Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Thom op 16-03-2020 06:50 u

Titel: Haver Blond (hoeveel havervlokken?)
Bericht door: Thom op 16-03-2020 06:50 u
Hallo allemaal. Ik heb het idee om een have blond bier te brouwen van rond de 5% alcohol. Beetje in de stijl van witbier, maar dan zonder tarwe en met havervlokken. Nu vroeg ik me vooral af wat een goed percentage havervlokken is om wel goed de haver de proeven zonder dat het dominant overheerst. Dit is mijn recept tot zover

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptZomer Haver
Brouwdatum5-3-2020
BierstijlWitbier
Volume15,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)15 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Almere
3,30 mlMelkzuur
6,43 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,30 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC88,0 %
0,45 kgHavervlokkenAlbert Heijn3 EBC12,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 °C1 min.45 min.4,3 l/kg
72,0 °C5 min.15 min.4,3 l/kg
78,0 °C2 min.1 min.4,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,6 gMagnumbellen11,0%60 min.10,4 IBU
30,0 gSaazpellets4,1%5 min.4,6 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
6,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]6,00 gKorianderzaadspecerijkoken
Belgian Wit (M21)bovengist

Titel: Re: Haver Blond (hoeveel havervlokken?)
Bericht door: hobbybob op 19-03-2020 16:41 u
Als het je echt om de haver gaat:

- Waarom havervlokken en geen gemoute haver?
- koriander weglaten.

Titel: Re: Haver Blond (hoeveel havervlokken?)
Bericht door: Rob Q op 19-03-2020 16:52 u
Ik heb tot nu toe 7,5 % havervlokken aangehouden bij het brouwen van blondjes. Als je dus wat meer haversmaak wilt kun je 12,5 % aanhouden lijkt me.
Vwb de koriander; die heb ik in blondjes niet geprobeerd. Wel in mijn tripels. Ik  ben een liefhebber van de koriandersmaak in bier, ik zeg: gewoon proberen en kijken of het je bevalt, maar als het in eerste instantie om de haver gaat, weglaten.