Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Arne8 op 31-05-2022 14:53 u

Titel: Hop uit de tuin
Bericht door: Arne8 op 31-05-2022 14:53 u
Hallo allen,

Vorig jaar bij verschillende vrienden in de tuin wat hop geplaatst.
Nu wil ik hiermee een blond bier brouwen waarbij ik hoop dat de hop er wat doorkomt om het verschil te proeven.

Zou het mogelijk zijn om met volgend recept de hop uit eigen tuin te proeven?

Voor 23 liter
- 5,76 kg pilsmout
- 0,95 kg Munich
- 0,58 kg Aroma 50
- 0,28 kg kristalsuiker
=> in totaal start SG van 1066 zou dit moeten uitkomen in de veronderstelling een bier van 6,9% uit te komen

- Saaz hop 75 min 5,7 IBU
- Saaz hop 10 min 0,6 IBU
- Hop uit eigen tuin 75 min koken en aanvullen tot aan 30 IBU


Als jullie zaken zouden weglaten of aanvullen geef zeker jullie feedback!
Zelf nog niet super veel brouwervaring

Groeten Arne
Titel: Re: Hop uit de tuin
Bericht door: LAM op 31-05-2022 15:09 u
Ik denk dat IBU aanvullen lastig wordt. Je kunt eventueel jouw eigen hop gebruiken als aromahop. Maar omdat je de alfa en betazuur concentraties niet kent zou ik als bitterhop gewoon een hop van de brouwwinkel gebruiken.
Titel: Re: Hop uit de tuin
Bericht door: Jacques op 31-05-2022 18:49 u
Citaat van: Arne8 op 31-05-2022  14:53 uHop uit eigen tuin 75 min koken en aanvullen tot aan 30 IBU

Waarom zo lang koken? 45 minuten is lang genoeg.
Als je niet wat wat de bitterheid is van je hop is het altijd de vraag hoe bitter je bier wordt. Maar eerlijk gezegd is een IBU-waarde niet alles zeggend, de bitterheid van een bier is van meer factoren afhankelijk. Mijn advies is gewoon gebruiken en rustig afwachten hoe het uitpakt.
 
Titel: Re: Hop uit de tuin
Bericht door: tdp op 31-05-2022 19:24 u
Ik brouw tegenwoordig praktisch al mijn bieren met hop uit eigen tuin. Ik gebruik de hop zowel als bitterhopgift, als aromahop of als koudhop. De schatting van de de alfazuren van je hop is wellicht lastig, maar wanneer je daar een vaste lijn in hanteert kun je daarmee wel schatten wat de bitterheid is. Ik heb ooit van forumlid EBC de 'regel' overgenomen om aan de bovenkant van de range te gaan zitten van de alfazuren. De reden die hij (volgens mij) aangaf was dat doordat je met de hand plukt je een hoger alfazuur percentage hebt.

Door de bovenkant van de range te nemen, alsook de bovenkant van de range in je recept, kan het alleen maar lager uitvallen qua bitterheid. Volgens mij werkt forumlid Henielma juist andersom, maar ook met bevredigende resultaten.

Titel: Re: Hop uit de tuin
Bericht door: PP op 31-05-2022 21:12 u
Ik gebruik mijn eigen huismix aan hoppen.
Ik ben enkele jaren geleden uitgegaan van 6% bitterstoffen (op droge stofbasis).
Na het plukken droog ik de hoppen aan de lucht tot ca. 50% droge stof; ik pers het restant in handige porties samen en vries het in.
Mijn ervaringen met eigen gekweekte hoppen zijn goed; ik brouw IPA en ook andere bieren met deze hop mix.
Als aroma hop werkt de mix ook prima.
Succes met het experimenteren.

Groet, Paul
Titel: Re: Hop uit de tuin
Bericht door: middelaersch op 01-06-2022 18:07 u
Arne,

zelf brouw ik vrijwel uitsluitend met eigen geteelde hop. Maar ik weet wel welke rassen ik in de tuin heb, en dus ook hoeveel alfazuur daar ongeveer in zit. Dat maakt veel uit.

Wat voor hop heb je in je tuin staan? Het maakt qua bitterheid / alfazuur nogal uit of dat b.v. Target is of Fuggles, om maar iets te noemen.

Als je dat niet weet zou ik de zelf geteelde hop bij voorkeur als aromahop gebruiken.

Titel: Re: Hop uit de tuin
Bericht door: Arne8 op 02-06-2022 22:15 u
Citaat van: middelaersch op 01-06-2022  18:07 uArne,

zelf brouw ik vrijwel uitsluitend met eigen geteelde hop. Maar ik weet wel welke rassen ik in de tuin heb, en dus ook hoeveel alfazuur daar ongeveer in zit. Dat maakt veel uit.

Wat voor hop heb je in je tuin staan? Het maakt qua bitterheid / alfazuur nogal uit of dat b.v. Target is of Fuggles, om maar iets te noemen.

Als je dat niet weet zou ik de zelf geteelde hop bij voorkeur als aromahop gebruiken.



Hallo,

Ik heb 4 verschillende (Merkhur, Tettnanger, Cascade en dan nog één uit een bosje van bij ons maar die rook vrijwel niet bij het drogen dus daar verwacht ik niet te veel van)

Ik heb van de gekende soorten steeds de alfa van op Brouwland genomen als indicatie
Titel: Re: Hop uit de tuin
Bericht door: Heuvinger brouwerij op 02-06-2022 22:53 u
Hoppecruyt publiceert ieder jaar analyses van hun hoppen.
Is misschien wat exacter dan wat Brouw land vermeld.