gr/liter gistvoeding in een starter heb ik
Citaat van: Adrie op 30-11-2004  09:35 uHIER
uit.
 :gistsmile:
Of is dat niet meer actueel??

RobinB

Op zich wel, maar iedere gistvoeding heeft z'n eigen optimale dosering.
:)

William

Citaat van: heijligers op 12-08-2009  18:46 uDie 5 gr/liter gistvoeding in een starter heb ik  uit.
 :gistsmile:
Of is dat niet meer actueel??

Die 5 gram per liter zal waarschijnlijk slaan op gebruik van SiriS YeastVit. Hierbij word de voeding aan de starter toegevoegd.
In het geval van de Wyeast wordt de voeding zowel aan de starter als het wort toegevoegd.

Albertus

Citaat van: William op 12-08-2009  19:16 uIn het geval van de Wyeast wordt de voeding zowel aan de starter als het wort toegevoegd.

Maar dan maar 1 gram/liter.

Bert

Herman

Persoonlijk zou ik bij een dubbel gaan voor een lager begin-sg, mikkend op een alcohol% van ca 6,5%. Da's gebruikelijk voor een dubbel.

heijligers

Het is ook geen echte dubbel, meer een 21/4.

Herman

Heb je meteen een originele naam ;)

heijligers

De 2 1/4 is een 9/4   :proost2: geworden.
Hij staat nu te pruttelen.

Nadat de vorige keer de boormachine nogal begon te stinken mocht ik vandaag met de hand schroten. Gelukkig had ik daarbij assistentie van onze jongens, maar toch nog een lamme arm en toen moest ik nog in de pannen beginnen roeren  :brouwen:. Ook voor de eerste keer gebrouwen zonder vooraf iedereen her huis uitgezet te hebben, maar dat viel alleszins mee.

Het ging allemaal voorspoedig. De monsters smaakten al erg hoopgevend.

Het brouwzaalrendement was volgens BrouwVisie 76.3 %

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptDubbel (1) 9/4 (iets meer dan dubbel)
Brouwdatum16-8-2009
BiertypeDubbel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1074 (8,1 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30.82 liter
Maischdikte3.65 l/kilo
Maischwater21.00 liter
Spoelwater9.82 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur66 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid22 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC80.0 %5000 gram3 EBC
Karamelmout 150 EBC11.2 %700 gram150 EBC
Kristalsuiker8.0 %500 gram0 EBC
Chocolademout (ontbitterd)0.8 %50 gram800 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding (2,9%)2.9 %70 gram90 min.22 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1762 Belgian Abbey II (Propagator)
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter2000 ml
Beluchtings tijd48 uur
Temperatuur giststarter20°C
Gist voedingWyeast
Hoeveelheid3 gram

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C50 minuten3.65 l/kg
272°C10 minuten3.65 l/kg
378°C5 minuten3.65 l/kg

OpmerkingenBeslag niet aangezuurd


Vergelijkbare Topics (7)

29859

Reacties: 2
Gelezen: 1588

2359

Gestart door Herman


Reacties: 16
Gelezen: 6847

13056

Reacties: 10
Gelezen: 3374

10932

Gestart door ed


Reacties: 27
Gelezen: 10036

19498

Gestart door Raymond293


Reacties: 6
Gelezen: 2215


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.