Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Weizenbock

Gestart door Caspar, 10-06-2009 19:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

Dag heren,

Vorig jaar heb ik met Menno in de kroeg Weihenstephaner Vitus gedronken en ik was zeer onder de indruk van dit bier :proost: (ook van de fles was ie super). Het gaat nog wel een maandje duren voordat ik hem ga brouwen, maar ik heb de spullen al besteld. Naar aanleiding van de conclusies van het Weizenfestijn ga ik het bier vergisten op 21 oC. Ik vrees dat 17 oC problemen gaat geven bij dit hoge begin SG. Omdat ik meer een banaantjes-man ben dan een kruidnagel-man, sla ik de 40 oC stap deze maal over.

Weizenbock

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

17-D  Wheat Beer, Weizenbock

Min OG:  1.066   Max OG:  1.080
Min IBU:    15   Max IBU:    30
Min Clr:    17   Max Clr:    65  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          30.00    Wort Size (L):     30.00
Total Grain (kg):        10.00
Anticipated OG:          1.073    Plato:             17.83
Anticipated EBC:          14.9
Anticipated IBU:          21.0
Brewhouse Efficiency:       70 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      15.00    Percent Per Hour
Pre-Boil Wort Size:   38.71    L
Pre-Boil Gravity:      1.057    SG          14.01  Plato

Formulas Used
-------------

Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
% Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.

Color Formula Used:   Morey
Hop IBU Formula Used: Tinseth
Tinseth Concentration Factor: 1.30

Additional Utilization Used For First Wort Hops: -10 %


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 50.0     5.00 kg.  Tarwemout - Dingemans         België         1.038      4
 20.0     2.00 kg.  Viennamout - Weyermann        Duitsland      1.038     10
 20.0     2.00 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      3
 10.0     1.00 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     België         1.037     19

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 25.00 g.     Perle                             Whole    6.30   9.4  First WH
 20.00 g.     Perle                             Whole    6.30   7.8  60 min.
 20.00 g.     Perle                             Whole    6.30   3.9  15 min.
 10.00 g.     Perle                             Whole    6.30   0.0  0 min.


Yeast
-----

Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen


Water Profile
-------------

Profile:           Amersfoort - Nederland
Profile known for: Hardheid 1,02 mmol / 5,71 oDH

Calcium(Ca):          34.1 ppm
Magnesium(Mg):         4.1 ppm
Sodium(Na):           11.6 ppm
Sulfate(SO4):          4.6 ppm
Chloride(Cl):         11.4 ppm
biCarbonate(HCO3):    98.0 ppm

pH: 7.90


Mash Schedule
-------------

Mash Name:

Total Grain kg:    10.00
Total Water Qts:   31.70 - Before Additional Infusions
Total Water L:   30.00 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        23.28 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Beta Amylase           0     40     63      63   Infuse    68       30.00   3.00
Alpha Amylase         10     20     73      73   Infuse    73        0.00   3.00
Spoelen                5      1     78      78   Infuse    78        0.00   3.00


Total Water Qts:           31.70 - After Additional Infusions
Total Water L:             30.00 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:       36.67 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.

Oscar

Citaat van: Caspar op 10-06-2009  19:41 uOmdat ik meer een banaantjes-man ben



 ;D ;D

Verder een prima recept denk ik... :brouwen:

roco

Hoi Casper,

Wat zie ik... geen lichte moutextract in het recept?

groeten,

rogier

Caspar

Hehehe, goed onthouden Roco ;). Voor jouw info, ik kook altijd 4 liter moutextract met wat hop en meng dit met 5 liter van het "hoofdbrouwsel" (in dit geval de weizen). Dit gemengde "proefbrouwsel" vergist ik met een andere gist zodat ik wat variatie heb in mijn voorraad met minimale extra inspanning :biersmile:.

Witbier

A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):           9.00    Wort Size (L):      9.00
Total Grain (kg):         1.92
Anticipated OG:          1.051    Plato:             12.51
Anticipated EBC:          12.2
Anticipated IBU:          17.6
Brewhouse Efficiency:       70 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 10.4     0.20 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
  2.6     0.05 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
 43.5     0.83 kg.  Tarwemout - Dingemans         België         1.038      4
 17.4     0.33 kg.  Viennamout - Weyermann        Duitsland      1.038     10
 17.4     0.33 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      3
  8.7     0.17 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     België         1.037     19

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  4.17 g.     Perle                             Whole    6.30   6.1  First WH
  3.33 g.     Perle                             Whole    6.30   5.1  60 min.
  3.33 g.     Perle                             Whole    6.30   2.5  15 min.
  1.67 g.     Perle                             Whole    6.30   0.0  0 min.
  5.00 g.     Czech Saaz                        Whole    2.20   2.6  60 min.
  5.00 g.     Czech Saaz                        Whole    2.20   1.3  15 min.
  5.00 g.     Czech Saaz                        Whole    2.20   0.0  0 min.


Yeast
-----

Wyeast 3944 Belgian White Beer

----------

Beide bieren lever ik in op wedstrijden en de proefbrouwsels scoren vaak net zo hoog als de hoofdbrouwsels. Afgelopen ONK weer een 4e plaats gehaald met een Stoombier, dit was ook deels moutextract ;).

roco

Ahaa,
Dat verklaart het een en ander!

Groeten,

Roco

Caspar

Overigens ik heb ook wel eens 100% moutextract gemaakt en dat kan niet tippen aan "the real deal" :brouwen: . Volmout biedt veeel meer perspectieven dan extract, maar een slechte brouwer kan dus ook meer verknoeien bij echte mout brouwsels ;).

roco

Als ik jou staat van dienst zie in de prijslijsten heb je geen moutextract nodig.

roco

bjgodefr

Caspar, heb je dit bier ooit gebrouwen? Zo ja, wat zijn je bedenkingen?

 :degroeten:
Bart

Caspar

Dag allemaal,

Vandaag ga ik dit bier brouwen en zo te zien zijn de weergoden me goed gestemd!  

Caspar

En inderdaad... de weergoden waren me goed gestemd ;). Om 15:30 stond het gistvat in de koeling en was alles opgeruimd.

De Weizenbock is wat lichter qua SG uitgevallen, namelijk 1066 inclusief starter (volume is wel iets hoger). Tarwemout spoelt en hevelt toch iets minder makkelijk dan gerstemout. De eiwitten klonteren samen in een soort kauwgom-achtige slierten wanneer je geen 40 ºC rust houdt... maar ach, uiteindelijk is het allemaal goed gekomen :brouwen:.

Uiteindelijk heb ik 28 liter Weizenbock en bijna 9 liter witbier in het gistvat zitten. Bij het witbier heb ik 4 gr koriander en sinaasappelschil toegevoegd. De temperatuur van het witbier kan ik niet koeler krijgen dan 22 a 23 ºC omdat ik maar 1 koelkast heb, maar deze gist kan wel wat hebben qua temperatuur. De Weizenbock staat in de koeling te vergisten op 20 a 20,5 ºC, waarschijnlijk zal de temp in het vat dus oplopen tot 21,5 ºC.

Beide brouwsels staan al volop te gisten dus het gaat de goede kant op :gistsmile:.

Oscar

Citaat van: Caspar op 25-07-2009  20:03 uEn inderdaad... de weergoden waren me goed gestemd ;). Om 15:30 stond het gistvat in de koeling en was alles opgeruimd.

Mooi zo... 't is wel weer een brouwweekend, want William gaat morgen brouwen en ik ook... Toch geinig dat je dat van elkaar weet. :)

William

Citaat van: Oscar op 25-07-2009  20:21 uMooi zo..'t is wel weer een brouwweekend, want William gaat morgen brouwen en ik ook... Toch geinig dat je dat van elkaar weet. :)

Ga jij toevallig ook een bock brouwen? Caspar een weizenbock, ik een maibock en jij een...

Oscar

...Mijn Dart vader porter met Engelse gist  :brouwen:

Caspar

Citaat van: William op 25-07-2009  20:54 uCaspar een weizenbock, ik een maibock

Ah, dus dit jaar beconcurreren wij elkaar in de lichte klasse ;D :biersmile:.

William

Citaat van: Caspar op 26-07-2009  10:55 uAh, dus dit jaar beconcurreren wij elkaar in de lichte klasse ;D :biersmile:.

Zeker, en hij wordt lekker >:D  ;D

Caspar

Zoals gebruikelijk bij deze gist staat er een enorme kraussen op het bier. Vorige keer rook de gist echt naar riool en rotte eieren... maar nu lijkt het een bananen-plantage op zolder. Tsja, gelukkig houd ik wel van banaantjes ::) ;D!

Caspar

Ik heb zojuist beide brouwsels overgeheveld. Het witbier heeft een SG van 1010 en de Weizenbock 1017. Ik ga het witbier bottelen als ik volgende week van het GBBF terug kom, hier gaat niets meer vanaf.

De Weizenbock smaakte echt super! Een lekkere zachte moutige smaak met een subtiel bananen- en kruidnagelsmaakje. Het bier was nog wel erg troebel. Ik denk dat dit bier serieus wel eens een hele aardige Weihenstephaner Vitus kloon kan worden.

Caspar

Ik heb zojuist een kratje witbier gebotteld met een eind SG van 1009 / SVG 81% en 5,5% alcohol. De smaak is erg goed moet ik zeggen (wat fenolig, zacht en licht fruitig), alleen iets moutiger, donkerder en bitterder dan een traditionele wit. Dit wordt een lekker nazomer biertje!

De Weizen staat nog steeds iets te blubben, deze ga ik volgende week dus pas bottelen :brouwen:.

Caspar

Gisteren heb ik de Weizen in een snoei-hete studeerkamer gebotteld. Het eind SG is 1014 / schijnbare vergistingsgraad 78%, iets van 7,4% alcohol, hier ben ik erg blij mee. Voor de zekerheid heb ik het bier wel gebotteld met iets meer dan 7 gr/l suiker. Af en toe blubte ie nog wel. De smaak was iets bitterder dan dat ik gewend ben bij een Weizen, maar niet te. Ik ben wel tevreden over de moutigheid en esters in dit bier, het lijkt alsof ik er eindelijk in geslaagd ben om een fatsoenlijke weizen te brouwen... hoera ;D!

Drents Hopbier

Citaat van: Caspar op 20-08-2009  20:12 uHet eind SG is 1014 / schijnbare vergistingsgraad 78%, iets van 7,4% alcohol, hier ben ik erg blij mee.  geslaagd ben om een fatsoenlijke weizen te brouwen

Als je juicht omdat je een goede Weizenbock hebt gebrouwen, OK. Maar een Weizen met 7,4 % alc. is mislukt. Een goede Weizen heeft 5,2-5,5 % alc.

Hopbier

Kleine_Schriek

Feli hoor! Laat ze maar lullen ha ha. Het gaat tenslotte om de smaak en tja een beetje meer alcohol dan toegestaan, dat ligt gewoon aan het weer.  :proost2:

Caspar

Citaat van: Drents Hopbier op 20-08-2009  21:51 uAls je juicht omdat je een goede Weizenbock hebt gebrouwen, OK. Maar een Weizen met 7,4 % alc. is mislukt. Een goede Weizen heeft 5,2-5,5 % alc.

Hopbier

Ho Ho Hopbier, dit is een Weihenstephaner Vitus Kloon en geen ordinaire weizen... ik dacht dat ik zo aardig in de buurt kom met 7,4% alcohol.

http://beeradvocate.com/beer/profile/252/35625

Het jongste bier van de brouwerij: gelanceerd in 2007 mag het een schot in de roos heten, want op het bokbierfestival kreeg het de publieksprijs en een gouden medaille! Het is een koperkleurig en kruidig bockbier waarvan zowel de doorgewinterde bierliefhebber als de argeloze proever van onder de indruk zullen raken. Met een alcoholgehalte van 7,7% per volume een knoert van een bock.



Drents Hopbier

Citaat van: Caspar op 21-08-2009  14:08 uHo Ho Hopbier, dit is een Weihenstephaner Vitus Kloon en geen ordinaire weizen...

Ha, ha Caspar, je schreef niet 1 keer (mogelijk foutje), maar verschillende keren Weizen. En dan zit je met 7 % alc. fout.
De titel van deze draad was wel Weizenbock, maar dan moet je het bier ook steeds zo noemen (4 extra letters intikken).

@ Kleine_Schriek: voor een Weizen is 7,4 % i.p.v. 5,5 % NIET een beetje meer alcohol dan toegestaan. Misschien is hier een bier voor je te vinden? http://www.ratebeer.com/beer/dom-blondje/18055/

Hopbier

Caspar

Ach ja... cursusje consistent forumposten. De boodschap lijkt me duidelijk ;).

Vergelijkbare Topics (7)

29745

Gestart door Markiej87


Reacties: 9
Gelezen: 4136

14299

Gestart door Albertus


Reacties: 0
Gelezen: 3139

15921

Gestart door dennis


Reacties: 32
Gelezen: 14885

30654

Gestart door Veeckmans


Reacties: 21
Gelezen: 5349

15829

Reacties: 37
Gelezen: 14894

16018

Gestart door ypenga


Reacties: 7
Gelezen: 3668


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.